Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam maly problem.

dzis odebralem autko od gazownikow i nie dziala kontrolka od gazu pokazuje ile jest w zbiorniku ( wymienia ja w przyszyym tyg). tm sie nie martwie bo zrobic to musza ale glownym problemem jest to ze:

gdy wcisne pedal do dechy ( kick down) auto redukuje do najnizszego mozliwie biegu i zaczyna przyspieszac i normalnie na beznynie leci do 6500 obrotow na gazie tez lecz czasami dojdzie do 5500 i zmieni bieg i zapala sie check engine silnki nie pracuje rowno.

robi sie tak tylko jak przyspieszam z pedalem w podlodze i obroty rosna do maxymalnych wartosci. jak bede jechal spokojnie lub zgasze auto i odpale ponownie kontRolka znika.

podpieli mi pod kompa i pokazue blad p1351 ze niby gubi zaplon na 5 cylindrze . powiedzieli mi ze to moga byc swiece lub fajki do swiec .

pytanie moje czym to moze byc spowodowane czy moze byc tez przyczyna niewydajnosc reduktora lub wtryskow??? zy zeczywiscie swiece lub fajki???

bmw 530i m sport automat 2001

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapewne cała instalacja za mało wydajna.

zwyczajnie brakuje mu gazu pod dużym obciązeniem.

Żeby powiedzieć coś więcej to muisałbyś opisac z jakich dokładnie składników zrobili ci instalację?

Ale tak kolejno poczynając od zbiornika , przez wielozawór i średnicę rurek < u ciebie to już tu może być kłopot bo pewnie wsadzili ci 6mm a tu trzeba 8 żeby wykarmić ten silnik.

dalej jaki parownik i jakie wtryskiwacze oraz średnica dysz?

Ten silnik potzrebuje wydajnej instalacji.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

co mi wsadzili dowiem sie w przyszlym tygodniu . jak sie zapytalem jak dobieraja reduktor to mi powiedzieli ze dobrze bedzie .

ja mowie ze chcialbym mniec zapas mocy w reduktoze to mnie dopiero po zakupie pytaja ile ten samochod ma mocy no a to to chyba powiniem wiedziec przed z\akupem czesci.... no nic we wtorek ich nawiedze i pogadam :)

Opublikowano

cewke,swiece i "fajki" to sobie sprawdz sam zamieniajac caly komplet z innego cylindra, jak na niego bole nie przejda znaczy ze to nie wina tego - a jesli na benzynie tego nie ma, to raczej jest to wina instalacji

i jesli pytali Ciebie po fakcie ile to ma mocy, to instalacji dobrej pewnie nie masz :(

najprostszym ale oczywiscie nie najlepszym rozwiazaniem bedzie ustawienie przelaczenia na benzyne przy tych obrotach gdzie jest jeszcze ok(5000??) albo walka ze mialo byc dobrze a nie jest ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Najtańsza jest profilaktyka, a przy gazie w szczgólności. Przy tym roczniku (a przebiegu nie podajesz) szykowałbym się do wymiany cewek( w komlecie są z fajkami). Na pracy silnika nie poczujesz, ale przy kolejnych nowych świecach poczujesz w miejszym zużyciu gazu. Ciepło pozdrawiam :)