Skocz do zawartości

STRUMIENNICA W MIEJSCE KATALIZATORA E46 1.8I SEDAN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Obawiam się że problem rozwiązał i na forum już się nie pojawi jak to już dużo razy się działo :evil:
Opublikowano
już wspominałem o tym że powinno zezwalać się zakładać nowy temat np. po przekroczeniu 10 -15 postów , nie byłoby wtedy problemów ze źle sformułowanym tematem ... taki użytkownik przez te 10 postów nabyłby trochę zwyczajów panujących na forum ... albo wprowadzić punkty i zabierać za każdy założony temat ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
już wspominałem o tym że powinno zezwalać się zakładać nowy temat np. po przekroczeniu 10 -15 postów , nie byłoby wtedy problemów ze źle sformułowanym tematem ... taki użytkownik przez te 10 postów nabyłby trochę zwyczajów panujących na forum ... albo wprowadzić punkty i zabierać za każdy założony temat ....

Dokładnie popieram... jak trzeba pomocy to "chłopaki pomóżcie" a jak sami rozwiążą to nam już nie napiszą żebyśmy wiedzieli.

Opublikowano
:D

Edytowane przez marek60

Opublikowano

[Może ktoś ma już jakieś doświadczenie w tym temacie ( głównie chodzi o odłączenie tej drugiej sondy za katalizatorem ) w silniku N42 316ti ( rok budowy 2002 ) ? Mam czasem taki problem : wstawiłem 5 lat temu w miejsce seryjnego katalizatora - katalizator stalowy sport supersprinta dedykowanego do tego silnika.Jak jadę bardzo dynamicznie oraz na wysokich obrotach to co jakiś czas wywala mi błąd i obcina moc silnika.Jak wyłączę silnik na przeszło 5 min to wszystko wraca do normy aż do następnego razu.Czy odpięcie tej drugiej sondy coś pomoże w tej kwestii ??

Zamierzam jutro pod drugą sandę dać kilka podkładek (oddali ją to i mniej będzie się nagrzewała ) - ktoś wspominał w innym temacie,że to może "oszukać " kompa i nie będzie tak bogata mieszanka paliwowa jaką mam obecnie.Mam na myśli to : w silniku N42 druga sonda ta za katalizatorem analizuje skład mieszanki.Odsunięta do tyłu podkładkami nie będzie się tak szybko nagrzewała oraz jej analiza też będzie inna - katalizator supersprinta ma "szybszą" charakterystykę niż seryjny katalizator.Wymieniając katalizator oraz końcówkę uzyskałem z 115 koni -125 mierzona na hamowni - zatem jest sens powalczyć.Przez kilkanaście miesięcy dzwięk z wydechu nie był głośniejszy - ładny lecz po jakimś czasie stał się głośny oraz zwiększyło się spalanie.Podpięcie pod kompa wykazało za bogatą mieszankę. .Co o tym myślicie ?

Opublikowano
Przepraszam,że tak post pod postem - lecz może ktoś coś wie w mojej sprawie i podpowie co i jak ?
Opublikowano

Proponuje zaobserwować tego Pana,który założył post i się nie oddzywa :evil: .Za jakiś czas pojawi się z innym problemem,bo na pewno coś wyskoczy :D .A wtedy olać temat

Więc asmoxp1989 czekamy na kolejny post :D :D :D

never again N46
Opublikowano
Dokładnie prędzej czy później przyjdzie i mam nadzieje że zostanie jego konto zablokowane.
Opublikowano
W moim temacie to "lekko " się przeciąga : poleciał czujnik ciśnienia w klimatyzacji.Jak na ten czas to do środy czekam na czujnik.Po jego wymianie ( nie wolno go wykręcać z pełną klimą - z czynnikiem bo nie ma tam zaworka i wywala ten czynnik chłodzący )odłączę tą drugą sondę i się zobaczy co i jak...ja jednak stawiam na"odsunięcie" jej przez zastosowanie jednej lub kilku podkładek.Jednakże u mnie jest katalizator stalowy ( jak wyżej już pisałem ) - nie jestem zwolennikiem wkładania strumienic do samochodów nie aż tak przerobionych by to miało jakiś sens.Jak zrobię to wszystko to napiszę .... pewnie pod koniec przyszłego tygodnia.
Opublikowano
  • Autor

wybaczcie koledzy ze sie tyle czasu nie odzywalem, lecz mialem przeprowadzke i dopiero teraz podlaczony zostal internet....

katalizator zostal wywalony, stary zawiozlem na zlom i dostalem za niego 350 (nie wiem co w nim takiego drogiego ze tyle zapalcili, biorac pod uwage fakt iz byl uszkodzony, te platki "miodu" w srodku byly poodrywane od obudowy katalizatora...)

