Skocz do zawartości

ABS, ASC swieci. Deska rozdzielcza i radio gasnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam e39, 98 rocznik 523i

Mam nietypowy problem. Co kilka dni nie zaleznie od pogody podczas jazdy swieci abs i asc, jednoczesnie wyswietlacz na desce rozdzielczej sie gasi i radio przestaje dzialac. Zaczyna tez szarpac autem jak gdyby paliwo sie konczylo. Czy moze to byc wina akumulatora bo jest juz calkiem stary?

Czy moze ktos mial podobny problem. Prosze o pomoc

Opublikowano
to na pewno nie akumulator. abs to pewnie któryś czujnik koła jak podepniesz kompa to ci wyjdzie , a co do radia to poszukaj na forum - było o tym dużo. Może to wina stacyjki :?:
Opublikowano
to na pewno nie akumulator. abs to pewnie któryś czujnik koła jak podepniesz kompa to ci wyjdzie , a co do radia to poszukaj na forum - było o tym dużo. Może to wina stacyjki :?:

Grzesiu to na 75% aku taki cyrk robi,buba będzie paliła,ale elektronika nie dostaje odpowiedniego prądu,właśnie takie objawy są jak pada aku.POzdr

BTW -do autora ,załóż na próbe aku pewniaka,zeby w razie wykluczyć,ale ja stawiam że.. :cool2:

Opublikowano

Grzesiu to na 75% aku taki cyrk robi,buba będzie paliła,ale elektronika nie dostaje odpowiedniego prądu,właśnie takie objawy są jak pada aku.POzdr

BTW -do autora ,załóż na próbe aku pewniaka,zeby w razie wykluczyć,ale ja stawiam że.. :cool2:

U mnie było tak samo jak zdychał akumulator :) ale radio się wyłączało jak dawałem dużo głośniej

Opublikowano
jak aku pada to najpierw nie odpala. a od czego jest alternator?

Grzesiu cierpliwości niech najpierw sprawdzi,a chodzi o to że BMW jest bardzo uczulone na jakość prądu,ja nie siedze w tych pojęciach elektronicznych,ale wiem że może odpalać a moduły i elektronika zacznie wariować.Czytałem to swego czasu bardzo wnikliwie.Miałem w MB sprinter nowiutki aku,założyłem a ta łajza nie zipnęła,ładowanie git,napięcie na nim git,a rozrusznik nie drgnał,zamieniłem z pułki drugi i pyk.Światła świeciły,radio itd.W tym przypadku jest odwrotnie.Poczekajmy jak sprawdzi a ja poszukam tego materiału.POzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nawet przy chwilowym dużym spadku napięcia potrafią dziac się cuda.Może byc to bateria,ale nie musi.A może kolega sobie zamontował Xenon-ik? Bo u mnie po montażu tego badziewia działy się cuda najpierw sporadycznie a potem kilka razy na dzień.Co nie zmienia faktu,że dobra bateria to podstawa.To,że stary nie musi oznaczać jego niedomagań,ja mam taki ze znaczkiem BMW a ma około 7 lat i hula jak szalony.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Witam ponownie.

Nie mialem na stanie innego aku. ale podladowalem ten stary. Po doladowaniu wszystko dziala bez problemu wiec wyglada na to ze to wina aku. Ten co mam to jest oryginalny BMW i ma juz 8 lat :shock: wiec i tak planuje go wymienic w przyszlym tygodniu. Nie przypuszczalem ze takie cuda moga sie dziac przez niedoladowany akumulator. Dzieki bardzo za porade teraz moge spac spokojnie :D

Opublikowano

Elektronika jest cholernie wrażliwa na prąd, ma bardzo wąskie widełki napięć między min i max i wystarczy chwilowy spadek napięcia poniżej min i zaczyna świrować.

I to nie tylko w BMW, mam starego merca, w którym z elektroniki jest nie wiele rzeczy, a jak mi aku zdychał po zimie (z dnia na dzień) to mi się silnik w tryb awaryjny przełączał czasem i zapalały się losowo kontrolki na desce, a to ABS, a to SRS, a to coś innego, wziąłem od znajomego jego aku bo niestety roztrzaskał zimą samochód i jak ręką odjął, tylko nie wiem czy to 100% przez aku bo jednocześnie wymieniłem szczotki w alternatorze wraz z regulatorem napięcia i moglo to też być to, chociaż szczotek była jeszcze połowa co najmniej.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif