Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Prosze o pomoc.

Jestem od niedawna posiadaczem X5 3.0d. Moj problem polega na tym ze auto przy uruchomieniu puszcza bialy dymek, trwa to jakies 3-5 sekund.

Ale puszcza go tylko wtedy gdy silnik jest zimny, na cieplym nie.

Autko odpala bez zadnego problemu, nie trzesie silnikiem, jezdzi super, nie bierze oleju ani nie ubywa plynu w chlodnicy.

Co to moze byc? a moze to normalne?

Prosze o pomoc

Opublikowano
Podłączałeś się pod komputer kolego ? Spalanie wzrosło ? Stało sie to nagle, czy po jakiejś naprawie lub innej usterce ?
Opublikowano
wydaje mi się że dizel na zimnym może sobie chwilkę podymić, ważne żeby ni dymił po rozgrzaniu
Opublikowano
dla mnie to norma w x5.Moj tez dymil po odpaleniu,tez swirowalem a okazalo sie to normalnym objawem.Terazniejszy nie dymi przy odpalaniu bo jest DPF :|
  • 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam kłopot z autem , przy odpalaniu na zimnym trochę nim telepie nie ma mocy i idzie dym z rury, jak się nagrzeje to nie ma tego problemu, w korekcjach pokazuje +3 a wtrysk był regenerowany (wcześniej było +6) i mówią że na 100% jest dobry i musi być kłopot gdzieś dalej, poza tym w silniku przy gazowaniu słyszę jakieś stukanie ( słychać na nagraniu) auto odpalane przy 0,5 stopnia po całej nocy , proszę zobaczcie filmiki i zdjęcia z inpy i podpowiedzcie co może się dziać, jeden mechanik po posłuchaniu stwierdził że silnik się kończy i trochę mnie przeraził

błąd w inpie tylko 1 - regulator biegu jałowego

https://www.youtube.com/watch?v=MZgA1uiIlXA&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=0BShFtZ_ic0&feature=youtu.be

http://images65.fotosik.pl/833/303131e7a75619acgen.jpg

http://images63.fotosik.pl/831/50f828e97b62f86fgen.jpg

Edytowane przez uzytkownikbmw
Opublikowano
Stukania za bardzo nie słyszę ale turbo dla mnie dość głośno chodzi, u mnie jest wręcz niesłyszalne. Jak z łykaniem oleju?
Opublikowano

Stuki po odkreceniu korka to rzecz normalna bo slychac zawory--tym sie nie przejmuj.

Ale tego dymienia to nie powinno byc.

Opublikowano
dla mnie to norma w x5.Moj tez dymil po odpaleniu,tez swirowalem a okazalo sie to normalnym objawem.Terazniejszy nie dymi przy odpalaniu bo jest DPF :|

Jakie dymienie-jakie normalne -nie rozumie to ze u mnie OK to nie normalne

Opublikowano
No właśnie, dla mnie jest to bardzo ważne, proszę kto może obejrzeć filmy i ocenić bo nie sztuka jest ładować w auto niepotrzebnie pieniądze a znalezć problem i go rozwiązać póki jest taka możliwość, mam nadzieję...
Opublikowano
Witam. Po pierwsze slychac ze silnik pracuje nierowno. Czy aby napewno dobrze Ci zregenerowali wtrysk?? Co do turbiny to zgodze sie z kolega Arturem (ArtPol74) ze strasznie swiszcze. Sprawdz czy lopatki sie nie poluzowaly. Moze EGR jest zasyfiony i dlatego ten dymek.
Opublikowano

Sprawdziłem według karty gwarancyjnej to wtryskiwacz nr 6 nie był przez nich robiony a pokazuje korekcję +3 , ale był przez nich sprawdzany na jakiejś maszynie przed zamontowaniem ( kupiłem używany ) i wyszło że jest dobry .

Turbo na zimnym tak głośno pracuje, jak podgrzeje się silnik to jest ciszej

Łukasz

Opublikowano
Jak masz wolna chwile to sprawdz na wszelki wypadek turbinke. Jesli chodzi o wtryski to jestem sceptyczny co do uzywek a jesli trzeba by bylo to tylko najlepsza firma w Polsce ktora regeneruje takie rzeczy. Mowia Tobie ze jest dobrze a na filmikach slychac ze nie rowno pracuje. Co z zaworem EGR?? Sprawdzales??
Opublikowano
Sprawdziłem według karty gwarancyjnej to wtryskiwacz nr 6 nie był przez nich robiony a pokazuje korekcję +3 , ale był przez nich sprawdzany na jakiejś maszynie przed zamontowaniem ( kupiłem używany ) i wyszło że jest dobry .

Turbo na zimnym tak głośno pracuje, jak podgrzeje się silnik to jest ciszej

Łukasz

Tak samo, dymienie się zmniejsza, gdy turbina się nagrzeje. Na zimno ma większe luzy i po odpaleniu spala zgromadzony olej? Może niezauważalnie na bagnecie bo wystarczy parę kropli aby trochę dymu narobić.

Opublikowano
po wizycie u czlowieka co sie zna ustalilismy ze wymienimy odmr bo nie wiadomo kiedy byla wymieniana a prawdopodobnie przez zapchana odme wlewem oleju dymi oraz zamienimi miejscami wtryski aby zobaczyc czy korekcja pojdzie za wtryskiwaczem i puscilem na telefonie filmik jak odpalam i dostalem ochrzan ze gazuje go na zimnym silniku od razu po odpaleniu :)
Opublikowano
Ochrzan :cool2: Patrz postępowanie z turbo! Co do odmy, może tak być. A turbinie możesz się przy okazji przyjrzeć. Pozdrawiam.