Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiele już napisano i powiedziano na ten temat, jednak kilka zagadnień budzi mą wątpliwość. Liczę, że pomożecie mi wyjaśnić.

Kupiłem auto za X (wartość na umowie), wartość wg Eurotax to 1,15X - czy UC naliczy akcyzę: 18,6% x X, czy (X-33%)*18,6%? W którymś z wątków przeczytałem że UC odejmuje średnio 33% - jeśli tak to na jakiej podstawie?

Jak UC reaguje na sytuacje gdy na umowie sprzedaży jest wartość X, podczas gdy rzeczoznawca wycenia samochód na 50%X? Czy naprawdę potrafią powołać własnego rzeczoznawcę? Np w sytuacji gdy na umowie jest podany przebieg auta znacznie mniejszy niż w ekspertyzie rzeczoznawcy?

Seb

Regulamin po raz n-ty. Przenoszę w odp. miejsce

Opublikowano
Jeżeli wysokość podstawy opodatkowania ustalona z uwzględnieniem opinii biegłego odbiega co najmniej o 33 % od zadeklarowanej podstawy opodatkowania, koszty opinii biegłego lub biegłych ponosi podatnik. Stąd to 33%.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podstawą jest kwota na umowie/rachunku gdy jest wyższa niż ta z wyceny/katalogu. Od kwoty z wyceny lub katalogu zostanie odjęty VAT oraz akcyza i w ten sposób powstanie podstawa opodatkowania. Jeżeli będzie niższa niż kwota z rachunku to podstawą będzie kwota z rachunku.
Opublikowano
wiec rozumiem albo nie rozumiem że cene na umowie moge zaniżyć max do 33% wartości pojazdu z eurotaxu i bedą naliczać z mojej umowy akcyze . tak ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można tak powiedzieć. Jest to skrajny debilizm bo jak się ma auto powyżej 2 litrów to się okazuje, że obniżając wartość z katalogu o 23% VAT i 18,6% akcyzy musimy odjąć więcej niż te 33% więc wychodzi na to, że Urząd Celny nie bierze żadnej, ale to żadnej odchyłki od wartości katalogowej. Pozostaje rzeczoznawca jedynym słusznym rozwiązaniem, no chyba że na umowie i tak jest tak duża kwota, że nic opinia rzeczoznawcy nam nie da.
Opublikowano

Chciałem się zapytać czy dobrze liczę koszt akcyzy wg. tego co tu przeczytałem.

Jeżeli sprowadzę sobie samochód, BMW z silnikiem 2,8L i powiedzmy na rachunku jest 15000tys zł i to by się celnikom zgadzało to wyliczenie akcyzy jest takie?:

15000 zł-23%vat = 11550tys zł, następnie 11550zł - 18,6%akcyzy = ~9400tys zł, później 9400zł+18,6%akcyzy = ~1750zł

Dobrze to policzyłem :roll: :?:

Czy można jakoś sprawdzić ile jest warty samochód wg. Erotaxu żeby się zorientować przed kupieniem sprowadzonego pojazdu (który jest do opłat) ile wyniesie całkowity koszty zarejestrowania samochodu w PL?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Źle liczysz. Nie można odejmować VAT. Liczysz po prostu 15000 x 18,6% = 2790 zł. I nie doszukuj się tu logiki lub jej braku bo tak jest i tyle. :) Jak byś kupował auto na firmę w cenie netto to byś płacił akcyzę od netto, ale potem i tak VAT płacisz od netto + akcyza więc wychodzi na to samo bo jak wiadomo mnożenie jest zamienne. Jest tu oczywiście niekonsekwencja bo Urząd Celny licząc z książki zawsze odejmuje od ceny polskiej brutto np. 33% i jeżeli auto jest kupione w brutto (czyli na umowę lub vat marżę) to ich 33% daje dużą różnicę w stosunku do faktury (na korzyść petenta). Jeżeli jednak auto jest kupione w netto i jeszcze akcyza na nie wynosi 18,6% to ich 33% jest w tym momencie niczym i żadną odchyłką od ceny książkowej.

Wartość można sprawdzić na stronach firm ubezpieczeniowych np. AXA, Multibank itd.