Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
panowie zeby zmienic sprezyny samemu co trzeba rozebrac bmw e 46 kombi 2000 rok! Edytowane przez Pietrov78
Opublikowano

Jak tyl to robilem to:

- odkrecasz kolo

- podnosisz do gory

- odkrecach wachacz od bebna

- napierasz na wachacz czyms co ma 2m i sie nie wygina (wciskasz w ta przerwe) ale tak zeby aluminium nie polamacz

- wkladasz sprezyne i gume

Ja jakos dalem rade. Pewnie mozna lepiej ale i wiecej rozbierania :)

Opublikowano
Jak tyl to robilem to:

- odkrecasz kolo

- podnosisz do gory

- odkrecach wachacz od bebna

- napierasz na wachacz czyms co ma 2m i sie nie wygina (wciskasz w ta przerwe) ale tak zeby aluminium nie polamacz

- wkladasz sprezyne i gume

Ja jakos dalem rade. Pewnie mozna lepiej ale i wiecej rozbierania :)

Ja zamiast napierania potężną dźwignią z możliwością urwania czegokolwiek zastosowałem wybieg. Po prostu nowe sprężyny sporo ścisnąłem (ja użyłem typowego pasa do mocowania ładunków ale jak ktoś ma to i duże imadło da radę) i związałem sznurkiem. Po bezproblemowym włożeniu sprężyn po prostu przeciąłem sznurek, sprężyna rozprężyła się trafiajac we właściwe miejsce i gotowe. Pozostało poskręcać i nie zapomnieć o gumach :D.

Opublikowano

Odkręcasz tylko amorki tylne......breszką podważasz od dołu i wyskakują :D (uważaj tylko bo potrafią zadzwonić), przekładasz podkładki gumowe (warto wyczyścić gniazdo w wahaczu) i odwrotnie wciskasz nowe. Zero komplikacji.

Polecam jeszcze nasmarować specjalnym smarem (nie wchodzi w reakcję z gumą - poduszki sprężyny).

Pozdrawiam NOT.

Opublikowano

Też tak robiłem wystarczy amor odkręcić. A z przodu podnosimy samochód zdejmujemy koło.

Podstawiamy coś pod wahacz, opuszczamy samochód, odkręcamy u góry na poduszce amortyzator.

Teraz podnosimy samochód do góry i powoli nam zacznie wychodzić amortyzator.

Składamy w odwrotnej kolejności. Ja zamiast coś podkładać pod wahacz użyłem drugiego podnośnika