Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy co może być przyczyną ścierania o wewnetrznej strony opny na tyle w e91

mam Felgi 18 oponki 225/35 po lecie zdejmuję koła okazuję się ze opony o wewnwtrzenej strony auta zdarte nie nadają się do założenia

Wczoraj zdejmuję zimówki ( 17/215/45) okazuję się ze od wewnetrznej strony opona prawa na mniej wiecej 2-3 cm na około zjechana aż do drutów dalej opona w bardzo dobrym stanie.

Lewa opona podobnie może trochę mniej ścięta.

Co z tym zrobić

Czy można jakoś ustawić zbieżnośc geometrie na tylnej osi?

Opublikowano
wg mnie to albo zbieżności brakuje...choć nie jestem pewien czy z tylu tez sie ustawia, albo ta druga gorsza opcja auto moze jest po wypadku, mialo uszkodzoną podłogę i dlatego ścina opone..
Opublikowano
czy przy tej drugiej gorzej opcji jest opcja żeby to jakoś naprawić??
Opublikowano
na pewno trzeba sprawdzić co jest dokladnie powodem scinania, może uszkodzone jest z tyłu zawieszenie w jakis sposób, trudno powiedziec. Musi to ktoś obejrzeć

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

jak auto jest OK to kwestia geometrii,

tył ustawia się jak najbardziej, przy pomiarze geometrii b.ważne jest podanie właściwych warunków brzegowych, czyli:

- prześwit,

- roadzaj napędu (awd/rwd),

- rozstaw...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Czy na ustawianiu geometri muszą być wszytskie felgi takie same?

w chwili obecnej mam 2x17 ( na dystansach) zimowe z przodu i 2x18 z tyłu po tym jak zniszczyły mi się zimówki

wymienie wszystkie opony dopiero po geometri zeby uniknąć uszkodzenia opon

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jasne, że rozmiar felg ma znaczenie. Ba, nawet głębokość bieżnika ma znaczenie...więc najlepiej geometrię robić na nowych oponach :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przy ustawianiu geometrii sprawdź czy obciążyli auto... prawidłowo, musi być jakieś dodatkowe obciążenie w środku nie pamiętam niestety ile i gdzie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy komputerowej geometrii obciążenia nie musi być.

Geometrię to chyba najlepiej ustawić w ASO. Drogo ale ma się pewność, że wszystko ustawili prawidłowo.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
Pierwsze slysze o obciazeniu auta..nowosc -jedno co mozna zrobic to autem "pobujac" zeby ladnie usiadlo przed ustawieniem. :D Jak ktos ma pojecie o ustawianiu zbieznosci to w bmw to jest doslownie 5minut,katow sie nie ustawia(to jest proste zawieszenie),chociaz delikatnie idzie na tulejach w trawersie,ale generalnei nie ma regulacji kata,jak auto bylo uderzone ma zle katy to tylko usiasc i plakac ,jest tez opcja ze np po wypadku amortyzator moze byc lekko skrzywiony i on moze miec wplyw na kat ustawienia kola ,pochylenie. Skoro masz z tylu dystanse to one tez moga byc tego przyczyna,w autach z nastawieniem sportowym gdzie zmienia sie kat kola(twoje kola pewnie z tylu lekko leza , gora do srodka a dolem na zewnatrz) to normalane,takie podjadanie opon.
Opublikowano
Wczoraj sprawdzałem zbierzność i mam do ustawienia tylne lewe okoł. Znajomy u ktorego sprawdzałem nie mógł ustawić zbierzności bo nieposiada odpowiednich ciężarów do obciążenia auta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak wygląda to w ASO

http://img812.imageshack.us/img812/8484/ccf2011040200000.jpg

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano

Witam

Jestem właśnie po zabiegu ustawiania geometrii. Pomiar i ustawienie zrobione zostało na sprzęcie Hunter. Jak już było mówione na forum samochód wymaga dociążenia, a dokładnie przód. Ciekawy jestem jak długo wytrzyma prawidłowe ustawienie na naszych drogach.