Skocz do zawartości

Kupno - praca silnika w 318i - "tyka"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam pytanko:

nosze sie z zamiarem bme E30 tourning, bylem obejrzec autko, ale po odpaleniu silnik "tyka" :/

nieznam sie na modelach bmw i chce sie dowiedzic czy jest to coś powaznego,

czy to normalka przy zimnym silniku w tym modelu?

dodam że samochód stał ponad rok nieużytkowany (stał na dworze).

po ponownym odpaleniu dzwięk tego "tykania" był mniejszy.

niewiem czy jest to coś powaznego, prosze o pomoc :wink:

Opublikowano

Głośne "tykanie", takie budzące zaniepokojenie, nie jest normalne, chociaż silniki M40 z natury nie są ciche mechanicznie.

Na 99 % słyszałeś klekot popychaczy hydraulicznych.

Czasem taki efekt daje kiepski mineralny olej.

Ale przeważnie oznacza to, że policzone są dni popychaczy.

A wymiana "trochę" kosztuje.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
witam, mam pytanko:

nosze sie z zamiarem bme E30 tourning, bylem obejrzec autko, ale po odpaleniu silnik "tyka" :/

nieznam sie na modelach bmw i chce sie dowiedzic czy jest to coś powaznego,

czy to normalka przy zimnym silniku w tym modelu?

dodam że samochód stał ponad rok nieużytkowany (stał na dworze).

po ponownym odpaleniu dzwięk tego "tykania" był mniejszy.

niewiem czy jest to coś powaznego, prosze o pomoc :wink:

Witam

Kupuj i sie nie przejmuj :P Jak stal rok pod chmurka i nie byl odpalany to ja sie nie dziwie ,ze tyka.

To nie bomba :D Wymienisz tylko olej i jazda .

pozdrawiam

Opublikowano

130rapid dzieki za info

... a wymiana popychaczy w najgorszym przypadku ile moze kosztowac ??

PS, pod wieczór wrzuce fotki, bo jade za chwile onejrzec inną trjke w kombiaku

Opublikowano
Przy okazji popychaczy masz często wymianę pompy cieczy chłodzącej ekstra. Ale, na pocieszenie, belgus też ma swoje racje. Zastały silnik robi zawsze więcej hałasu niż wyłączony ostatni raz tydzień temu.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

dzieki chłopaki za info,

jutro pojade i pojeżdże chwilke aby sie silnik złapał odpowiednia

temperature i zobacze czy nadal bedzie tykać

Opublikowano
No stuki mogą być spowodowane również małą wadą, którą podobna mają m40. Odkeca się śrubka od listwy smarującej wałek, no jak ktoś dłużej tak jeździł, to może być nieszczęście w postaci kiepskiego wałka, a potem zjechanych popychaczy. Tak u mnie było, a to było kosztowne, miały być samoregulatory, a poszedł wałek, zawory i popychacze. Warto sprawdzić jak jest możliwość. Ja tego nie zrobiłem i kosztowało trochę.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Stuki "tykanie" dosyć głośne z jakim się spotkałem było spowodowane przez samoregulacje dźwigienek zaworowych, niestety nie pomogła ich wymiana bo po zdjęciu dekla zaworowego okazało się że wałek rozrządu do niczego się nie nadaje (wycięte krzywki w miejscach pracy dźwigienek zaworowych, na jedny cylindrze zawór ledwo co się uchylał z tąd nierówna praca silnika)

Więc wymieniono wałek rozrządu, dźwigienki zaworowe, samoregulacje i oczywiście rozrząd.

Koszt: spory :cry2:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano

Jeżeli chodzi o m40... przejedź się, wkręć na 2 i 3 biegu do oporu (prawie pod samo odcięcie). jak zacznie iść 'jakby' nie na wszystkich garach to znaczy że trzeba na dzień dobry wyłożyć z 1500 -2000 pln na remoncik głowicy (8 dźwigienek, 8 popychaczy, wałek, pasek rozrządu i ew. koła).

m40 z natury nieco zawsze 'tyka'... ale ciągłe tykanie brzmi delikatnie mówiąc .. złowieszczo.

Opublikowano

Kiedy odpalam moją 316i, a silnik (M40) jest zimny słychać charaterystyczne "tykanie" :doh: , ale po 2-3 minutach kiedy troche silnik sie nagrzeje tykanie ustaje i silnik pracuje :dance: cichutko...

Czy ktos może mi powiedzieć czy to normalne czy to już jakiś niepokojący objaw... :worried:

Do TDI Kornelio jeszcze duużo mi brakuje, ale chciałbym wiedzieć co jest grane... :?: :?: :?:

Pozdro dla wszystkich...

Opublikowano

Dzieki...

Obecnie mam półsyntetyk...

Jak będę wymieniał to moża zaleję full syntetyk... Powinno ucichnąć??

Pozdrawiam...

Opublikowano
hmm jak smigasz na polsyntetyku to juz lepiej nie bedzie.najlepiej przy okazji zeby mechanik zajrzal i zobaczyl w jakim stanie jest walek rozrzadu.jak ok to warto wymienic same popychacze zanim zjedzie ci sie walek i dzwigienki