auto chodzi lekko glosniej (w sumie to normalne, jest teraz bezposrednio przelot a nie blokowany przez kata)

mam mieszane uczucia co do tego, poniewaz mam dziwne wrazenie ze auto jest slabsze oraz pali mi wiecej, wczesnbiej palilo mi trasa 8 miasto 11, a teraz trasa 10, miasto 15...

udalem sie gazownika na regulacje gazu (gaz zostal niedawno zalozony nowy i po przejechaniu 1000 km nalezy sie ponownie udac na koncowa regulacje- i tak tez wlasnie zrobilem)

teraz dopiero mi wyjdzie prawidlowe spalanie miasto/trasa na prawidlowym ustawieniu gazu, i zobaczymy czy to spalanie to byla wina zle ustawionego gazu, czy poprostu sonda lambda ktora jest za katem (a teraz za strumiennica) takie zle dane do kompa wysyla i dlatego pali mi wiecej....

jedynie co dobre to fakt iz nie ma innych objaw, ze zalozenie strumiennicy moglo wplynac zle na silnik/auto, nie ma falowania obrotow, nie ma dlawienia gaszenia ani nic w tym stylu

w najblizszym czasie wszystko sie wyjasni, autko juz robi km i niedlugo bede wiedzial wszystko i napewno dam znac

jezeli dalej takie spalanie bedzie to jednak drodzy koledzy wywalam ta strumiennice, i na allegro zamawiam nowy katalizator za 450 zl (http://moto.allegro.pl/katalizator-lewy-bmw-e46-mercedes-do-wspawania-kat-i1750982416.html) i wstawie go, usune bledy z komputera i ponownie udam sie na regulacje gazu, i sadze ze wtedy juz wszystko powinno byc oki

Opublikowano
Temu tyle płacą bo są w nim domieszki min platyny..
Opublikowano
  • Autor
problem zazegnany, po regulacji gazu na strumiennicy wszystko wrocilo do jak najlepszego porzadku :) autko i ma kopa, i spalanie miasto 9,5 trasa 7,5 przy spokojnej jezdzie na gazie sadze za wynik rewelacyjny :)
Opublikowano
Czyli śmiało można katalizator wybebeszać? Bez zbędnych kombninacji? Typu podkładanie podkładek pod sonde lambda itd?
Opublikowano
  • Autor
mozna smialo wywalic, nie widze problemow, tylko jezeli masz lpg udaj sie do gazownika aby go wyregulowal juz na strumiennicy
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam ,odkopie trochę temat .

Otóż posiadam bmw e46 1.9 118km z ori przebiegiem 120 tyś .Pytanie czy opłaca się wycinać kata ? Posiadam drugi kompletny układ wydechowy(od kolektora po końcowy wydech) od takiego silnika ,prócz kata jest wspawana strumiennica a za nią jest wejscie na sonde . Oczywiscie mam nowy LPG założony miesięczny i zastanawiam się nad wycieciem tego kata .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Po co wycinać katalizator z auta z przebiegiem 120kkm? Bo ja nie widzę sensu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ponieważ dają za niego 700zł u mnie , 700zł bym przeznaczył na coś innego np na opony . Dlatego pytam czy się opłaca ,skoro mam drugi kompletny wydech z strumiennicą (Z wejsciem na sąde ) .
Opublikowano
Kompletny debilizm. Kiedy w koncu zaczna w Polsce badać czystość spalin przy przeglądach okresowych i zabierac dowody rejestracyjne? :mad2:
Opublikowano
Odrazu kompletny debilizmy , po to jest forum by można było zapytać i w kulturalny sposób odpowiedzieć. Prosto i na temat ,nie opłaca się go wymieniać . AA po jakim przebiegu w benzynowym motorze przyważnie nie nadaje się kat ? Jest jakaś norma czy po prostu w jednym aucie może się szybciej wypalić niż w drugim ? Pozdro :8)
Opublikowano

Zapytac mozna, oczywiscie. Wez jednak pod uwage, ze katalizator ma spełniać określone zadanie, ktorym jest oczyszczanie spalin. W niemieckich miastach oddycha sie znacznie lepiej niz w polskich, pomimo porownywalnego natężenia ruchu. A to wszystko dzieki katalizatorem i normom emisji spalin. Po co truć siebie i innych w kolo? Dla 700 PLN, ktore mozna otrzymać na skupie za katalizator? Głupota.

Przy 120 kkm w sprawnym silniku benzynowym nic nie powinno sie dziać z katalizatorem. W normalnych warunkach wytrzymuja grubo ponad 200 kkm.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
lukasz9501 czy możesz wrzucić zdjęcie tej instalacji?
  • 2 lata później...
Opublikowano
Odkopie kompota . Otóż nie wyciąłem kata z niej .Natomiast u innego klienta tak zrobiłem ,przy okazji zaślepiony egr + usunięcie pompy powietrza .Auto ma 30 ty na tym i nic się nie dzieje ,.Pozdro pany