Skocz do zawartości

Kupno-e36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam :D .Jestem tu nowy więc prosze o wyrozumiałość!!!.Dołączymem do tego forum ponieważ planuje zakup e-36 z silnikiem 1,8 115 km.Kwota jaka dysponuje to ok 4 tyś zł wiem że nie jest to dużo ale przeglądając znane portale aukcyjne mysle ze wystarczy na zakup z roku 91-93 e-36.Nigdy nie miałem styczności z samochodami marki BMW.Przedtem jezdziłem Astrą f oraz cinkiem.Mam takie pytanko,na co zwracać szczególną uwage kupując takie auto które ma już ok 20 lat?Licze się z tym że przebieg też bedzie sie kręcił w okolicy 250 tyś km!.Ile palą te silniki przy rozsądnej jezdzie?Brać pod uwage auto z instalacja gazową zwykłą?Czy wogole bawić się w zakup takiego auta za 4 tyś zł?co lubi się psuć w tym modelu z takim silnikiem?Jeżeli się zdecyduje na zakup to wiadomo od osoby prywatnej,nie z komisu czy od handlarza.Może ktoś ma na sprzedaz takie autko z Wielkopolskiego najlepiej z okolic Poznania,Piły,Wągrowca?Podaje moj gg 570109.Z góry dzięki za wyrozumiałość i wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam!!!
Opublikowano

Moja osobista opinia:

Na co zwracać uwagę?? .... na wszystko, a najbardziej na to czy silnik równo pracuje

Spalanie podam dla 1.6 102KM ale roznica dla 1,8 nie powinna przekracza 0,5, realne na gazie(sekwencja) w Warszawie 10l/100 LPG, przy spokojnej jeździe 9,5(co to spokojna jazda?).

Nie ryzykowałbym zakupu BMW ze zwykla instalacja, choc zdania bywaja rozne. Osobiscie uwazam ze instalacja nie sekwencyjna to dramat w takim aucie(mialem w swoim niesekwencje). Najlepiej to kupić bez gazu i założyć sekwencje(ja za swoja pod Wwa dalem 2000(w Wwie chcieli tyle samo) mysle ze to co mam u siebie Tobie tez by zalozyli).

Auto za 4k w dobrym stanie? Moze byc ciezko. Wiekszosc to szroty.

Najlepiej będzie jak założysz temat w dziale giełda->samochody.

Opublikowano
Poszukaj no forum było pisane mase razy na co zwracac uwage spalania naprawy koszta itp. Cięzko za 4tys kupic dobre BMW chyba że anglika do przekładki
Opublikowano
Przy tym budzecie to wedlug mnie najwazniejsze jest stan budy.Co z tego ze silnik bedziesz mial zdrowy skoro nadwozie bedzie sie ledwo kupy trzymalo.A w egzemplarzach z pierwszych lat produkcji o rdze nie trudno.Progi(zobacz jak od spodu wygladaja miejsca w ktorych są gumy do podnoszenia-tam bardzo czesto dziury wypadaja),nadkola,pas tylni.
Opublikowano
Kupić nie problem za 4tyś.Na co zwrócić uwagę przede wszystkim wygląd zewnętrzny,silnik,zawieszenie.Musiał byś mieć przynajmniej 1000zł w rezerwie,bo po kupnie na pewno będzie trzeba coś robić :wink: Pozdrawiam
Opublikowano

Posumowując: biorąc pod uwagę wiek oraz to że e36 to wozy zazwyczaj użytkowane przez ludzi zafascynowanych seria szybcy i wsciekli, ktorych najczesciej stac na conajwyzej tuningowe kolorowe zarowki postojowe toteż stan często jest tragiczny i uwagę trzeba zwrócić na wszystko :P

Łysy pisał, żebyś miał przygotowany 1000 na ewentualne naprawy, ten 1000 to w przypadku gdybyś kupił w miarę zadbany egzemplarz, bo jak kupisz skarbonkę to możesz przygotować kilka razy więcej, lub jeździć aż się całkiem rozpadnie i oddać nowy nabytek na złom.

Opublikowano
No napisałem przynajmniej 1000zł żeby ewentualnie doprowadzić auto do stanu używalności :wink: .Bo kolega nie dysponuje zbytnio gotówką.Wiadomo może tak trafić że drugie 4tyś wpompuje ale tego się nigdy nie wie do końca.Jak będziesz zdecydowany kupna e36 jedz z kimś kto ma pojęcie,no i wypadało by mieć jakąś gotówkę w rezerwie :cool2:
Opublikowano

A tak w formie ciekawostki jeszcze wspomnę o przebiegach..

Mówiłeś o okolicach 250 tys. - licz się z tym, że będzie więcej. Moja 318 z 1995 ma prawie 300 tys i to już jest jakiś "możliwy" przebieg.

Weź pod uwagę, że:

a) liczniki są kręcone

b) uszkodzenie zegarów w tym samochodzie w większości [we wszystkich?] przypadkach kończy się wymianą zegarów, czyli samochód zyskuje nowy przebieg.

Reasumując, zmierzam do tego, żebyś w ogóle nie patrzył na przebieg. Jak Cię interesuje ile i, przede wszystkim, jak był użytkowany samochód - lepiej patrzyć na wytarcia na pedałach, kierownicy, pęknięcia mieszka dźwigni zmiany biegów i temu podobne "wyeksploatowania".

Niedawno czytałem [gdzieś na forum był link] o 325TDS, która miała bodajże 630 tys. zrobione.

Da się.

Opublikowano

witam, w sierpniu 2010 roku kupilem E36 316i 94' za 4500zl w komisie w Otwocku. W tej Cenie dostałem w miare dobra blache czyli bez oznak rdzy. Przednie zawieszenie plywalo jak na łajbie piratów z karaibów. Instalacja gazowa drugiej generacji(kompletna porazka w tych autach) zatem obroty falowały. Srodek z połamanymi kratkami od dmuchawy. Ktos probowal te plastiki przemalowac na kolor srebrny zatem z biegiem czasu byly podrapane.

W sumie to od sierpnia 2010 wlozylem ok. 3000 wraz z wymiana silnika na 1,8i zawieszeniem przednim i hamulcami no i wiadomo oleje,filtry swiece tez w tym byly.

A teraz jeszcze mialem dzwonka wiec musze kupic pare rzeczy typu reflektory pas przedni no i maska ale to juz mam hehe

Bedziesz Miał Wydatki - ale warto :D auto z charakterem tym bardziej ze na lepszy mnie nie stac :cool2:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.