Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam moze kto wyjasi mi co to za błedy mi wyskoczyły zanim zaczne cos wymieniac :)

http://i56.tinypic.com/2hz5t1.gif

Dodam ze moja avaria jest na gaz ale dotychczas było wszystko ok :)

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

ślicznotka :)

Opublikowano
pierwszy błąd dotyczy przegrzewającego się silnika. prawdopodobnie termostat do wymiany, a jeśli dzieje się to tylko na gazie a na benzynie nie występuje , to z gazem coś nie tak ustawiony
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
pierwszy błąd dotyczy przegrzewającego się silnika. prawdopodobnie termostat do wymiany, a jeśli dzieje się to tylko na gazie a na benzynie nie występuje , to z gazem coś nie tak ustawiony

Chyba masz racje bo pierwszy błąd jak i drógi mozna ze sobą powiązac :) pierwszy przegrzewający sie silnik a drógi bo zły skład mieszanki chyba za bogato :(

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

Opublikowano

Też mam taki sam problem z tymi błędami 115 i 171.

A czy błąd 115 jest napewno od przegrzanego silnika? Mi się też on pojawia przy temp do ok 97 C wiecej nie zauważyłem, a u kolegi pokazał się przy 113 C wiec ciężko powiedzieć. Niby wymiana termostatu pomaga. Ale napewno wiem kiedy ten błąd sie pojawia u mnie stojąc w miejscu. Wykasuje go i nie ma ale jak na postoju przegazuje do ok 6 tys to sie na kompie pokaze.

Co do 171 to też mam kontrolke CHECK i kompletnie nie wiem jak to wyeliminować, co ok 200km mi sie pojawia.

Może ktos cos podpowie?? Podkreślam że nie mam gazu!

Opublikowano
Też mam taki sam problem z tymi błędami 115 i 171.

A czy błąd 115 jest napewno od przegrzanego silnika? Mi się też on pojawia przy temp do ok 97 C wiecej nie zauważyłem, a u kolegi pokazał się przy 113 C wiec ciężko powiedzieć. Niby wymiana termostatu pomaga. Ale napewno wiem kiedy ten błąd sie pojawia u mnie stojąc w miejscu. Wykasuje go i nie ma ale jak na postoju przegazuje do ok 6 tys to sie na kompie pokaze.

Co do 171 to też mam kontrolke CHECK i kompletnie nie wiem jak to wyeliminować, co ok 200km mi sie pojawia.

Może ktos cos podpowie?? Podkreślam że nie mam gazu!

No wypisz wymaluj te same obiawy :) około 200km i check sie zapala :( dobrze ze mam INPE i sie sam kasuje bo na servisy bym nie zarobił :) moze kto rozwiarze ten problem

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

Opublikowano

Nie mam u siebie silnika benzynowego i nie widziałem nawet jak wasz silnik wygląda, ale jeśli macie błąd składu mieszanki tzn, że albo wtryski dają wam za dużo paliwa (wątpliwe), albo silnik ciągnie gdzieś lewe powietrze. I stąd zachwiane proporcje składu mieszanki. Do sprawdzenia kolektor ssący i wszystkie węże odpowietrzające i podciśnieniowe przy silniku. Poza tym nie zaszkodziło by sprawdzić przepływomierz czy nie zawyża lub zaniża pomiar zassanego powietrza.

EDIT: A skoro twierdzicie, że oba błędy pojawiają się w parze to tłumaczyło by jaki skład mieszanki jest w tym momencie. Gdy mieszanka jest uboga w paliwo, wtedy temperatura spalania jest wyższa silnik się grzeje bardziej i same spaliny mają wyższą temperaturę. Sprawdźcie sobie dokładnie dolot i wszystkie węże podciśnieniowe.

Opublikowano

Taj jak pisał trandolf.

Dodatkowo do sprawdzenia czujnik temp, chyba ten w termostacie, silnik może dostawać złe dane o temperaturze i podawać złą dawkę.

Opublikowano
A co do tego błędu 171 i CHECK ENGINE które mi sie pojawia to wczoraj zauważyłem taki objaw że samochód nie chciał sie płynnie wkręcać na obroty, ciegnełem na biegach do ok 5 tys i w trakcie tego miał takie chwilowe zadyszki, zatrzymania po czym dalej ciągnął. To moze faktycznie bedzie od przepływomierza w moim przypadku? Jak uważacie?
Opublikowano
Ja to widze tak :) z screena wynika ze pierwszy błąd wychwycił o temperaturze przy przejechaniu 120890km , nastepny błąd 171 juz po 60 km jazdy dalej czyli 120950 , jak mozna wnioskowac temperatura była błędna komputer podał inny skład mieszanki i wywala check z 171 ? dobrze gadam albo sie myle ?:)

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

Opublikowano
Optymalna temp pracy twojego silnika to 105 stopni a błąd wyskoczył przy 113, czyli za wysoka, sprawdź czujnik temp,uzupełnij płyn może masz trochę zapowietrzony układ,termostat jak pada to zwykle nie dogrzewa silnika,co do drugiego błędu często w tym modelu szwankuje przepływka,jest to słaby punkt twojego auta,to ona przeważnie powoduje błąd 171,(kupuj tylko oryginał koszt ok450zł) przed wymianą sprawdź podpinając pod kompa,najlepiej podczas jazdy,wtedy wszystko wyjdzie.jak nie poradzisz pisz na Pw