Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

BMW jakiś czas temu ogłosiło akcję serwisową "śruby alternatora / mocowanie rolki prowadzącej" akcja nr 011260200

polecam wszystkim wymianę, gdyż może dojść do oberwania śruby / rolki prowadzącej i auto uziemione...

Ja dziś byłem i mam z glowy..

Opublikowano
Słyszałem o tym już dość dawno, ale pytanie. Da się jakoś rozpoznać, które roczniki (a nawet miesiąc może być ważny) dokładnie muszą się zgłosić na ową akcję?

.

Opublikowano
Akcje serwisowe: wadliwa śruba mocująca alternator w modelach serii 1 i 3 wyposażonych w czterocylindrowy, dwulitrowy turbodiesel - akcja naprawcza dotyczy egzemplarzy wyprodukowanych do marca 2005 r.

Takie coś znalazłem, ale to info sprzed roku. O to chodzi?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hubert,

Mógłbyś powiedzieć ile zajęło ASO cała naprawa? na długo trzeba było zostawić im autko? tak mniej więcej.

Pozdro

.

Opublikowano
Jak w 2004 roku kupilem e87 uszkodzona i zaopatrywalem sie m.in w czesci w salonie Bmw to juz wtedy mi Pan polecil przy tej naprawie wymiane tej sruby...chodzi jak PAMIETAM dobrze o srube dlugosci ok 15 cm wowczas w cenie ok 10 zl ,poprostu stara sruba byla na pewnej dlugosci ciensza a nowa ma na calosci jednakowa grubosc ,takze akcja jezeli byla to od poczatku produkcji i dot aut do roku chyba 2005....
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzebuję temat

Dziś właśnie miałem akcję śruba alternatora.

Po przejechaniu kilometra, zaświecił się aku, na czerwono.

Potem po wjechaniu do garażu dziwny pisk z okolic wiatraka chłodnicy, dobrze że do warsztatu blisko, przed samym warsztatem zaświeciły się kontrolki, abs na żółto, wykrzyknik na żółto, znaczek kierownicy na żółto, następnie koło zębate z wykrzyknikiem na czerwono, i tak w kółko. przy wjeżdżaniu do warsztatu brak mocy. Gołym okiem widać było pasek klinowy, leżący luźno.

Mechanik po oględzinach powiedział że to nic poważnego i kosztownego, muszą wymienić rolkę i tą śrubę. Po telefonie do BMW okazuje się że to normalka w tym silniku. W piątek będę znał koszta naprawy.

Opublikowano
Z jakiego miesiąca masz to auto? bo ja mam 02.2005 i byłem w bmw, sprawdzili po VINie i niby mnie akcja serwisowa nie obejmuje. Z tego co wiem to do marca auta podlegają wymianie, ale u mnie nie. Dziwne trochę, ale jak sprawdził i mówi, że nie to chyba u mnie ok.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...Mechanik po oględzinach powiedział że to nic poważnego i kosztownego, muszą wymienić rolkę i tą śrubę. Po telefonie do BMW okazuje się że to normalka w tym silniku. W piątek będę znał koszta naprawy.

Czyli w serwisie BMW akcja jest za free, tak?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam,

mam nadzieje że akcja serwisowa nadal jest aktualna bo mi właśnie dziś ta felerna śruba powiedziała "auf wiedersehen" :cry2: odgłos metaliczny dokładnie jakby upadła metalowa rzecz na ziemię, dlatego szukałem czegoś w okolicach wydechu. Potem pomyślałem, autko stało na delikatnym podjeździe na zaciągniętym ręcznym a po spuszczeniu czasami dochodzi podobny dźwięk. Pod maskę nie zaglądałem. Do domu miałem 10 km po 2 hm zapaliła mi się kontrolka akumulatora na czerwono, w telefonie mam instrukcję obsługi więc na światłach sprawdziłem co to jest. Uszkodzony alternator no i już wiedziałem. Pamiętałem, że było jakieś info na temat akcji serwisowej mocowania śruby rolki alternatora, trzeba było ruszyć dupsko i jechać (autko z 04 2005 mam nadzieje że akcja je obejmuje) ale się nie chciało. Dojechałem do domu i pierwszy raz usłyszałem jak pracuję wentylator, WTF :shock: temp cieczy 102 stopnie ( pompa wody jest wyautowana) . Żadnych innych kontrolek nie miałem pewnie by się pojawiły po dłuższej jeździe. Na parkingu maska w górę- widok pasek wala się gdzieś po podłodze :twisted: hmm cały, więc pewnie da się założyć (urwana śruba nie wystaje-nie rzuca się w oczy) , w trakcie zakładania okazało się że brakuje jednej rolki :duh: oczywiście była na podłodze.

Wniosek po długiej historii, macie fury 2004, 2005 umawiajcie się na wymianę tej śruby.

pozdro

Opublikowano

No to dziwne właśnie bo słyszałem , że ta akcja jest do marca 2005. Ja mam swoje auto właśnie z marca, ale w salonie sprawdzili po VIN i nie ma dla mnie akcji serwisowej...

Ty masz z kwietnia więc już totalnie nic nie rozumiem :) powodzenia z akcja serwisowa.

.

Opublikowano

cd.

ja również nie załapałem się na akcję serwisową "śruba alternatora" :cry2: trzeba było samemu sobie poradzić tzn. u swojego speca/mechanika. Cała akcja nie jest trudna może i sam bym dał radę ale pod blokiem trochę słabo się z tym grzebać. Od razu dodam jak komuś ta śrubka się urwie to NIE jest ona dołączona do rolki prowadzącej która jest zamocowana na tej śrubie. Trzeba ją oddzielnie dokupować. W serwisie BMW ta śruba to koszt 30 zł. Nie mogłem jej znaleźć na realoem.com po prostu jej tam nie ma wyszczególnionej :? Śruba dosyć nietypowa. Z jednej strony normalny gwint a z drugiej nawiercana i gwintowana od wewnątrz. Do tego właśnie gwintu przykręca się śrubę nr 7 na rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=UG31&mospid=48923&btnr=11_3662&hg=11&fg=18

pozdro

• 1 miesiąc temu...