Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanko co ile zmienia sie olej w skrzyni i jaki kupic olej nie mam zielonego pojecia coo i jak a kupilem auto pare miesiecy i mysle zeby wymienic olej tylko nie wiem jaki mam bmw e38 728 z 98 roku z steptronikeim
Opublikowano
Ja do wszystkich moich automatów leje castrola dextron III D I WSZYSTKO JEST O.K

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Opublikowano
Ja do wszystkich moich automatów leje castrola dextron III D I WSZYSTKO JEST O.K

Tak, ale nigdy do nowszych automatów, gdzie zdecydowanie powinien być syntetyk (wszystkich automatów z zieloną najklejką na której pisze "lifetime oil" lub podobnie).

raf7742 - wymień olej u dobrego mechanika od automatów lub doświadczonego mechanika od BMW - a jak Ci będzie chciał wlać Dextrona (czerwony olej), to odjeżdzaj z tamtąd z piskiem ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Jak nie wiecie jaki olej maci wlac to zobaczcie tutaj:

GM transmission 0d roku 91-99 e34 e36 e39 e46 Z3 http://www.bmwtips.com/tipsntricks/Tranny/GM1999Chart.jpg

GM transmission Od roku 00-03 e36 e39 e46 e53 Z3 http://www.bmwtips.com/tipsntricks/Tranny/GM2000Chart.jpg

ZF transmission Od roku 91-99 e30 e31 e32 e34 e36 e38 e39 http://www.bmwtips.com/tipsntricks/Tranny/ZF1999Chart.jpg

ZF transmission Od roku 00-03 e38 e39 e46 e53 http://www.bmwtips.com/tipsntricks/Tranny/ZF2000Chart.jpg

Opublikowano

Ja tak dodam od siebie że się pogubiłem w tych olejach.

Dzwonię do ASO - Pan mówi , że lifetime się nie wymienia (ja to zrobiłem pół roku temu) , dzwonię do STANDO - miły Pan mówi że w ASO chętnie by mi skrzynie wymienili pytam go jaki olej wleją proponuje mi:

- DEXTRON III lub SHELL

teraz ja otwieram ETK szukacz częsci po VIN i co widze:

KLIKNIJ bo słaba jakość

%5B640%3A202%5Dhttp%3A//www.ziemovita.pl/etk/oil.jpg

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
...teraz ja otwieram ETK szukacz częsci po VIN i co widze:

KLIKNIJ bo słaba jakość

%5B640%3A202%5Dhttp%3A//www.ziemovita.pl/etk/oil.jpg

W ETK pojawiają Ci się wszystkie dostepne oleje, niezależnie czy szukasz po VIN-ie, czy nie. Po za tym ATF jest też używany w przekładni kierowniczej ...

Na upartego, to Dextrona mozna wlać i do nowych automatów, ale to mniej więcej będzie jakby wlać olej mineralny Orlenu do silnika np. E39 M5 ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Od początku się "łamię" :) - słyszałem tyle opinii, że już sam nie wiem - jedni twierdzą, że jak najbardziej należy wymienić inni, że jak jest wszystko OK, to lepiej nie ruszać. Po za tym wymiana oleju (a w szczególności wymiana filtra) musi być robiona w bardzo czystych warunkach, a nawet w zaprzyjaźnionych warsztatach mam do tego "ale" ...

W zasadzie jestem za wymianą, ale klika osób mi mówiło, że jak u siebie (lub u kogoś ze znajomych) wymienili, to od razu lub po jakimś czasie zaczęły się problemy ... i ... narazie jeżdzę i myślę czy wymieniać :lol:

Stronka

Opublikowano

Witam

Z ta czystoscia w warsztatach rzeczywiescie bywa roznie :P ,ale koledzy przesadzaja,bo nie chodzi o to zeby byla sterylna czystosc,tylko po wyjeciu filtra mechanior nire moze tam wtykac kanapki czy peta i najlepiej zeby byl lysy to wtedy zaden wlos do skrzynki nie wpadnie.

