Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poprawiałem wczoraj grila i reflektor po małym dzwonku. Po odłączeniu, wymontowaniu i ponownym zamontowaniu reflektora przekręcam kluczyk i coś zaczyna piszczeć, myślę sobie silniczek do ust. świateł, czekam a to dalej chodzi. Zlokalizowałem to i nie wiem co to jest, dziś po przejchaniu ok. 60 km ucichło, ale było dość gorące. Co to jest? zaznaczyłem na fotce. Dzięki @De BMW.

http://img416.imageshack.us/img416/201/coto18ae.th.jpg

Edytowane przez tomel
Opublikowano
Poprawiałem wczoraj grila i reflektor po małym dzwonku. Po odłączeniu, wymontowaniu i ponownym zamontowaniu reflektora przekręcam kluczyk i coś zaczyna piszczeć, myślę sobie silniczek do ust. świateł, czekam a to dalej chodzi. Zlokalizowałem to i nie wiem co to jest, dziś po przejchaniu ok. 60 km ucichło, ale było dość gorące. Co to jest? zaznaczyłem na fotce.

hmm tylko jak dołączyć tą fotkę?

wejdź sobie na www.imageshack.us tam załącz fote i znajdź "Direct link to image".Skopiuj sobie tamten "adresik".Później wklej w wiadomości między TU <--- bez spacji.... i po sprawie. Chyba dobrze wytłumaczyłem...jak cos pokręciłem to mnie poprawią a później zlinczują. :mrgreen:

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano
Zawory regulujące przepływ płynu w nagrzewnicy ( ogrzewanie wnętrza pojazdu ).
Opublikowano
Dokładnie - to zawory (zawór) nagrzewnicy. Teoretycznie powinieneś słyszeć czasem taki stłumiony stuk. Na allegro można kupić za 40-60pln.
Opublikowano
Właśnie przed chwilą zobaczyłem, że nie wpiąłem wtyku do chłodnicy (przy wyjmowaniu reflektora wypiąłem go bo trochę przeszkadzał). Czyżby dlatego ten zawór cały czas pracował? Jeżeli się popsuł to nie będę miał ogrzewania?
Opublikowano

Nie zawor tylko zawory - sa dwa dla kazdej strony (kierowca i pasazer). Jezeli jest cieply to moze wlaczyles ogrzewanie?? Wtedy sie nagrzeje od plynu, ktory przez niego przeplywa.

Jezeli chodzi o jego uszkodzenie to zalezy w jakiej pozycji sie zatnie - jezeli otwarty to bedziesz mial caly czas goraco, natomiast jezeli zamkniety to bedziesz mial zimno.

Wlacz autko i nastaw ogrzewanie np na 20 stopni i zobacz czy stuka co jakis czas. Jezeli stuka a w srodku temperatura jest zblizona do tej ktora nastawiles to wszystko jest OK.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmmm.... Tylko takie pytanie mam, że jeżeli robiłeś coś przy reflektorze, to czemu przyczepiłeś się do tych elektrozaworów?

A żeby się zepsuły w pozycji zamkniętej, to raczej nie możliwe, bo ich pozycja spoczynkowa to pozycja otwarta...

Kai
Opublikowano
Hmmm.... Tylko takie pytanie mam, że jeżeli robiłeś coś przy reflektorze, to czemu przyczepiłeś się do tych elektrozaworów?

A żeby się zepsuły w pozycji zamkniętej, to raczej nie możliwe, bo ich pozycja spoczynkowa to pozycja otwarta...

Jak wspomniałem wyżej robiłem reflektor i (jak się później okazało nie podpiąłem czujnika do chłodnicy) wszystko było ok, tylko w tych zaworach coś chodziło tak jakby jakiś silniczek, po przejechaniu ok 60 km przestało.

Wtedy zobaczyłem, że nie podpiąłem tego czujnika. Ogrzewanie działa ok. I co to chodziło i czy to dlatego, że nie podpiąłem czujnika?

Opublikowano
Czujni na chłodnicy nie ma nic wspólnego z pompką wymuszającą obieg do ogrzewania, bo to ona tak chodziła a nie elektrozawory. To że ona pracowała zależy od pozycji ustawienia pokrętła od ogrzewania - tego od strony kierowcy. Gdy to pokrętło przekręcisz w pozycję ogrzewania na max aż poczujesz jego przeskok to załącza się ta właśnie pompka.
Opublikowano
No i o to mi chodziło, dzięki @robertbmw. To, że pompka zaczęła chodzić to rzeczywiście od przekręconego pokrętła od ogrzewania. Czujnik nic do tego niema, tylko te dwie rzeczy jakoś tak przypadkiem się zbiegły.