Skocz do zawartości

Markery LED do E61 po lifcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów.

Dla tych co nie mogą znaleźć w Polsce LED do Halogenów LCI 24 W CREE cena 55f

http://www.ebay.co.uk/itm/24W-CREE-BMW-E60-LCI-HALOGEN-HEADLAMPS-ANGEL-EYES-HALO-RINGS-LED-MARKER-/271491662528?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&fits=Car+Make%3ABMW%7CPlat_Gen%3AE60&hash=item3f362a02c0

Myślę że na czasie jakoś je zamówię.

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 89
  • Wyświetleń 22,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Co do H7 to są dwa problemy. Pierwszy to same ledy, te mocne zestawy zawsze maja po dwa moduły świetlne (czyli po bokach) na jedną "żarówkę", a żarówka halogenowa świeci dookoła i dzięki czemu "r

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Dawno nie byłem i od razu pytanie dosyć nietypowe. Mam e60 530xd 2007 ze stycznia i moduł lma2. Fabrycznie mam xenon AHL i zakodowałem ostatnio drl i pojawiła siè ikonka w idrive. Teraz postanowiłem zakupić lampy przednie lci i rowniez xenon i ahl. Mam kostki z aso i jutro biore sie za przeróbki według instrukcji bmw pdf. Pytanie jest następujące. Czy po prawidłowo zamontowaniu lamp lci muszè kodować te nowe lampy czy kodowanie poprzednie tych prelci juz wystarczyło i nie będę musiał już wywalić kasy na kodowanie? Proszę o pomoc i odpowiedzi z góry dzięki. :?:

Wszystko zalezy czy modul ma z e61 czy e60 czy e63 czy e65 :)

Wiecej niz 150 zł nie kasują za to ..:=)

• 11 lat później...
Opublikowano

Cześć,

Posiadam BMW E61 2007 LCI i próbuje zmienić na własną rękę oświetlenie. Niestety nie mam ksenonów i rozważam żarówki, drobne zmiany z aliexpress. Ktoś jest w temacie ? Jedne już odesłałem bo jak zamontowałem to drżały mi jedyne co wyczytałem, że skoro drgają to najlepiej kupić wersje z rezystorem żarówek. 

Mam H7 a  do ringów takie oznaczenie jedynie widzę : 12 V 10 W 164465-00.

Finalnie tylko udało mi się zamówić H7 ale odesłałem jak wyżej pisałem a do Ringów nie znalazłem odpowiedniej żarówki, prawdopodobnie brak mojej wiedzy stanowi tu główny problem dlatego pytam Was 🙂

image0.thumb.jpeg.05d4f96c28a823cbb4ef93a95a1e1867.jpegimage1.jpeg.b58b30b6b58107388c0bd5c62b09426d.jpeg

Edytowane przez Slimak

Opublikowano

ja właśnie takie jak ze zdjęcia (z ali) założyłem do swojej e61- działają bez problemu.

Musisz tylko patrzeć czy w opisie jest słowo CANBUS - jeśli jest- deska nie będzie zgłaszać problemu z niedziałającą żarówką (która działa, ale nie jest CANBUS. Ja tak mam z żarówkami wstecznego - kupiłem i nie zwróciłem uwagi że nie są CANBUS)

Edytowane przez 520i

Opublikowano
10 minut temu, 520i napisał(a):

ja właśnie takie jak ze zdjęcia (z ali) założyłem do swojej e61- działają bez problemu.

Musisz tylko patrzeć czy w opisie jest słowo CANBUS - jeśli jest- deska nie będzie zgłaszać problemu z niedziałającą żarówką (która działa, ale nie jest CANBUS. Ja tak mam z żarówkami wstecznego - kupiłem i nie zwróciłem uwagi że nie są CANBUS)

Znam to CANBUS tylko zastanawiam się jakie rozwiązanie wybrać. Nie mam xenonów i nie wiem co zrobić gdy na chińczyku są drgania. Szukać z rezystorem dodatkowym żarówki ? 

Opublikowano
W dniu 9.11.2025 o 15:37, Slimak napisał(a):

zmienić na własną rękę oświetlenie.

Jeśli chcesz zmienić oświetlenie wnętrza (ledy też z ali express) to patrz aby one były dedykowane do e60 albo e61. Ja kupiłem uniwersalne i z racji tego że e61 ma w5w ( w opakowaniu jest ich za mało), to muszę dokupić. A;e zmiana oświetlenia wewnętrznego na LED - robi robotę. Wygląda to ładnie

Opublikowano
51 minut temu, 520i napisał(a):

Jeśli chcesz zmienić oświetlenie wnętrza (ledy też z ali express) to patrz aby one były dedykowane do e60 albo e61. Ja kupiłem uniwersalne i z racji tego że e61 ma w5w ( w opakowaniu jest ich za mało), to muszę dokupić. A;e zmiana oświetlenia wewnętrznego na LED - robi robotę. Wygląda to ładnie

Już całe udało mi się zmienić, teraz została tylko ringi czyli H8 i H7 😉

Opublikowano
18 godzin temu, Slimak napisał(a):

Już całe udało mi się zmienić, teraz została tylko ringi czyli H8 i H7 😉

Jak nie masz xenonów, to nie masz h8 dla ringów, tylko żarówkę H10W w oprawce z odbłyśnikiem od HELLA o nr 9DR 166 634-001.

