Skocz do zawartości

nie działa nawiew ciepłego powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj przestał działać nawiew ciepłego powietrza z środkowych kratek co może być przyczyną mam klimę i nawiew działał bez zarzutu tzn.gorące powietrze z możliwością regulacji :(
Opublikowano
Przejżałem wszystkie posty i zdania naukowców są podzielone a jednak :? może miał ktoś podobny problem ?
Opublikowano
Na srodkowych nawiewachmasz takie pokrętło musisz nim poruszać do dołu i do góry może coś przestawiłeś i masz tzw jazde komfortową zimnia głowa ciepłe nogi .
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Dzisiaj leciało ciepłe ale moja radość była krótka niczego nie przestawiałem :mad2: Podejrzenie pada na elektrykę
Opublikowano
Jeżeli jest to taka sama nagrzewnica jak w e32 to: jeśli zimne leci z 2 stref to może być potencjometr pomiedzy wylotami, lub też zacięte klapy ciepłego zimnego powietrza, jeśli jedna strefa grzeje a druga nie to może być zacięta jedna klapa. Klapki te są sterowane za pomocą cięgien silniczkami które to znajdują sie po bokach radia. Moze sie zdarzyć że jakiś silniczek wypadnie z miejsca mocowania. Od strony kierowcy moze sie nawet okazać konieczne wyciągnięcie licznika. Może też wypaść cięgno bezpośrednio przy klapce a dojście do niego jest przez uchylona klapke nawiewu na nogi (trzeba zdemontować kanały rozprowadzające powietrze). Na początek jak taka sytuacja wystąpi spróbuj ustawić ciepłe-zimne tak pare razy, może sie wtedy odwiesić klapka. :D :D :D

60 też mi sparawia przyjemność ;-) hehe

http://img57.imageshack.us/img57/4166/avatar2ym6.jpg

Opublikowano
myslalem ze w e34 zawsze ze srodkowych leci zimne :shock:

Ja dokładnie tak samo myślę. W mojej Beti przez środkowe kratki leci tylko zimne powietrze. ???

Opublikowano

Z tego co widzę, to układ grzania jest niestety kolejną niedoróbką - a raczej przekombinowaniem - w e34.....

Szkoda, bo i mi też coś nie za logicznie działa to ustrijstwo, raz jest raz nie ma, coś z ten deseń.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
myslalem ze w e34 zawsze ze srodkowych leci zimne :shock:

Ja dokładnie tak samo myślę. W mojej Beti przez środkowe kratki leci tylko zimne powietrze. ???

Jeżeli jest regulacja, to między środkowymi nawiewami przednimi jest pionowe pokrętło regulacyjne.

Kai
Opublikowano
Naprawione, ale mnie to zdrowia kosztowało.Dzięki serdeczne :modlitwa: papabeer :modlitwa: o wielki człowieku :modlitwa: . Przyczyną stanu rzeczy był silniczek wpadnięty (wyrwany jakimś sposobem) z mocowania .Nie zamykał klapy zimnego powietrza.Teraz znowu mam ciepełko na głowę :roll2: :dance:
Opublikowano

I za niedługo przestaniesz się cieszyć radością ciepłego powietrza ze środkowego nawiewu.

Problemem tej usterki jest praca silniczków krokowych a dokładniej ich sterowaniem. Silniczki te powinny wykonywać pewną ilośc obrotów w zależności od ustawienia na podstawie programu zapisanego w module do sterowania nimi. Niestety czasem z tym programem dzieja się cyrki i silniczki krokowe wykonują pełny obrót co prowadzi do wyrywania ich z mocowań i tym samym dziwną pracę środkowego nawiewu.

Wydaje mi się że program raczej się nie sypie, a problem może tkwić w któryś kondesatorach w module, gdyż ich żywot nie jest wieczny, jednak nigdy jeszcze z tym się nie bawiłem i trudno jest mi potwierdzić ten klasyczny dla tych typów dmuchaw problem.