Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam sie nad wymiana oleju w skrzyni automatycznej i teraz pytanie czy ktos wymienial sam jak tak moglby sie podzielic informacjami jak to zrobic.Szukalem na forum zrob to sam ale tam jest wymiana oleju w dieslu e46 320D.Albo czy wie ktos gdzie jest warsztat w łodzi gdzie to profesjonalnie zrobią. :D

Opublikowano

No wlasnie wiem slyszalem o nich ale czy oni wymieniaja olej w automacie?

Ja jezdze do zgierza na ul.Kasprowicza tez polecany warsztat w łodzi ale ich sie pytalem o wymiane oleju to mi powiedzieli ze sie nie wymienia i tylko mi dolali 0,5litra oleju. :D

Opublikowano
No wlasnie wiem slyszalem o nich ale czy oni wymieniaja olej w automacie?

Ja jezdze do zgierza na ul.Kasprowicza tez polecany warsztat w łodzi ale ich sie pytalem o wymiane oleju to mi powiedzieli ze sie nie wymienia i tylko mi dolali 0,5litra oleju. :D

I to jest POLECANY warsztat?

Podstawą prawidłowego funkcjonowania i bezawaryjności automatycznej skrzyni biegów jest dobry olej. Automaty psują się w większości przypadków właśnie przez zaniedbanie wymian oleju. Należy dla świętego spokoju co 50-70 kkm wymienić olej, filtr i uszczelkę :]

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
no wlasnie szukam warsztatu lub pomocy zeby samemu wymienic olej :D

Jeśli masz skrzynię ZF 5hp18, to tak: Spuszczasz olej, odkręcasz misę, wymieniasz filtr, czyścisz ładnie rozpuszczalnikiem misę, składasz do kupy. Bierzesz strzykawę i kiprujesz olej przez ten sam otwór, przez który spuszczałeś olej, aż zacznie wylatywać. Kolega siedzący w samochodzie odpala auto, wrzuca po kolei wszystkie biegi, po czym gasi. Znowu bierzesz strzykawę i dolewasz ile wlezie. Zakręcasz korek, wsiadasz w auto, robisz małą traskę, z powrotem na kanał, odkręcasz korek, dolewasz ile wlezie, zakręcasz i koniec. Ale nie jest to najskuteczniejszy sposób, zawsze zostanie trochę starego oleju w układzie i w sprzęgle. Najlepiej pojechać do warsztatu, gdzie wymienią Ci olej całkowicie :]

Opublikowano
No mam ZF skrzynie. Z tego co ja wiem do wlewania oleju do skrzyni musi byc odpowiednia temperatura.Rok temu jak mi dolewali olej to czekali jak temperatura bedzie chyba 30-50 stopni furka byla podlaczona do kompa.A ile tego oleju wyleci mi przy twojej wymianie bo nie wiem ile bym musial kupic oleju :D
Opublikowano

Gdzies kiedys czytalem ze prawidlowa wymiana oleju to:

1. Spuszczamy stary z miski

2. Odkrecamy miske czyscimy

3. Wymieniamy filtr

4. skrecamy calosc

5. zalewamy swieżym olejem wg specyfikacji producenta lub jesli byl zalany inny to taki sam przy 50stopniach do momentu przelewania sie przez korek

6. uruchamiamy samochod na D trzymajac hamulec

7. odpinamy przewod powrotny idacy od chlodnicy oleju automatu w tym momencie musimy miec przygotowana pompke z baniaczkami z olejem przez ktora bedziemy pompowac olej do miski wraz z ubywaniem go przez dzialanie obiegu.

8. w calym obiegu jest chyba 12L

9. Po zauważeniu ze z przewodu powrotnego leci swieży olej gasimy spinamy przewody

10. przy temp 50s sprawdzamy poziom i ewentualne wycieki

11. jazda probna

12. powtorzyc punkt 10.

