Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomozcie bo nie wiem czy jest w ogole sens wyjazdu skoro bym mial szukac dobrego egzemplaza e30 2 tygodnie. I tak wogole to nie wiem co sie bardziej oplaca 318iS czy 325i - slyszalem ze 325i pali (w gazie) o jakies 4l/100 wiecej wiec nie az tak duzo ale oplaty wieksze , osiagi 325i ma pewnie lepsze ale czy warto kosztem duzo wyzszego OC i tych 4-5l/100 (gazu) wiecej ?? moim skromnym zdaniem uwazam ze 318iS bylo niejako wersja sportowa e30 wiec mozliwe ze sa one bardziej zajezdzone...nie wiem juz co mam robic, siedze w domu i karkuluje co mnie taniej wyniesie czy 325i ( wieksze OC , wieksze spalanie , mniejsza awaryjnosc) czy 318iS (mniejsze OC , mniejsze spalanie , wieksza (CHYBA) awaryjnosc...).

CIEZKA DECYZJA wiec prosze o pomoc uzytkownikow tych dwuch modeli albo ludzi ktorzy mieli te auta a juz ich nie maja z przyczyn np. awaryjnosci :D

Pozrawiam

Opublikowano

Za 1500 to juz znajdziesz bardzo dobrze utrzymaną E30-tke :D

Ale wydaje mi sie ze to co napisales o awaryjnosci IS-a to troche

sie mija z prawdą , bo znajomy ma własnie 318iS i własciwie nic

sie tam nie psuje (chodzi mi o silnik) co innego zawieszenie itp to

bedzie tak samo jak w 325i .

W 318iS masz juz silnik na łańcuchu i nie musisz sie martwic

o wymiane paska , bo to jest chyba najwieksza bolączka

uzytkowników E30 czasem sie zdarza ze na pasku powinienes

zrobic spokojnie jeszcze np 15tys a on sie urwie i pozamiatane :cry: Jedyny minus iSa to kupno ewentualnych czesci z silnika , chodzi mi o głowice rzecz praktycznie nie do kupienia , a jesli sie juz znajdzie to praktycznie cena to 1/2 wartosci auta :shock:

Pozdrawiam i zycze dobrego zakupu :D Pochwal sie pozniej co

kupiłes bo za ta kase to bedzie super autko :D

Opublikowano
Pomozcie bo nie wiem czy jest w ogole sens wyjazdu skoro bym mial szukac dobrego egzemplaza e30 2 tygodnie.

Za te pieniądze da się znaleźć ładnie utrzymane egzemplarze, ale łatwiej wśród "małolitrażowych" trójek. BTW, lepiej szukać dwa tygodnie, niż kupić w jeden dzień jakąś kiłę ;-)

moim skromnym zdaniem uwazam ze 318iS bylo niejako wersja sportowa e30 wiec mozliwe ze sa one bardziej zajezdzone...

Stopień zajeżdżenia 318iS i 325i będzie podobny.

Chyba nawet łatwiej trafić na zajeżdżoną 325i.

tygrys też ma sporo racji.

Niemcy nie pozbywają się chętnie dobrych sprawnych egzemplarzy, które gładko przechodzą TUV.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

jesli chodzi o E30.... to spokojnie cos znajdziesz... i uwazam ze w dobrym stanie... :D :D :D

i nie ma tu zasady ze niemcy widza co dobe... :D

widzialem 318is w super stanie za 1200 euro jak i za 2300 euro... a i wiecej...

przy 15 letnich i starszych autach nie ma stalej zasady...

poprostu trzeba spokojnie i cierpliwie polowac... nic na sile... bez pospiechu... :cool2:

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano (edytowane)
wiadomo ze mozna trafic na ladna sztuke ale o tak pojechac w ciemno i jeszzce bez dobrych znajomosci to juz clakiem jest ciezko znalesc dobry samochod w dobrej cenieee pozdro wiem z wlasnego dosiwiadczenia byle dwa razyy jechalem z zamiarem kupna e30 2.5 i co wrocilem spowrotem bez auta a chcialem przeznaczyc 2tys euro :twisted: Edytowane przez tygrys
Opublikowano
no i kurcze nadal nie wiem , 325 ladniej dzwieczy ale to OC i to spalanie - trzeba realnie patrzec a znowu tak jak ktos tam powiedzial ze jak padnie glowica w 318iS to 1/2 wartosci auta wiec juz teraz jestem kompletnie wybity z tematu :D jade do wroga za jakis miesiac wiec moze ktos mnie bardziej jeszcze przekona do danego modelu , jeszcze mam troche czasu wsumie hehe
Opublikowano

szukaj 325 i bez gadania!

ile tam doplacisz do oc? 100-200zl? to duzo?spalanie tez wieksze o tylko 2-4 litry.czy tez to jest duzo???

a ile masz wiece koni w 325 ? 30!!! wiec chyba nie masz juz pytan.

wiadomo ze samemu sie nie jedzie do niemiec.to najwieksza glupota !

aha i nie kupuj z "braku laku " innego silnika bo i tak po pewnym czasie (2-5 miesiecy) bedziesz chcial wiekszy !

