Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A czy może ktoś wyjaśnić gdzie dokładnie wpiąć zasilenie od pompki spryskiwaczy lamp ? Masa do masy, plus prowadzimy do skrzynki bezpieczników i wpinamy ale gdzie ? Jak później owa pompka jest sterowana ? Skąd wie że po piątym machnięciu wycieraczki musi się załączyć ?
Opublikowano
Po podłączeniu musisz jeszcze zakodować opcję spryskiwaczy reflektorów. I tu chodzi nie o machnięcie wycieraczek, a o użycie spryskiwacza. Kodujesz właśnie po którym spryśnięciu szyby ma być spryśnięcie reflektorów. Możesz ustawić bodajże już od wartości 3 jak pamiętam.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Odpowiednie kodowanie i podłączenie pinów i będzie działać.

Jakoś udało się to uruchomić lecz mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie jak zakodować drogowe jako DRL, ale zęby świeciły na 100% mocy. Teraz mam DRL_DIMMUNG

vert 02

przy innych ustawieniach po prostu gasną DRL.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pytanie - czy moduł FRM AHL obsłuży

S563A LIGHTS PACKAGE Pakiet oświetlenia

Wydaje mi się że tak ale chcę być pewny

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam mam pytanko odnośnie doposażenie bi xenonu LCI. Auto jakie posiadam to e90 LCI gdzie były

fabrycznie zamontowane lampy halogenowe, aktualnie po zmianie lamp jak i przerobieniu instalacji (tak jak na początku tego tematu czyli dodaniu pinu z masą do przetwornic jak i dodaniu pinu sygnałowego dla przesłony wszystko działało do czasu kiedy auto nie było zapalone ( łącznie ze światłami drogowymi ) lecz po uruchomieniu auta lampy migały, więc została dodana opcja do VO $522 ) pomogło, lampy świecą gdy auto jest uruchomione, lecz nie działa przesłona od świateł drogowych, teraz pytanie gdzie szukać problemu ? ( przypomnę, że przed kodowaniem przesłony działały prawidłowo ). Jest to zwykły bi xenon LCI bez AHL, który na chwilę obceną będzie działał bez samopoziomowania, jak i sprysów. Jeszcze jedno pytanie przy okazji: jakie wpisy są odpowiedzialne za moduły skrętu w FRM-ie ? przy lampach bi xenon LCI dynamic.

http://img111.imagevenue.com/img.php?image=803424462_kostka_122_516lo.jpg . Po takiej przeróbce instalacji, zakodowaniu nie mam żadnych błędów, xenon działa, kierunki również, lecz nie działają światła drogowe i na DRL buczą przesłony, pomoże ktoś, jak się z tym uporać ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzewam temat:

Pacjent to e90 z 06/2006 która wyszła z fabryki na halogenach i chcę ją doposażyć w oryginalne bixenony nieskrętne poliftowe z kierunkami led. Z tyłu również nastąpi zmiana na lampy poliftowe z kierunkami led.

Poziomowanie i spryskiwacze również będą wchodziły w zakres modyfikacji.

Dokupiłem moduł FRM II LED XE o numerze 9204536, mam oryginalne uzbrojone światła przód i tył, zestaw do spryskiwaczy (pompki, węże, zaślepki, mocowania itp)

Brakuje mi jeszcze czujników poziomowania i zestawu do ich mocowania - wszystkie elementy z tego linku

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=VA51-EUR-05-2006-E90-BMW-318i&diagId=33_1237

Brakuje mi również elektrycznych wiązek doposażeniowych. BMW już nie sprzedaje takowych oddzielnie. Są do kupienia jedynie w zestawie z reflektorami.

Gorąco proszę w związku z tym o informacje o przekonstruowaniu fabrycznych wiązek tak aby po podłączeniu do kupionego modułu i zakodowaniu wszystko działało jak w wersji poliftowej. (który pin gdzie przepiąć, grubości kabli itd.)

Samochód ma włącznik świateł o nr 61316932792 (ksenon-nie, czujnik deszczu -tak, lampa przeciwmgłowa - tak). Czy da się go zmusić do współpracy z ksenonem (np z wyłączeniem manualnej regulacji).

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy a jak bedzie w przypadku bmw e87 przed lift , mam modul swiatel frm1 , wiem ze sie do niczego nie przyda ale teraz kupilem do mojej e87 tylne lampy led w wersji high czyli takie jak wystepowaly w e87 z xenonem. Ja xenonu nie mam wiec jaki modul frm musze kupic aby dobrze to zakodowac ? Czy wystarczy modul frm 2 nsw czy musze kupic modul frm 2 np model 9166708 ktory ma opisane e87 e9x xe ? Prosze o pomoc w tej sprawie , bez sensu nie chce wydawac kasy na modul ktory nie bedzie potrzebny. Czy jak nie mam xenonu to modul swiatel pod xenon bedzie dzialal prawidlowo?

Mam takze podswietlane klamki . Prosze o dobre rady. Dziekuje

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Witam, dolozylem do e90 LCI bixenony (nie skretne) , poziomowanie i zmywanie, zakupilem taki modul frm II led xe http://allegro.pl/bmw-e90-e91-modul-swiatel-9204536-frm-led-lift-i7192708882.html?snapshot=MjAxOC0wNS0wNFQxNDo1OTozNy42MDNaO2J1eWVyOzhmYmFkYTYyZjBlMWJkMjFkMDMwMDA3ZGU1MDcwMWRiM2JkNTc2Mzk2ZTdkMmRhNTA3MTA1YjBjOWE2N2VhYWQ%3D , ringi sie zapalają ale tylko jako postojowe i wyświetla sie z nich bląd, czy jest możliwe ze przy tym module nie da sie tego zgrac?
Opublikowano

Zwróć uwagę pod co podłączyłeś postojowe.

W FRM1 jest to pin od postojów (starych ringów), w LCI w FRM2 są to piny od tylnych lamp, ponieważ zainstalowali led i nie ma potrzeby puszczania do tyłu 4 pinów do każdej z lamp z osobna. Przewody od przednich ringów w preLCI są użyte do 3 led.

Zobacz na schematy na bmw planet i będziesz wszystko widzieć.

Myślę że jeśli miałeś wcześniej FRM1 to to jest rozwiązanie Twojego problemu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, Panowie rozumiem, że mając polifta e90 halogen, aby zmienić na xenon, to dokładamy masę do pinu 2 , a gdzie wpiąć pin 5 (sygnałowy)?? Rozumiem, że wpinamy do modułu świateł FRM. Oczywiście póżniej kodowania.
Opublikowano
OK. znalazłem PINY 5 (lewa i prawa lampa) do pinu 41 modułu FRM, ale jeszcze nie znalazłem gdzie wpiąć piny czujników poziomowania lamp ?
  • 3 lata później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Wybaczcie za odgrzanie tematu. Mam okazję kupić lampy skrętne lci do E90. Mam w aucie bixenon i frm3 2011r. Czego potrzebuje oprócz frm 3 pod ahl żeby odpalić w pełni lampy ?