Skocz do zawartości

320 nosi na drodze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam wrażenie jakby moje auto bardzo nosiło po drodze szczególnie na koleinach wyrobionych przez tiry aż ręka boli od kierownicy, jak puszcze kierownice to jedzie prosto jakichś wiekszych luzów nie zauwazyłem w zawieszeniu jest wyrobiony jeden stabilizator ale nie wiem czy to przez to... Co może być przyczyna? podłużnica wydaje sie prosta
Opublikowano

jakie masz kapcie?

a moze masz luzy na listwie przekładni kierowniczej?

Opublikowano
A może tylne zawieszenie tulejki pływające,tuleje w progu właśnie takie objawy by były.Moja propozycja sprawdz dokładnie zawieszenie bo przyczyn może być wiele.No i opony napisz jakie masz jak kolega wyżej pisał :wink:
Opublikowano
  • Autor
kapcie r16/225/50. Czyli luzy w maglownicy? Wydaje mi sie że nie bo jezeli byłoby tak to czułbym jakby ni koła uciekają w przeciwną strone. Tuleje w progu? które to są?
Opublikowano
No trochę szerokie masz gumy, na pewno nie ułatwiają prowadzenia na polskich drogach. A zbieżność sprawdzałeś?
Opublikowano
225 zawsze będzie pływać. Co nie znaczy, że szerokość opon jest jedynym powodem, może być "coś jeszcze".
Opublikowano
  • Autor
jeszcze nie sprawdzałem bo niedawno go kupiłem, A przez opony może być cieżej kierować? a przez sworznie wahacza? cos kiedyś słyszałem że przez nie może nawet z drogi wyrzucić
Opublikowano

Jak opona Ci pływa w głębokiej koleinie, to ciężko w niej kierować.

Jak masz jakiś drugi zestaw kół [najlepiej 185] to załóż dla próby.

No i oczywiście spraw zbieżność, przy okazji możesz się wybrać na szarpaki.

Opublikowano
u mnie na 195 idzie jak po sznurku a na letnich 225 pływa w koleinach
Opublikowano
  • Autor
Czyli pewnie to wina szerokich opon
Opublikowano
u mnie na 195 idzie jak po sznurku a na letnich 225 pływa w koleinach

Mam podobnie-może jakby ze zbierznoscią cos zrobic,albo z .......tirami.

Opublikowano
ja już dojeżdżę te opony a następne będą 205
Opublikowano
też śmigam na 225 i czasami ciężko w koleinach auto utrzymać, myślę że jeśli nie czujesz luzów na normalnej drodze to nie masz się co martwić :cool2:
Opublikowano
ja już dojeżdżę te opony a następne będą 205

Szczerze polecam.

Opublikowano
Ja mam 316 i też na lato 205/55 a zima 195 jak dobrze pamiętam. I zimą zero obiawów pływania a latem takie same obiawy byly jak są tu opisywane ale był lekki luz na drążku kierowniczym po wymianie i ustawieniu zbieżności było git ale po czasie zaczynaja sie podobne obiawy ale podejżewam że to może być przyczyna opon bo już końcówka została z nich.
Opublikowano
U mnie mercedes na 205/55 strasznie pływał w koleinach. Podobnie BMW na tym rozmiarze. Jak założyłem standardowe jest idealnie. Dodam ze całe zawieszenie było robione w Mercedesie a na szerokich oponach w koleinach i tak się woził.
Opublikowano
  • Autor
Właśnie żadnych luzów nie odczuwam, a nie mam innego kompletu żeby sprawdzić. Trudno niech będzie jak jest...