Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie znajduje się czujnik zamknięcia klapy w sedanie? Cały czas po ruszeniu mi ćwierka, że jest otwarta. Wcześniej miałem też problemy z klamką i wiem, że jest to do sprawdzenia, bo czasem działa, czasem nie. W każdym aucie są jakieś styczniki, dzięki którym auto wie, że jest zamknięta a tu nic nie widzę.

Jak to zrobić.

Dodatkowo nie działa mi całe oświetlenie klapy wewnątrz (nie tablica) i bagażnika. Gdzie tego szukać ewentualnie? W przewodach z prawej strony, czy w klapie?

Dziękuję.

Opublikowano
Czy to jest rozbieralna część, czy raczej trzeba wymienić? Dziwną sprawą jest, że zamek otwiera z pilota, przyciskiem i przez kluczyk a cały czas piszczy, że jest otwarty...
Opublikowano
Wszystko daje sie rozebrac. To normalne zachowanie że zawsze się daje otworzyć. Czujnik otwarcia jest na przewodzie szaro-brązowym, kiedy zamkniete zwarty do masy
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Otwieranie już "naprawiłem", wyregulowałem poprzez podniesienie bolca za zderzakiem. Ale nie wiem jak dobrać się do zamka. Jest jakieś zdjęcie rozebranego zamka, albo choć klapy z zamkiem bez okładziny? Bo nie chcę pourywać zatrzaskó jeśli to nic nie pomoże :)
Opublikowano (edytowane)
Lampka niestety się zapala. Ja miałem dwa problemy i okazało się, że nie to samo było przyczyną. Mój bagażnik czasem otwierał się z pilota i przycisku a czasem nie i tu okazało się, że on się nie domykał zwyczajnie więc podniosłem bolec, na którym zapina się zamek, do góry i teraz działa to ładnie. Problem tylko z tą lampką i w tym, że nie wiem, czy do zamka da się dobrać i gdzie szukać problemu. Edytowane przez bheesty
Opublikowano
Lampka niestety się zapala. Ja miałem dwa problemy i okazało się, że nie to samo było przyczyną. Mój bagażnik czasem otwierał się z pilota i przycisku a czasem nie i tu okazało się, że on się nie domykał zwyczajnie więc podniosłem bolec, na którym zapina się zamek do góry i teraz działa to ładnie. Problem tylko z tą lampką i w tym, że nie wiem, czy do zamka da się dobrać i gdzie szukać problemu.

Hej witam!

Ja miałem podobny problem z tym że u mnie nie działało otwieranie z pilota(przycisku w kabinie) no i problem był czasem z zamknięciem. Byłem u mechaniora ale nic nie wyniuchał. Postanowiłem że sam się do tego dobiorę. Co się okazało? A mianowicie winowajcą był nie zamek a wiązka która doprowadza przewody do klapy. Wiązka z klapy wyprowadzona jest w prawym zawiasie. na wyjściu z tego zawiasu w aucie(nie w klapie) znajduje się gumowa osłonka która chroni przewody przed uszkodzeniem. niestety w moim wypadku niezbyt skutecznie. Kilka przewodów było przetartych niektóre urwane (przy okazji rozwiązałem problem podświetlenia tablicy rej.) Lutownica poszła w ruch w 15minut było po problemie.

Opublikowano
Bardzo dziękuję za podpowiedź! Będę niuchał :)
Opublikowano
Lampka niestety się zapala. Ja miałem dwa problemy i okazało się, że nie to samo było przyczyną. Mój bagażnik czasem otwierał się z pilota i przycisku a czasem nie i tu okazało się, że on się nie domykał zwyczajnie więc podniosłem bolec, na którym zapina się zamek do góry i teraz działa to ładnie. Problem tylko z tą lampką i w tym, że nie wiem, czy do zamka da się dobrać i gdzie szukać problemu.

Hej witam!

Ja miałem podobny problem z tym że u mnie nie działało otwieranie z pilota(przycisku w kabinie) no i problem był czasem z zamknięciem. Byłem u mechaniora ale nic nie wyniuchał. Postanowiłem że sam się do tego dobiorę. Co się okazało? A mianowicie winowajcą był nie zamek a wiązka która doprowadza przewody do klapy. Wiązka z klapy wyprowadzona jest w prawym zawiasie. na wyjściu z tego zawiasu w aucie(nie w klapie) znajduje się gumowa osłonka która chroni przewody przed uszkodzeniem. niestety w moim wypadku niezbyt skutecznie. Kilka przewodów było przetartych niektóre urwane (przy okazji rozwiązałem problem podświetlenia tablicy rej.) Lutownica poszła w ruch w 15minut było po problemie.

miałem ostatnio to samo jeden przewód przerwany , w dwóch pęknięta już izolacja. polutowałem zrobiłem nową owijkę wiązki grubszą oraz wypiąłem trytytke (opaskę) którą była połączona cieńsza wiązka z tą grubą wiązką na nadkolu , bo wydaje mi się , że to jest główny powód przerywania się tych kabli. Wiązka jest zbyt napięta przy zamkniętej klapie. Teraz jest luźniej.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam mi się nie otwiera bagażnik z pilota patrzyłem przy wiązce i nic nie jest pozrywane natomiast słychać jak w bezpieczniakach funkcja działa co może być jeszcze przyczyna wiecie może dokładnie który bezpiecznik za to odpowiada??
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem jak ruszam to zapala mi się ikonka z otwarta klapą bagażnika i sygnał dźwiękowy sprawdzałem przewody i są według mnie ok rozbierałem zamek w klapie aby sprawdzić ten czujnik zamknięcia klapy ale do końca nie mogę go rozebrać a nie chcę połamać plastiku pomóżcie co robić albo czy to w ogóle można wyłączyć.

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Odgrzeję kotleta odnośnie klapy bagażnika w E60

Nie mogę otworzyć bagażnika przyciskiem na pilocie, przyciskiem z kabiny, bagnetem kluczyka. Są jeszcze jakieś inne sposoby? Przy otwieraniu samochodu i próbach otworzenia bagażnika słychać jakieś dźwięki dochodzące z okolic zamka na klapie.

Na szczęście miałem rozłożoną jedną połówkę oparcia więc dostałem się do bagażnika, rozebrałem tapicerkę nad akumulatorem aby poszukać słynnego "brązowego kabelka", wisi tam jeden brązowy zakończony jakąś wtyczką, wygląda na ułamaną. W którym dokładnie miejscu jest ta wiązka z kablami od klapy bagażnika???

http://tufotki.pl/7b2bu

Z góry wielkie dzięki za pomoc