13. koniec

Ta wymiana ktora opisalem nazywa sie dynamiczną i nie wiem czy jest odpowiednia do automatow, ktore maja juz swoje przelatane lepiej chyba w takich odswiezyc olej wymieniajac zawartosc miski oraz sam wklad filtra.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Zastanawiam sie nad wymiana oleju w skrzyni automatycznej i teraz pytanie czy ktos wymienial sam jak tak moglby sie podzielic informacjami jak to zrobic.Szukalem na forum zrob to sam ale tam jest wymiana oleju w dieslu e46 320D.Albo czy wie ktos gdzie jest warsztat w łodzi gdzie to profesjonalnie zrobią. :D

Zdecydowanie Ci polecam Olech Service, Olechowska 11b, 426492294.

Jeżeli masz skrzynię ZFa z zieloną naklejką to z tego co pamiętam wchodzi tam w pełni syntetyczny olej klasy Esso 71141. Odpowiedniki są w Inter Cars: Febi 14738, Maxxus ATF-VA. Dopiero co wymieniałem olej u siebie w Galaxy i wlewałem taki sam, czyli Febi 14738. Zapłaciłem za 4 litry (4 x 1 l.) niecałe 150 zł. Filtr i uszczelkę też kupisz w IC jakby co.

Opublikowano
Gdzies kiedys czytalem ze prawidlowa wymiana oleju to:

1. Spuszczamy stary z miski

2. Odkrecamy miske czyscimy

3. Wymieniamy filtr

4. skrecamy calosc

5. zalewamy swieżym olejem wg specyfikacji producenta lub jesli byl zalany inny to taki sam przy 50stopniach do momentu przelewania sie przez korek

6. uruchamiamy samochod na D trzymajac hamulec

7. odpinamy przewod powrotny idacy od chlodnicy oleju automatu w tym momencie musimy miec przygotowana pompke z baniaczkami z olejem przez ktora bedziemy pompowac olej do miski wraz z ubywaniem go przez dzialanie obiegu.

8. w calym obiegu jest chyba 12L

9. Po zauważeniu ze z przewodu powrotnego leci swieży olej gasimy spinamy przewody

10. przy temp 50s sprawdzamy poziom i ewentualne wycieki

11. jazda probna

12. powtorzyc punkt 10.

13. koniec

Ta wymiana ktora opisalem nazywa sie dynamiczną i nie wiem czy jest odpowiednia do automatow, ktore maja juz swoje przelatane lepiej chyba w takich odswiezyc olej wymieniajac zawartosc miski oraz sam wklad filtra.

Ja też to gdzieś czytałem, a kiedy powtórzyłem to porządnemu fachowcowi od skrzyń, to parsknął śmiechem i powiedział, że ten co to pisał upadł na głowę. W 5hp18 olej wlewa się tym samym otworem, którym się go spuszcza.

Opublikowano

Ja też to gdzieś czytałem, a kiedy powtórzyłem to porządnemu fachowcowi od skrzyń, to parsknął śmiechem i powiedział, że ten co to pisał upadł na głowę. W 5hp18 olej wlewa się tym samym otworem, którym się go spuszcza.

ale tak na chłopski rozum ciekawe jak oni to robią fachowo pewnie jakość podcisnieniowo sciągają stary przy okazji uzupelniając nowy ale czy aby napewno wymienia calosc ta metoda gdyż niektóre elektrozawory podczas gdy skrzynia jest wyłaczona są zamkniete

Opublikowano

I tacy to sa "porzadni fachowcy od skrzyn" :duh:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

I tacy to sa "porzadni fachowcy od skrzyn" :duh:

Gość od ponad 10 lat zajmuje się tylko i wyłącznie automatycznymi skrzyniami biegów, nie słyszałem jeszcze żeby ktokolwiek narzekał na jego robotę, a widziałem u niego w naprawie przeróżne auta - Corvette, M3 e46, 745d E65 :] I skoro ludzie jeżdżą do niego nawet 160 km - z Wawy, i non stop ma zawalone podwórko samochodami tak że naprawę trzeba zaklepywać parę tygodni wcześniej u niego, to jednak o czymś świadczy :]

Opublikowano
...widziałem u niego w naprawie przeróżne auta - Corvette, M3 e46, 745d E65 :] I...