Opublikowano

akurat mam taka sytuacje ze mam rodzine w szczecinie (troche ponad 100km do berlina , jakos tak) wiec bede mogl tam nocowac bo nie licze na to ze w 1 dzien kupie od razu moje wymazone bmw :-) znajac moje szczescie to bede szukal z tydzien i tak pewnie nie znajde.

wyczytalem gdzies na forum ze 318iS trzeba wysoko krecic wiec masz wtedy wieksze spalanie rzecz jasna - przekonales mnie do 325i :D jestem Ci wdzieczny hehe

Opublikowano

wiesz..tu malo mialem do powiedzenia ale mialem isa e30 i mam teraz 325 w e30 i powiem ci ze innych modeli e30 nie uznaje ! tylko te i koniec.318 is faktycznie mniej pali i ma mniejsze oplaty ale jak masz zamiar czasami kogos wciagnac nosem na swiatlach to tylko 325. ja mam juz tyle lat ze mam znizki -60 % wiec na to nie patrze ale jak by staly przede mna dwie e30stki w tej samej cenie i mial bym twoj wiek to wybralbym 325..coz te 30 koni robi swoje.ale jezeli trafi ci sie tansza 318 is to bierz i sie nie namyslaj.

pozdr

Opublikowano
ja tez bym brał 325. bardzo dobry silnik a do tego ten dzwiek........wrrr powinni go na cd sprzedawac :8) co do spalania to osiagi i wspomniany dzwiek wynagrodza Ci wszystko
Opublikowano

a ja wbrew wszystkim... no prawie...

polecam E30 1,8is... :D :cool2:

bardzo fajny silnik... i wogole...

dlatego raz jeszcze... stawiam na 1,8is ! :cool2: :D

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano

po pierwsze... :D

nie uznaje gazu... a 325i przy 318is to smok...

po drugie... :D :D

318is... ma 136 KM... 10 do setki... max 200 km/h...

jak na polskie warunki to sa dobre osiagi...

wiem, wiem... 325i to 170 KM.... 7,8 do setki... i max 218 km/h...

po trzecie... :D :D :D

oplaty OC... moze nie wiele ale jednak jest roznica...

po czwarte... :D :D :D :D

eksploatacja... 318is - 4 cylindry... 325i - 6 cylindrow ...

czesci drozsze... wiecej czesci... w jednym łancuch w drugim pasek... itd...

dlatego jestem zwolennikiem 318is... :cool2:

jesli chcesz jeszcze kilka powodow sie znajdzie...

pozdrawiam

cosmo

tylko nie GAZ !!!

Opublikowano
cosmo z tymi cenami czesci mozna podyskutowac bo 325i bylo wiecej niz ISek a do tego silniki M20 sa duzo bardziej wytrzymale od 4-cylindrowych
Opublikowano
Po prostu poszukaj samochodu w jak najlepszym stanie technicznym za kase, jaka masz. Ja w tej chwili wolalbym szesc garkow niz cztery - w BMW silnik szesciocylindrowy ma piekny dzwiek :D . Ale jak sie trafi 318 is w bardzo dobrym stanie, to tez warto go wziac pod uwage.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Po prostu poszukaj samochodu w jak najlepszym stanie technicznym za kase, jaka masz.

POPIERAM... :cool2:

TO JEST DOBRA DROGA... PODSTAWA TO STAN TECHNICZNY... :D :cool2: :D

pozdrawiam

cosmo

ps. mam nadzieje ze PIERWSZĄ w super stanie znajdziesz 318is... :D

Opublikowano
pulkowniku a ile dales za to swoje e30 ktore juz sprzedales ? sprowadzales je? a jesli tak to czy duzo jest takich badz podobnie utrzymanych egzemplazy w germanii ??
Opublikowano
pulkowniku a ile dales za to swoje e30 ktore juz sprzedales ? sprowadzales je? a jesli tak to czy duzo jest takich badz podobnie utrzymanych egzemplazy w germanii ??

Sam teraz szukam jakiegoś ładnego e30 ( FRANK- dzięki za pomoc :modlitwa: ) i muszę przyznać że jest lipa.. rok temu więcej było ładnych sztuk...

Za swoją niemcowi zapłąciłem BARDZO MAŁO, ale fakt że trochę w nią włożyłem pieniążków, więc się wyrównało..

Łukasz nie filozuj, tylko zaczynaj i kończ dzień od przeglądania niemieckich ogłoszeń- w końcu trafisz to czego szukasz!

Pozdrawiam

Pułkownik Zuber