Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam wymienić czujnik ABS tylni.

Pytanie, jakiej firmy będzie współpracował z system ABS 5.0 szare końcówki.

Czytałem dużo opinii na temat czujników nie oryginalnych, według opinii są z nimi problemy.

Wiem że oryginały to ate i siemens, niestety w miejscu gdzie obecnie przebywam nie mam do nich dostępu.

Jedyna ze znanych firm które tu występują to febi.

Opublikowano

Dzięki, ale nie zdążę zamówić z Polski.

Przebywam obecnie w uk i mam tylko parę dni.

Chcę kupić na angielskim ebay-u, a żaden ze sprzedawców nie podaje producentów.

U jednego tylko widziałem na zdjęciu, że czujnik leży na opakowaniu febi.

Czujniki różnią się tylko ceną.

Opublikowano
wymieniałem u siebie niedawno na delphi i jestem ciekawy ile pochodzą. Co do ceny to były nie drogie ok 100 zł/ sztuka, a jakość się okaże. Za oryginały jak masz kasę to wydasz 300-400 zł za sztukę. Sprawdzałem też w necie i ceny są dużo niższe. .
Opublikowano
wymieniałem u siebie niedawno na delphi i jestem ciekawy ile pochodzą

to masz szczescie albo trafil ci sie dobry egzemplaz ja raz kupilem taki za 100zł zrobilem na nim 4km i sie zje.... pozniej kupilem ate

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
ja raz kupilem taki za 100zł zrobilem na nim 4km i sie zje

a może u ciebie padł drugi czujnik a nie ten za 100 zł. U mnie tak było, wymieniłem jeden a po tygodniu komp znów nadaje, że czujnik. Na szczęście w nieszczęściu była to druga strona.

Opublikowano
Mam bardzo mało czasu, kończy mi się przegląd (mot) i mam dokladnie 5 dni, takze wysylka z Polski nie wchodzi w grę. Muszę się ratować tym co maja w sprzedaży w uk, zobacze jeszcze w serwisie ale cena pewnie będzie z kosmosu.
Opublikowano
Dziś mi przyszedł czujnik zamówiłem z ebay-a angielskiego o średniej cenie. Założyłem tylko ruszyłem i zapaliły się kontrolki, po podłączeniu pod komputer wyskoczył błąd tego właśnie czujnika. Zaczynam wierzyć w to że działają tylko oryginały.
Opublikowano
Taaaaaaaaaaakkkkk. TYLKO ORYGINALY!!!!! siemens kup. Tutaj nie ma co zalowac. Nie sluchaj nikogo z forum jak pisze ze mu zadzialal jakis za 100pln. JAK W TO NIE WIERZE. temat przechodzilem dokladnie. Kupowalem rozne zamienniki i kazdy dzialal pare lub parenascie metrow. Oryginaly zatrybily bez zadnego kasowania bledow i jezdzily az samochod wyladowal na drzewie. Jeszcze raz powtarzam TYLKO ORYGINAL
Opublikowano
tylko jak ktoś nie ma na oryginał to chyba lepiej i bezpieczniej jest kupić zamiennik. Ja jak na razie mam przód na zamiennikach, zrobiłem 1000 km i jeszcze działają.
Opublikowano
Jakiej firmy masz te zamienniki. Bo ogolnie to absolutnie w to nie wierze. Ja zakladalem kitoom i jeszcze jakies inne badzie wie z alledrogo i ni chulaly. Siemensy dzialaly natychmiast
Opublikowano

Nie rozumiem w ogóle jak mogą sprzedawać czujniki które nie działają. A po drugie czy żadna firma nie umie zrobić zamiennika, czy to takie skomplikowane.

Napisałem do gościa z ebay-a że nie działa, odpisał żebym odesłał że wymieni na inny, ale zaznaczył że przyczyna może być inna że to nie koniecznie czujnik jest uszkodzony. Dam mu jeszcze szansę spróbuję jeszcze raz. Jedno wiem na pewno następny czujnik kupię ORYGINALNY !!!

Opublikowano
Jakiej firmy masz te zamienniki. Bo ogolnie to absolutnie w to nie wierze. Ja zakladalem kitoom i jeszcze jakies inne badzie wie z alledrogo i ni chulaly. Siemensy dzialaly natychmiast

jeden mam delphi bo sam kupiłem w interpartsie a drugi wymienili mi w warsztacie na bodajże HP. I jak na razie wszystko gra. Na oryginał niestety mnie nie stać i biorąc pod uwagę inne rzeczy, które mam wymienić w moim aucie to szukam nie najtańszych ale ale także dobrych części. W necie tanizny bym nie kupywał bo jak sam widzisz opinie są różne lepiej w sklepie gdzie dostaniesz na części kwit a jak znasz sklep i sprzedawców to na pewno ci dobrze doradzą.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam serdecznie

Stałem się właścicielem E39:) Kupiłem autko od kolegi z forum:) Piękne, ale muszę wymienić 2 czujniki ABS z przodu. Nie wiem co robić czy kupić ATE na przód za 200 zł czyli 2X200 zł puls robocizna 150 - 200 zł razem 550-600 zł czy jechać do ASO do Lubina i za 800 zł wymienić bo w Legnicy fachowca od BMW nie ma. Czy w czujniki od ABS mają jeszcze jakieś inne zadania prócz trakcji i ABS? Czy są one takie ważne? Że muszą być ori?

P.S. Przepraszam za odkopanie tematu.

Opublikowano

Ja za wymianę w Głogowie 1 czujnika (nie obyło się bez rozwiercania)+robota w zimę wiadomo w jakich warunkach bez żadnych znajomości płaciłem 40 albo 50zł już nie pamiętam. Poszukaj może innego warsztatu bo trochę zdzierają z Ciebie. Błędu kasować nie trzeba bo sam się skasuje.

Ja kupowałem VDO

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witajcie.

Byłem u speca okazało się, że błąd pokazuje prawy przedni czujnik ABS , Tylko jest dziwnie. Bo spec mówi, że komp pokazuje, że ze czujnik częściowo działa bo sczytuje prędkość koła, ale po resecie po przejechaniu 100m znów zapala się kontrolka... Był etap, że jak stałem samochodem pod górkę to po odpaleniu przejechałem 1000 km i kontrolka się nie zapalała, a teraz od 2 tygodni świeci się cały czas. O co chodzi?

Opublikowano
Może nie ma styku? Może nie dziurach się zapala? Pamiętaj że dopiero zgaśnie kontrolka jeśli ma połączenie i przekroczysz 20km/h. Jak się zapali to już podczas jazdy kontrolka nigdy nie zgaśnie
Opublikowano

Teoretycznie komp resetuje się przy każdym włączeniu i wyłączeniu zapłonu, ale teraz nawet, ani drgnie. Jest możliwe, że czujnik pada etapami i teraz już całkiem się zepsuł?

Wolałbym to zrobić przed zimą, ale jak myślę, o naciągaczach którzy nic nie zrobią, a wezmą kasę to nóż się w kieszeni otwiera.

Opublikowano

U mnie można było jechać a czasami sam z siebie pokazywał się błąd abs i kontroli i nie było ekonomizera i prędk. Lewy tył do wymiany miałem.

Teraz od czasu do czasu jak wjadę w dziurę lewym przednim kołem to zapalą się kontrolki. W tyg muszę przeczyścić styk i zobaczę czy pomoże jak nie to wymieniam czujnik.

Jest możliwe, że pada etapami ja tak miałem z lewym tyłem,.