Nie tylko i nie wylacznie automatami, jak widac. Czasami partacze jakos funkcjonuja. Widocznie ma dobry Pi-aR :mrgreen:

Podany opis jest wlasciwy, pozwala calkowicie wymienic olej w skrzyni, a gostek robi to "po lebkach". ASB dostaje tylko chaust swiezego oleju i jezdzi dalej, prawdopodobnie tak samo, jakby jezdzila na swiezym, badz starym oleju.

Kiedys mnie chcieli naciac na wymianie oleju w skrzyni. Dostarczylem gamoniom olej, zostawilem samochod i obserwowalem, co sie dzieje. Olej zniknal, samochod stal nieruszany przez okolo godzine. Nie wytrzymalem, odebralem samochod i olej, ktory zostal przyniesiony z powrotem z czelusci warsztatu. Podejrzewam, ze odebralbym samochod z niewymienionym olejem. Kto to pozniej sprawdzi? Jak skrzynia padnie z tego powodu, to na pewno "fachowcy" orzekna, ze byl juz na nia czas...

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Panowie wszystko przemyslalem poczytalem posty i rozmawialem z kolegami ktorzy maja automaty i doszedlem do wniosku ze nie bede zmienial oleju i filtru w skrzyni automatycznej za duze ryzyko furka ma nalatane 260tys km ja nie wiem czy ktos zmienial olej,podajde tylko na sprawdzenie stanu oleju i doleje jak bedzie za malo.Skrzynia pracuje bardzo dobrze zmienie plynnie biegi.Ja jeszcze nia zrobie moze 25tys km i potem chyba sprzedam nie jezdze jak wariat nie przeciazam skrzyni nie pale kapci takze mam nadzieje ze mi wytrzyma skrzynia.Ale dziekuje za porady :D pozdrawiam i Wesołych świąt :D
Opublikowano
...widziałem u niego w naprawie przeróżne auta - Corvette, M3 e46, 745d E65 :] I...

Nie tylko i nie wylacznie automatami, jak widac. Czasami partacze jakos funkcjonuja. Widocznie ma dobry Pi-aR :mrgreen:

Podany opis jest wlasciwy, pozwala calkowicie wymienic olej w skrzyni, a gostek robi to "po lebkach". ASB dostaje tylko chaust swiezego oleju i jezdzi dalej, prawdopodobnie tak samo, jakby jezdzila na swiezym, badz starym oleju.

Kiedys mnie chcieli naciac na wymianie oleju w skrzyni. Dostarczylem gamoniom olej, zostawilem samochod i obserwowalem, co sie dzieje. Olej zniknal, samochod stal nieruszany przez okolo godzine. Nie wytrzymalem, odebralem samochod i olej, ktory zostal przyniesiony z powrotem z czelusci warsztatu. Podejrzewam, ze odebralbym samochod z niewymienionym olejem. Kto to pozniej sprawdzi? Jak skrzynia padnie z tego powodu, to na pewno "fachowcy" orzekna, ze byl juz na nia czas...

Czemu wytłuszczyłeś M3 E46? Skrzynia SMG jest przecież zautomatyzowana. Nie masz pojęcia co to za człowiek, w jaki sposób podchodzi do roboty, a z góry krytykujesz, i porównujesz do jakichś złodziei!! Pytałem go o domowy sposób wymiany oleju w skrzyni, zrobiłem to od razu po zakupie samochodu, a w pełni mi go wymieni teraz, bo będzie mi reperował skrzynię, która już wtedy nie działała tak, jak powinna, a nie stać mnie było na naprawę. W piątek będę u niego z tą skrzynią, zapytam się go z jakich powodów uważa ten sposób, który uważasz za niby DOBRY za NIEDOBRY :] A do tego czasu powstrzymaj się od głupich komentarzy.