Potrzebujesz markerów jak te na zdjęciu.

markerybmwe60lcibezxenonow.jpg.5056c66be6350867618f68aefcb122c4.jpg

Wywalasz oprawkę helli i wstawiasz plug&play

Jak będziesz szukać na Ali to fraza: bmw e60 markery led polift bez xenonów. Ewentualnie mogę wstawić link do rodzimego serwisu na literę A, ringów które ja kupowałem w 2020 i do tej pory się sprawdzają. Tylko nie łudź się, fabrycznie ringi w lampach bez xenonów podświetla 10 watowa żarówka i nigdy nie osiągniesz takiego mocnego efektu jak w lampach z H8 dla ringów. Nawet jak wybierzesz markery z większą ilością ledów i opisem 80W, 120W ,300W - to ściema. Łącznie maksymalnie te markery dają 10W dla wszystkich ledów (więcej ledów= słabsze ledy).

Opublikowano
4 godziny temu, Krackers napisał(a):

Jak nie masz xenonów, to nie masz h8 dla ringów, tylko żarówkę H10W w oprawce z odbłyśnikiem od HELLA o nr 9DR 166 634-001.

Potrzebujesz markerów jak te na zdjęciu.

markerybmwe60lcibezxenonow.jpg.5056c66be6350867618f68aefcb122c4.jpg

Wywalasz oprawkę helli i wstawiasz plug&play

Jak będziesz szukać na Ali to fraza: bmw e60 markery led polift bez xenonów. Ewentualnie mogę wstawić link do rodzimego serwisu na literę A, ringów które ja kupowałem w 2020 i do tej pory się sprawdzają. Tylko nie łudź się, fabrycznie ringi w lampach bez xenonów podświetla 10 watowa żarówka i nigdy nie osiągniesz takiego mocnego efektu jak w lampach z H8 dla ringów. Nawet jak wybierzesz markery z większą ilością ledów i opisem 80W, 120W ,300W - to ściema. Łącznie maksymalnie te markery dają 10W dla wszystkich ledów (więcej ledów= słabsze ledy).

Dzięki za poświęcenie czasu i wiadomość.

A wymiana ringów coś da ? Widziałem, też takie zestawy.

Teraz to już wiem jakie chociaż kupić. A H7 zamawiałeś też ?

Opublikowano
W dniu 12.11.2025 o 21:19, Slimak napisał(a):

Dzięki za poświęcenie czasu i wiadomość.

A wymiana ringów coś da ? Widziałem, też takie zestawy.

Teraz to już wiem jakie chociaż kupić. A H7 zamawiałeś też ?

Co do H7 to są dwa problemy.

Pierwszy to same ledy, te mocne zestawy zawsze maja po dwa moduły świetlne (czyli po bokach) na jedną "żarówkę", a żarówka halogenowa świeci dookoła i dzięki czemu "rzuca" światło na całą powierzchnię odbłyśnika. Przy ledach jak moduły świecą po bokach "zarówki" odbłyśnik nie zbiera tak dobrze tego światła i przez autem zawsze jest jakieś martwe pole gdzie światło nie pada. Ledy można regulować, ale to wpływa jedynie na że to martwe pole przesuwa się z prawej do lewej i odwrotnie. Mam nadzieję że zrozumiale wyjaśniłem o co chodzi, bo nie mam żadnych  zdjęć, aby to obrazowo wyjaśnić 

Drugi problem, to sama budowa reflektora. Mocowanie H7 jest przesunięte względem dekielka, jak na przykładowym zdjęciu poniżej widać:bmwe60lcilmpahalogenowa.thumb.png.748ba0f80af2d5e0426b576b7ba97da0.png

Efekt jest taki że ledy z szerokim chłodzeniem fizycznie nie wsadzisz, a ze smukłym ale długim chłodzeniem, nie zamontujesz dekla. A jak kupisz ledy, które mają małą i słabą sekcję chłodzącą, to te ledy albo pożyją krótko, albo będą słabo świecić. Jak chcesz coś konkretnego z dobrym chłodzeniem wsadzić, to trzeba ingerować w dekiel lub w sam reflektor.

Ja temat retrofitów led odpuściłem z powodu tych dwóch problemów właśnie. Zamontowałem HIDa, czyli tradycyjny zestaw xenon. Kable i przetwornicę wypuściłem od spodu lampy, więc nie widać ingerencji w projektor. Na przeglądnie też nigdy problemu nie było, w końcu fabrycznie były montowane xenony a nie ledy🙂.

Co do wymiany ringów, to trzeba rozklejać reflektor. Wymiana ringów bardzo dużo da, ale zmienia się wygląd lamp. Kwestia gustu, mi się akurat takie ringi nie podobają. Jak byś szukał ringów, to ludzie zakładają ringi cotton.

Jeżeli się zdecydujesz na rozklejanie lamp, to ja bym od razu szedł w wywalenie h7 na światłach mijania (krótkich) i wsadzeniu na jego miejsce bi-leda. Są firmy które się tym zajmują, jak nie chcesz tego sam robić. Na olx też widziałem ogłoszenia z przerobionymi już lampami.

Swoją drogą jest to mój kolejny projekt do E61. Kupiłem już komplet lamp z anglika i zestaw projektorów bi-led. Problem jest taki, że nie mam odpowiednio dużego piekarnika aby zmieścić w nim lampę, celem wygrzania jej, aby klej się poddał.