Skocz do zawartości

Klocki hamulcowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od wczoraj pali mi się kontrolka od klocków hamulcowych.

- Po pierwsze, jak się upewnić, że nie jest to błąd? Z tego, co wyczytałem w sieci, błędy tej kontrolki często się zdarzają, a nie chciałbym wydać kasy na klocki, rozkręcić, a tu okazuje się że to tylko zwarcie. Poziom płynu hamulcowego jest prawidłowy.

- Po drugie jeżeli faktycznie kostki są do wymiany, to skąd mam wiedzieć które? Wyczytałem, że czujniki są LP PT. 'W zwyczaju' jest, że wymienia się wszystkie? Samochód mam od 4 miesięcy, więc oczywiście nie wiem kiedy i które klocki były ostatnio wymieniane.

- Po trzecie, czy można to zmienić samemu, mając 'domowe narzędzia'? W poprzednim wątku pytałem o wymianę zawieszenia, ale nie odważyłem się robić tego samemu |:

Opublikowano

1. zdejmujesz koło i patrzysz czy klocki się skończyły ( łatwo zauważyć jak metalowy fragment jest bardzo blisko tarczy, oczywiście patrzymy od strony zewnętrznej i wewnętrznej),

2. wymienia się razem na jednej osi, jak np tył nie jest zużyty to nie ma potrzeby wymieniać,

3. z tego co pamiętam potrzebne są dwa klucze i brecha do wciśnięcia tłoczka, wszystko jest ładnie opisane w książce do e30, operacja trwa do 15 min na koło

Opublikowano
I jeszcze jedno jak sprawdzasz to patrz na prawym kole,z prawej strony klocki ścierają się mocnej.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jakim cudem mogą klocki z prawej strony w E30 zjeźdzać się szybciej??? Już wymieniałem u siebie dwa razy klocki i zawsze były równo zjechane, wszystkie. No chyba że ktoś ma niesprawny układ.

Jak by miał się szybciej zuzywac na prawej stronie to dlaczego czujnik jest tylko z lewej?

Opublikowano
  • Autor
Klocków jest jeszcze bardzo dużo. Przewody zmostkowane, kontrolka pali się nadal. Pomocy..?
Opublikowano

tylne klocki jeszcze zostają, o ile masz tarcze z tyłu

może być również przerwany gdzieś przewód i dlatego się świeci

do wymiany klocków potrzebny jest ci ampul 7 oraz szczotka druciana do poczyszczenia jarzem z pyłu

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
z tyłu mam bębny. co mogę zrobić, żeby kontrolka przestała świecić..?
Opublikowano

Witam

Przemo już odpowiedział na Twoje pytanie, gdybyś tylko uważnie czytał. Przerwany zapewne przewód wiązki od czujnika zużycia, to się bardzo często zdarza w E30. Oczywiście jeśli sam czujnik się nie skończył. Generalnie jeśli nie potrafisz ocenić, czy masz jeszcze dużo klocków, czy mało, to zostaw to mechanikowi.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png