Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

To mój pierwszy post, mimo, że forum czytam od kilku lat - niektórzy zapewne kojarzą mnie z forum 7er. Do tej pory wystarczało mi czytanie forum, pojawił się jednak problem z którym nie wiem co zrobić.

Wymieniałem oringi vanosa - zamówione w Beisan Systems. Wymiana poszła gładko, skręciłem wszystko. Po odpaleniu zimnego silnika pojawia się problem - silnik chodzi kilka sekund, po czym z okolic dolotu zaczyna głośno i nieregularnie stukać - silnik w tym czasie lekko się dławi. Po dodaniu gazu stuki ustają, po powrocie na jałowe obrotu - wracają. Po rozgrzaniu silnika przestaje stukać. Silnik ma normalną moc, auto jeździ normalnie.

Ma ktoś sugestie co to może być? Wrzucam film, żeby zobrazować jak to wygląda.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Na pewno dobrze poskładałeś vanosa? Skoro wymieniałeś oringi i przed wymianą tego nie było, to szukaj przyczyny w nich...

Poza tym podepnij auto pod kompa, może coś wykryje. Check engine miałeś wcześniej czy też się pojawił po wymianie?

Opublikowano
Check engine zaświecił mi się wcześniej - będę zamawiał interfejs i sprawdzę dlaczego. Wszystko poskładałem raczej dobrze - chyba, że są jakieś haczyki o których nie wiem. Dziwne, że te stuki dobiegają z dolotu.
Opublikowano
Podczas pracy oraz po wyłączeniu silnika słychać charakterystyczny odgłos (podobny do odgłosów słonia)
Opublikowano
Podczas pracy oraz po wyłączeniu silnika słychać charakterystyczny odgłos (podobny do odgłosów słonia)

Faktycznie, odma raczej do wymiany.

Opublikowano
Zamówiłem od Nerwusa interfejs, jak dojdzie zobaczymy co pokaże komp. Jakby ktoś miał jeszcze pomysł co do stuków będę wdzięczny.
Opublikowano

Interfejs dotarł - swoją drogą nerwus robi dobrą robotę - zero problemów, wszystko natychmiast działa.

Po wykasowaniu innych błędów powracają sondy lambda i taki:

"Activation VANOS-solenoid valve intake"

EDIT:

Odpięta była wtyczka przy elektrozaworze vanosa. Podpiąłem i jutro na zimnym sprawdzę czy to mogło mieć wpływ na stukanie.