Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od wczoraj pali mi się kontrolka od klocków hamulcowych.

- Po pierwsze, jak się upewnić, że nie jest to błąd? Z tego, co wyczytałem w sieci, błędy tej kontrolki często się zdarzają, a nie chciałbym wydać kasy na klocki, rozkręcić, a tu okazuje się że to tylko zwarcie. Poziom płynu hamulcowego jest prawidłowy.

- Po drugie jeżeli faktycznie kostki są do wymiany, to skąd mam wiedzieć które? Wyczytałem, że czujniki są LP PT. 'W zwyczaju' jest, że wymienia się wszystkie? Samochód mam od 4 miesięcy, więc oczywiście nie wiem kiedy i które klocki były ostatnio wymieniane.

- Po trzecie, czy można to zmienić samemu, mając 'domowe narzędzia'? W poprzednim wątku pytałem o wymianę zawieszenia, ale nie odważyłem się robić tego samemu |:

Opublikowano

1. zdejmujesz koło i patrzysz czy klocki się skończyły ( łatwo zauważyć jak metalowy fragment jest bardzo blisko tarczy, oczywiście patrzymy od strony zewnętrznej i wewnętrznej),

2. wymienia się razem na jednej osi, jak np tył nie jest zużyty to nie ma potrzeby wymieniać,

3. z tego co pamiętam potrzebne są dwa klucze i brecha do wciśnięcia tłoczka, wszystko jest ładnie opisane w książce do e30, operacja trwa do 15 min na koło

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakim cudem mogą klocki z prawej strony w E30 zjeźdzać się szybciej??? Już wymieniałem u siebie dwa razy klocki i zawsze były równo zjechane, wszystkie. No chyba że ktoś ma niesprawny układ.

Jak by miał się szybciej zuzywac na prawej stronie to dlaczego czujnik jest tylko z lewej?

Opublikowano

tylne klocki jeszcze zostają, o ile masz tarcze z tyłu

może być również przerwany gdzieś przewód i dlatego się świeci

do wymiany klocków potrzebny jest ci ampul 7 oraz szczotka druciana do poczyszczenia jarzem z pyłu

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Przemo już odpowiedział na Twoje pytanie, gdybyś tylko uważnie czytał. Przerwany zapewne przewód wiązki od czujnika zużycia, to się bardzo często zdarza w E30. Oczywiście jeśli sam czujnik się nie skończył. Generalnie jeśli nie potrafisz ocenić, czy masz jeszcze dużo klocków, czy mało, to zostaw to mechanikowi.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png