Skocz do zawartości

Felgi, opony, dystanse, ET, do E65/66 - porady i pytania.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

no jest napisane :wink: 18" ,zalecane są 245, a ja chcę wsadzić 235 i nie wiem czy podejdzie ta szerokość !czy nie spowoduje to jakiś problemów typu zły odczyt z abs itp.

Mam jeszcze jednio pytanie jakie opony mam do wyboru 2 opcje 1. GOODYEAR EAGLE ULTRA GRIP ,2. DUNLOP SP WINTER SPORT 3D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy rozmiarze 235/50/18 będziesz miał na bank problem z RDC promień całego koła będzie o 10mm (1cm) mniejszy od 245/50/18 do tego pamiętaj że e65 jest ciężkie i musi się zgadzać nośność opony, również szybkościomierz będzie zaniżał prędkość z jaką jedziesz o jakieś 2-5km/h, co do marki to Ja w e65 miałem dunlopy i były ekstra, mają agresywniejszy bieżnik od goodyearów. Polecam dunlop i tylko w rozmiarze 245/50/18. Pomijam już fakt że przy rozmiarze 235/50 powiększy Ci się prześwit między oponą a błotnikiem, będzie to wyglądać ohydnie !
Opublikowano
Przy rozmiarze 235/50/18 szybkościomierz będzie zaniżał prędkość z jaką jedziesz o jakieś 2-5km/h,

Po zamontowaniu opony o mniejszej średnicy prędkościomierz będzie zawyżał wskazywaną prędkość.

Pozdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy rozmiarze 235/50/18 szybkościomierz będzie zaniżał prędkość z jaką jedziesz o jakieś 2-5km/h,

Po zamontowaniu opony o mniejszej średnicy prędkościomierz będzie zawyżał wskazywaną prędkość.

Pozdr.

Jesteś w błędzie przyjacielu, oto dowód - http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon wpisz w tabeli opony wzorcowej rozmiar 245/50/18 i obok 235/50/18, na dole będziesz miał przekłamania pokazywanej prędkości i w tym przypadku jest to na minus !

Opublikowano

Jesteś w błędzie przyjacielu, oto dowód - http://www.oponeo.pl/narzedzia/zamienniki-opon wpisz w tabeli opony wzorcowej rozmiar 245/50/18 i obok 235/50/18, na dole będziesz miał przekłamania pokazywanej prędkości i w tym przypadku jest to na minus !

Tabelka jest OK, tylko Twoja interpretacja jest zła. Jeżeli realna prędkość na zamienniku o mniejszej średnicy jest mniejsza to znaczy, że prędkościomierz pokazuje zawyżoną prędkość ( w tym wypadku o 1,42%) Co nie zmienia faktu, że tak małe wartości mieszczą się w granicach błędu pomiarowego.

Pozdr.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Panowie mam pytanie czy warto założyć felgi 19, oczywiście chodzi mi o to czy nie mieliście żadnych problemów z zawieszeniem po założeniu tak wysokiej felgi i niskiej opony. No i jak z komfortem przy naszych nierównych drogach?

Obecnie mam 17 i muszę przyznać że jeździ się na nich super, schodź wiadomo że nie wygląda to tak estetycznie jak wielkie koło.

Z góry dzięki za odp :)

Opublikowano

Czesc ,ja mam 19" i jest ok.

Ta guma to nie jest taka nisko profilowa aż bo z przodu 245/45/19 a tyl 275/40/19 -fabryka ale sport.

W uk też jest sporo dziór i kolein,to nie niemcy.

Mialem w e60 SE Runflaty na 17" i bylo dużo gorzej niż 19" e65 sport.

Mam komplet 19" do sprzedania jakbyś był zainteresowany

http://img84.imageshack.us/img84/5484/obraz027pke.jpg

By yendrek at 2012-04-23

Mam założone takie same tylko czarne :norty:

http://img257.imageshack.us/img257/7562/imag0862.jpg

By yendrek at 2011-10-06

http://img51.imageshack.us/img51/6355/dscf0043mj.jpg

By yendrek at 2011-10-06

:cool2:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam e65 z 2004 r. Idzie zima i chcialbym kupic felgi lecz mam problem z tymi rozmiarami. To sa wymiary felg ktore mam na oku:

8,5 X 18

ET20

bezpośredni piasta: 74,1

Bolt Circle: 5-120*

Chcialbym sie dowiedziec czy nie bedzie mi to obcierało. chcialbm poznac minimalne i maxymalne rozmiary jesli chodzi o Et i wszystkie potrzebne rzeczy tak zeby to wszystko ladnie dzialalo. no chyba ze 18 nie wchodza w gre przy tym aucie. z gory dzieki:)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich uzytkownikow.

Moje pytanie brzmi, czy felgi 8,5" ET18 i 9,5" ET32 beda pasowaly do 745Li z 2003r?

• 2 lata później...
Opublikowano
Felgi orginalne 19" bmw. Jakie najwyższe opony wejdą żeby nic nie tarlo? Teraz jest 245\45 Chce żeby było jak najbardzie miekko.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam, czy jeśli założe do E65 oryginalne felgi z ET 20 (oryginalnie ET 24) to będzie jakaś róznica czy podejdzie bez problemów? Jeździ ktoś i ma jakieś spostrzeżenia / uwagi? Z góry dzięki za pomoc
Opublikowano
oczywiscie ze podejdzie bez problemu :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>