Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Wskazania obrotościomierza na wolnych obr. to ok 450. W wyzszych wartościach pokazuje ok. 900 mniej niż w rzeczywistystości. Podczas podłącznia zewnętrznego obr. wskazania były ok. Dodam, że wskazówka chodzi płynnie, nie zacina się i nie skacze. Gdzie szukać przyczyny takowego stanu :?:
Opublikowano

Jak żeś do tego doszedł, że OBROTOMIERZ :norty: źle wskazuje???

Wrażenia słuchowe mogą być często mylne.

Czy może podłączyłeś drugi obrotomierz i porównałeś wskazania ???

A i jak się zachowuje gdy wskazuje te 450 obr. ?? Telepie silnikiem ??

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
Mialem podobny problem w mojej pierwszej e21. Okazało sie z eobrotomierz pochodzil z silnika M20 a byl załozony M10 (obrotomierz pochodził z wersji 6cyl a nie z 4 cyl). Obrotomierz pokazywał 4500rpm a silnik byl juz na odcieciu przy 6500rpm.
Opublikowano
Jak żeś do tego doszedł, że OBROTOMIERZ :norty: źle wskazuje???

Wrażenia słuchowe mogą być często mylne.

Czy może podłączyłeś drugi obrotomierz i porównałeś wskazania ???

A i jak się zachowuje gdy wskazuje te 450 obr. ?? Telepie silnikiem ??

Jak napisałem wyżej wskazania po podłączeniu kompa były inne, po za tym odcięcie jest przy 5900 a ja mam przy 5000. I nic nie telepie.

Opublikowano
twoje zegary ewentualnie kość pamięci pochodzi od diesla

zrób sobie test zegarów spisz nr vin z tego co Ci tam wyświetli dalej do ETK lub na którąś ze stron gdzie można rozszyfrować VIN lub podaj go na forum to ci powiem

Ten nr jest pod pozycją 4? Mnie się tak przynajmniej wydaje, tylko że ten nr jest 5-cyfrowy, a do etk trzeba 7 cyfr.

Opublikowano

Może być tak jak napisał gerro, że kość pamięci lub i cały licznik pochodzi od diesla, choć wtedy i inne wskaźniki mogłyby pokazywać głupoty.

Program można zmienić, ale trzeba mieć jeszcze pewność, czy przy wskazówce nikt nie manipulował.

Na teście zegarów na pozycji czwartej masz numer karoserii - ostatnie pięć cyfr, które możesz porównać z numerem karoserii i będziesz miał pewność, czy licznik, ewentualnie kość jest od Twojego auta. Jeżeli tak, to całkiem możliwe że wskazówka opadła i źle wskazuje, albo ktoś w kości od diesla wbił prawidłowy numer karoserii., a została różnica w programie.

Opublikowano

Musisz popytac w swoim rejonie kto się zajmuje elektroniką pojazdową a dokładniej kwestiami informatycznymi - chyba że chcesz to moge Ci pomóc dzięki przesyłkom - choć podejrzewam nawet listowna kwestia to będzie :D

Nie nie nie od tego są konta - mnie chodziło o przesłanie małego elementu, dla którego paczka byłaby cięższa od niego samego. :D

Skontaktuj się na priv jeśli będziesz zainteresowany.

Opublikowano

w związku z tym że mam ten sam problem(kość od diesla) byłem u Ossowieckiego powiedzieli 120 zet jednak nie mieli danych do zaprogramowania kości mówili że przy skrzynce z bezpiecznikami powinna być jakaś kartka z jakimiś cyferkami a umnie jej nie ma

Zostawiłem im tel do siebie bo mieli te kody załatwić jednak prze pół roku nikt nie zadzwonił a mnie to nie przeszkadza a propo czy ekonomizer pokazuje Ci w miarę dokładnie bo mnie pokazuje spalanie przy około 120km/h około4- 6litrów jeżeli ekonomizer działa prawidłowo to wina tkwi raczej w samym obrotomierzu a nie w kości (chyba)

Opublikowano

no to wszystko jasne masz inną kość można się jeszcze pomęczyć i wyjąć zegary i ztyłu na kości będzie pełny nr nadwozia ale poco kość jest od diesla nie pamiętam tylko od jakich literek zaczyna się vin w dieslach

bo do tych nr z kości przy różnych literkach wychodzą same benzyniaki

np

BA 518

BB 520 M20

BC 520 M50 aut

BD 520 m50 man

BE 530

BF 535

BG 525 man

oczywiście to są inne lata

Opublikowano
Nr karoserii dokładnie mozna odczytać wrzucając program z kości w edytor plików binarnych na komputerze i za pomocą niego i programatora można wgrać właściwy program.