Skocz do zawartości

320d 136ps Brak mocy powyzej 3000 obrotow Pomocy:(:(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,jakieś trzy tygodnie temu kupiłem moje pierwsze BMW E46 320d 98r.

Mam problem chyba z przepływomierzem ale nie jestem pewien,auto nie ciągnie tak jak powinno:(

Ciągnie tylko w zakresie 2000-3000 obr i dalej jak zwykły diesel, powiem że nic nie kopci a turbo ładnie świszczy.

Przepływomierz mam Boscha z końcówką 527 ale nie wiem czy był programowany czy też nie:(

Ogólnie to na 4 biegu od 80 do 120 przyśpiesza około 12s:/ a ekonomizer wskazuje ok 15 litrów.

Jak sprawdzić co się dzieje bo już nie mam pomysłu.

Wszystkie filtry wymienione na manna. Spalanie auta to ok 8-10 litrów.

Proszę bardzo o pomoc gdzie szukać przyczyny, jak mogę sprawdzić przepływomierz czy jest dobry?

P.S. Podłączyłem autko do kompa i nie wykazał żadnych błędów, co mnie zdziwiło:/

Z góry dziękuję za wszelką pomoc:)

Pozdrawiam!

Edytowane przez pumba506
Opublikowano

Dziękuje za bardzo szybko odpowiedź, niestety nie mam możliwości podpiąć innej przepływki:(

Chyba że z 3.0d z 2004r ale nie wiem czy by pasowała:/

Pozdrawiam..

Opublikowano

1. Zmien tyluł wątku na "320d 136ps Brak mocy powyzej 3000 obrotow"

2. Kup kabel z allegro i zainstaluj DISa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego obstawiam tak jak pisałeś - przepływka. Ekonomizer powinien pokazywać na 4 biegu po wciśnięciu pedału gazu w podłogę 20l. Proponuje odpiąć wtyczkę od przepływki i zobacz czy coś się zmieni.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Opublikowano

Zmodyfikuje się jedynie mapa wtrysków, ale po ponownym podpięciu i po przejechaniu kolejnego kawałka znowu się ustawi do przepływomierza.

EDIT: najlepiej jest po takich zabiegach jak wymiana przepływki odpinanie jej na jakiś czas, wyczyścić mapę wtrysków zabieg prosty za pomocą DIS-a. Jednak jeśli nie masz dostępu do DIS-a po paru kilometrach mapa wtrysków zmodyfikuje się sama na nowo i pod dany przepływomierz.