Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stałem sie posiadaczem Z4E89 z silnikiem 3,0i, 258KM. Wszystko mi pasuje, wszystko jest ok, ale... silnik jest za bardzo wyciszony i układ wydechowy zachowuje sie jak w zwykłym np. E61. Czy macie pomysł na to co wsadzić, co zmienić żeby brzmienie wywoływało ciarki na plecach. Dodatkowo, przy wymianie widział bym dwustrony wydech coś ala 35is, ale najlepiej z dwoma podwójnymi końcówkami... ale moze to juz za dużo bym chciał...??

Zaznaczam, że samochód nie ma być poddany tuningowi, do silnika niedam palucha wsadzić nikomu. Tylko chodzi mi o dyskretny akcencik dwustronnego układu wydechowego i oczywiście o dźwięk...

Wydaje mi się że zderzak równierz musi być wymieniony żeby spasować ten prawy wydech..

Prosze o podpowiedzi i sugestie.

"Jeśli masz wroga, idź nad rzekę, usiądź nad brzegiem, kontempluj i spokojnie czekaj, aż nurt przyniesie Ci jego zwłoki"
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No... więc jak uradzili tak zrobili. Ale.... jest jedno małe ale...

Zamówiłem u Pana Rafała z Cz-wy dedykowany kompletny układ wycdechowy do Z4 z Eisennmana. po 3 tygodniach przyszedł... zeostał wkomponowany.... wygląda ładnie a brzmi zaje...ście. Jak by tak... soczyście i z powagą. Efekt końcowy rewelka. Ale.... no i tutaj pojawił sie mały problem, po ok 80km, pojawiła sie kontrolna check Engine‎. Pojechałem do ASo i po pół godzinnym diagnozowaniu doszli do wniosku że to jednak wina układu wydechowego i błąd wskazuje na niedogrzane sondy lambda... :cry:

Bardzo prosze o porade co zrobić (poza powrotem do oryginalu) żeby ten błąd nie wyskakiwał... czy macie jakieś mozliwości, informacje co z tym zadziałać ???

"Jeśli masz wroga, idź nad rzekę, usiądź nad brzegiem, kontempluj i spokojnie czekaj, aż nurt przyniesie Ci jego zwłoki"
Opublikowano
Rada jest jedna....i powiem szczerze..ze ja ją tutaj znalazlem...(czyli na forum) nie kombinowac..:) bo jak mowia, lepsze jest wrogiem dobrego:)
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

A dokładnie, to która sonda jest niedogrzana?

Bo autko powinno posiadać 4 sondy. Dwie regulacyjne tuz przy wylocie z silnika i dwie diagnostyczne za katalizatorami (one maja za zadanie sprawdzać czy katalizatory są sprawne).

Jesli nie ruszales kolektora to nic nie powinno sie dziac. Moze po prostu sonda ci padla i zdazylo sie to akurat jak zamontowales wydech.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

No cóż.... która sonda wyświetla błąd... tego niewiem, nie powiedzieli mi tego, a ja nie dopytałem. Czy kolektora nie ruszali magiki... niewiem. Bardzo mozliwe że własnie go ruszali, bo świta mi, że tylko kolektor został stary, a od tego miejsca juz wszystko jest nowe od Eissenmana i to dokładnie z modelu 35is.... i w tym upatruje problemu.

Poradźcie mi jakiegoś magika, najlepiej z okolic katowic, który może przeprowadzić dokładną, pełną diagnostyke układu wydechowego i sprawdzić co jest zrobione źle i co by mógł to poprawić. Bo jakoś w ASO w takiej sytucji nie wierze. Oni raczej to coś będa chcieli wymienic na oryginalny układ wydechowy. A ja na to NIGDY się nie zgodze. Teraz ten samochód ma brzmienie i wyraz. Wtedy kiedy ma być cicho jest dyskretny i klarownie niski. A kiedy ma zaśpiewać to sączy takie arie, że aż mnie po plecach ciarzy. A ten fabryczny.... to taki ni w kij ni w oko, ni słony ni kwaśny.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Szczerze przy takim aucie polecałbym ASO w Niemczech. Sama diagnostyka błędu wraz z gwarancją diagnozy oscyluje ok ~30 EURO.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Problem załatwiony, a właściwie naprawiony. W mieście w którym mieszkam, jest nieautoryzowany serwis BMW. Absolutnie nie chce nikomu robić reklamy, ale uważam że o dobrej pracy warto wspomnieć i podac kto poradził sobie z problemem. Zaznaczam że ASO rozłozyło ręce i .... kazali sobie radzić samemu. Serwis Pana Szymochy usunął niedomaganie w sposób prosty i w miare tani. Wymienili jedną sonde z modelu E90, ta sie dogrzewa w przeciwieństwie do oryginalnej. Skasowali za uzywke 300zł, 200zł za robocizne i.... jednak sie da, ta sonda nie wskazuje błędu.
  • 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...