Skocz do zawartości

padl mi xenon, zarowka czy moze cos innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzis wsiadlem do auta, zapalilem swiatla i swiatlo kierowcy zamrugalo i zgaslo :(

jak wlaczam je to wlasnie sobie zamruga i sie nie chce zapalic

czy to objaw walnietej zarowki?

jesli tak, to jakiego typu jest tam zarowka, chce poszukac na allegro czegos w miare taniego

chodzi o xeonony z modelu 98 przed liftingiem

nie wiem czy kupic tylko 1 zarowke czy moze dwie? moze uda mi sie dobrac takie zeby maily taki sam kolor jak ta ktora jest dobra? ma ktos jakies doswiadczenie w tym temacie?

czy to sa takie moze? D2S ?

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=73050113

na allegro sa osramy i philipsy co wybrac?

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

jak masz światła projektorowe to D2S jak lustra to D2R - to są tzw. HIDy a nie xenony - bo palnik (tzw. żarówka) jest wypełniona metalohalogenem a nie xenonem

tylko nie próbuj załączać świateł bez żarówki - bo szlag trafi przetwornice - żarówka stanowi obciążenie dla przetwornicy

jak po zapaleniu (zapłonie) ok. 1,2 sekundy (musisz tyle odczekać - żebyś nie mierzył od razu bo w pierwszej chwili układ daje ok. 7 kV -szkoda miernika)

- dopiero wtedy mierz - musisz uzyskać ok 65V - jeśli nie będzie tego napięcia to przetwornica uszkodzona

a może być inna sytuacja że układ nie osiąga tych 7 kV i wówczas nie załapie

choć z praktyki takie żarówki powinny świecić 10 lat także małe prawdopodobieństwo że się któraś poszła - najlepie zmień stronami zobaczysz

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano

Jeżeli chcesz kupić żarówki xenonowe kupuj zawsze tylko 2 sztuki czyli parę > wtedy będą jednakowe barwy świetlne.

Ty w E38 masz D2S - firmowo BMW zakłada i Philipsy i Osram. Kiedyś byłem w podobnej sytuacji i kupiłem Philipsy jest wszystko ok > 35W o temperaturowej barwie 4300 K i natężeniu światła : 6500lx

Jeżeli żarówki nie pomogą szukaj przetwornicy.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

dzieki za info, komus z was padla moze zarowka ksenonowa?

albo przetwornica? zastanawiam sie jakie sa objawy

mi komp pisze ze uszkodzona zarowka i na chwile mrygnie jak zapalam

i nie wiem czy jak sie zepsuje taka xenonowka to czy w ogole dajakis znak i mrygnie na chwile

Opublikowano
to napewno bedzie zarowka! mialem tak niedawno. przy wlaczaniu swiatel zamruga kilka razy i zgasnie a do tego w przetwornicy powinienes uslyszec ciche "pykanie"
Opublikowano
dzieki za info, komus z was padla moze zarowka ksenonowa?

albo przetwornica? zastanawiam sie jakie sa objawy

mi komp pisze ze uszkodzona zarowka i na chwile mrygnie jak zapalam

i nie wiem czy jak sie zepsuje taka xenonowka to czy w ogole dajakis znak i mrygnie na chwile

1. Zamień miejscami żarówki i się dowiesz, co jest przyczyną, żarówka czy coś innego (np. przetwornica).

2. Na forum jest parę osób, którym "padła" żarówka xenonowa (np. marcosz i SPS)

3. Mnie nie padła i raczej szybko nie padnie :mrgreen: , wymieniałem sobie dla "świętego spokoju" i jak najlepszego oświetlenia żarówki xenonowe, jak i większość pozostałych żarówek (postojowe, drogowe, halogeny, stopu itd ...), koszt niewielki, a każda żarówka traci znacznie na jasności wraz z upływem czasu.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Parę miesięcy temu padła mi jedna żarówka. Na początku pojawiła się różowa poświata, następnie podczas jazdy potrafiła zgasnąć [włącz. i wyłącz. pomagało] Później zgasła na amen. Potwierdzam, że sensowna jest wymiana pary żarówek [LiP], kupiłem z allegro [85 PLN]i do dziś jest ok. Dodam, że zaraz po wymianie żarówki świeciły jak zwykle H4 [jeśli chodzi o barwę] dziś mają barwę włściwą.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

ok, mam problem :)

nie moglem dzis wyjac tej zarowki, ja sie przekreca, ciagnie to tylu?

czy moze wciska i przekreca??

ale wiem ze mam d2s philipsa 35W :)

Opublikowano
po sciagnieciu oslony powinienes przekrecic ten kabel idacy do zarowki w ta strone jak odkrecasz sruby i potem normalnie powinno odejsc