Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam takie pytanie. Moje E36 ( pojemność 1.6 M40 ) na gazie pali bardzo dobrze ale na benzynie działa dość dziwnie. Silnik jest jakby zamulony, tak gdyby nie przepalał całej benzyny (tylko słychać a w nocy nawet i widać jak fuka ogniem). Kable zapłonowe wymienione zaraz po zakupie, świece również. Sonda widzę że miała sztukowane kable. Możliwe aby to sonda była winna? W dodatku znalazłem pod maską jeden odłączony przewód (poniżej zdjęcie przykładowego M40 i zaznaczony element), za co on odpowiada i do czego służy? Jakie są jego objawy gdy jest uszkodzony lub co się może dziać gdy jest odłączony i go załączę?

http://images47.fotosik.pl/868/5d1c005581e4d6d2.jpg

Edytowane przez Kolombo012
Opublikowano
Przepraszam. Tytuł poprawiony. Czyli jest możliwość że gdy jest odpięty, auto będzie przymulone? Gdy go podłączam to zauważyłem że zaczyna "sssyceć"
Opublikowano

sprawdz węze w koło niego,

a tak na boku radze przeczyscic wymyc benzyną silniczek krokowy (to co na zdjeciu)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Masz pewnie uszkodzona sonde. Sztukowane kable od sondy bo ktos kupil uniwersalna (sam taka do siebie kupilem). Ta sonda moze byc uszkodzona lub zla np jest 5v zamiast 1v. Gdy sonda nie dziala to paliwo zalewa silnik i dlatego muli, duzo pali.

Wtyczka byla odlaczona od silniczka krokowego prawdopodobnie po to by samochod nie gasl na biegu jalowym.

Sam tez jezdzilem z odpieta wtyczka zanim nie przyszla paczka z nowa sonda.