Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wiatm :) mam takie skromne pytanko:) mam maly problem z central-zamkiem..jak przekrecam kluczyk zeby zamknac drzwi..to cycek sie chowa i zaraz wyskakuje spowrotem..jak przekrece jeszcze raz to juz dopiero chowa sie na stale..czyli ogolnie zeby sie zamknac(czy od srodka,czy kluczykiem z zewnatrz)to musze przekrecac kluczyk 2 razy:( czy ktos moze wiedziec co to jest?dzieje sie tak caly czas a nie losowo..wiec raczje glupiejace przekazniki wykluczam..jest to dla mnie problematyczne ze wzgledu na to ze nie wiem jak podlaczyc alarm pod central w takim wypadku :( z gory dzieki za odpowiedzi :) pozdro :)
Opublikowano

Dokładnie to problem tkwi w jednym z trzech siłowników: Przednie drzwi, prawe i lewe, oraz siłownik bagażnika.

Sa to siłowniki posiadające włączniki zamknięcia i otwarcia, czyli zwane potocznie "master" i brak sygnału o zamknięciu i otwarciu z tych trzech siłowników powoduje odbijanie centralnego.

Nawet przerwa na instalacji z tych siłowników oraz niedomknięte drzwi powoduje odbijanie, ale niektóre modele przy otwartych drzwiach mają rozwiązanie nie pozwalające zamknąć centralnym.

Aby to zdiagnozować wystarczy wsiąść do auta, zamknąć drzwi i cypelkami samymi próbować zamknąć auto. W tych drzwiach z których się nie zamknie jest problem z siłownikiem lub brak łączności siłownika z centralką. Jeżeli zaś centralny reaguje w drzwiach za pomocą wciskania cypelków to pozostaje już tylko bagażnik.

Opublikowano
ok rozumiem juz :) a jeszcze powiedzcie mi tak..bo dzrwi mi zamykaja central..wiec zalozmy ze to bagaznik..i tu pytanie: czy przekrecajac kluczykiem bagaznik(zamykajac lub otwierajac)powinien mi sie zamykac central tez(drzwi)..?? dzieki :)
Opublikowano

Sprawdz wiazke przewodow ktore sa po lewej stronie przy zawiasach bagaznika.Jest ich chyba 5 w czarnej koszulce mialem podobny problem okazalo sie ze przetarl sie jeden z przewodow.

Pozdrawiam !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano

mam ten sam problem narazie jeszcze nie miałem kiedy tego zrobić ale elektryk powiedział że to nawalił sterownik centralnego zamka ten pod siedeniem z tyłu(e34) ale widze że problem tkwi gdzie indziej daj znać jak znajdziesz ja jutro będe szukał

pozdrawiam!

Opublikowano

a jeśli chodzi o alarm to puść dwa przewody do tego czarnego sterownika centralnego i podłącz je w białej wtyczce do pinów 24 (zamykanie) i 25 (otwieranie). we wtyczce może nie być tych pinów tylko miejsce na nie więc śmiało włóż tam styki od innej wtyczki i spowrotem to poskładaj!!! podanie impulsu +12V na jeden z przewodów zamknie lub otworzy zamek!

(dla bezpieczeństwa napięcie które będziesz podawał na te dwa przewody puść przez rezystorek 1kohm)

Opublikowano

witam

testowałem dzisiaj i okazało się że jak jestem w środku to nie moge zamknąć centrala drzwiami pasażera ...

tzn jak wcisne rygla czy jak mu tam;) to nic sięnie dzieje, ale jak wciskam ten od kierowcy to zamyka central, potem jak otwieram znowu od pasażera to central się otwiera, ale nie chce zamknąć...

po rozebraniu tapicerki widze dwie kostki jedna żółta jest ok , a druga obok ciemna była izolowana ale nie wiem po co ? po zdjęciu izolacji jest wszystko ok pod spodem, mam inny siłownik zamieniłem ale jest to samo

co musze sprawdzić co wymienić?

bo chyba napewno od strony pasażera powinno dać się zaryglowac wszystko...

pozdrawiam