Trzeba wymieniac i tylko troche sie przejmowac.Ja natomiast mam inna zagwostke :( Po wymianie i wlaniu destrona II olej zrobil sie pomaranczowy!!?czerwony plus zolty daje pomaranczowy :!: czyzby u mnie byl syntetyk.Jak bylspuszczany stary to co prawda byl brazowy ,ale mogl byc przypalony co nie co bo skrzynia w skutek niskiego poziomu plynu w chlodnicy nie byla dostatecznie chlodzona.Niby wszystko jest ok ,ale watpliwosci same sie nasuwaja .co wy na to.

pozdrawiam

Opublikowano
Do skrzyń z '90 roku nie stosowano syntetyków, ale kto wie, czy ktoś nadgorliwy takiego nie wlał, lecz troszkę wątpię ...

Stronka

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów .Jutro jadę na wymianę oleju w mojej skrzyni ( 523 z 96 ) do Teodora Myszkowskiego z Baranowa k. Poznania .Gość polecany jako bardzo dobry fachowiec (ponoć z ASO tam jeżdżą jak nie mogą sobie dać rady) . On doradza mi dolanie pełnego syntetyka-żółtego Castrola w cenie 40 zl. za litr .Cała operacja ma się zmieścić w 450-500 zl razem z filtrem i uszczelką . Napiszę póżniej swoje wrażenia. Pozdro
Opublikowano
witam mam pytanko co ile zmienia sie olej w skrzyni i jaki kupic olej nie mam zielonego pojecia coo i jak a kupilem auto pare miesiecy i mysle zeby wymienic olej tylko nie wiem jaki mam bmw e38 728 z 98 roku z steptronikeim

ze akurat jestem w temacie skrzyn powiem co rzekli goscie z Kijowa:

1-olej zmieniamy, niezaleznie jaki by byl

2-ASO nie zmienia bo ASO nie naprawia skrzyn

3-w skrzyni jaka mam (5HP18) wyglada to tak:

a-mineral, wymiana co 30-40 tys km

b-syntetyk, wymiana co 70-90 tys km

4-tak czesta wymiana oleju jest konieczna z tego powodu, ze przy wymianie wchodzi tylko ok 30% oleju czyli nowy mieszajac sie ze starym tylko go polepsza a nie wymienia

no, to tyle co tu rzekli, prawde zna tylko Sw. Piotr ;-)

zh
Opublikowano

Ten olej do skrzyni zaczyna zamieniac sie w akademicką dyskusje.

Ja nominalnie mam lifetime ale wymienilem go na dextrona troszke swiadomie ze wzgledu na cene tego oleju.

W ASO nie sugeruja wogole wymieniac oleju byc moze licza na wymiane skrzyni biegów (nie realne za cene ASO).

Teraz czytam forum i zaczynam się denerwować (bo mam dextrona) ale dzwonię po różnych fachamanach od skrzyni i co mówią :

- olej trzeba wymieniąc nawet lifetime gdyż zużyte opiłki elementów skrzyni niszczą inne a przy wymianie oczyszcza się lekko wnętrze;

- przy automacie należy zachować się zgodnie z zaleceniem producenta czyli filtry, wyczyszczenie skrzyni nawet z oleju w komresorze (mają jaką patentową metode);

- ESSO LT 71141 (lifetime) a DEXTRON różnią się parametrami jednak ten drugi nie wpłynie na awaryjność skrzyni biegów z doświadczenia mówili że ESSO LT 71141 mają za 20 zł /litr a DEXTRONA 14 zł/litr takze wybiera użytkownik auta;

- Wymienili dużo oleju w BMW po 95 roku lejąc dextrona i wszystko gra , nawet wlasciciel ma e39 i wlał DEXTRONA i 4 lata jest wszystko ok.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska