Skocz do zawartości

Separator oleju (odma) w M54 - numer czesci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegow

Probuje znalezc nr czesci dla odmy do mojej Beatki ale w realoem w ogole jej nie widze. Przeciez to niemozliwe zeby w ogole jej tam nie bylo.

Moze ktos pomoze ?

Silnik M45 2.2. Ostatnich siedem znakow VIN: GZ31495

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
ja wlasnie zakupilem i bede przymiezac sie do wymiany ale ciezzko bedzie sie tam dostac

W M52 nie jest najgorzej. Nawet wczesniej w temacie o odmie wkleilem fotorelacje. Ale w M54 nie wiem, na razie googluje. Grunt zeby zeby mozna to bylo zrobic bez zrzucania kolektora.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
no ja mam m54 i cieszko to dostrzec...

wiem gdzie szukac ale nie widze :)

moze sie starzeje :)

Jesli chodzi o rysunek to szukaj w dziale glowica. Ja tez nie moglem dlatego znalezc.

A jesli chodzi o szukanie pod maska to bez demontazu, obudowy filtra pow., przepustnicy i jeszcze kilku elementow to nawet nie masz szansy odmy zobaczyc. Podobno da sie wymienic bez sciagania kolektora ale trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i dobry zestaw kluczy. Glownie torxy, plaskie srubokrety i 10 + 8 nasadka najlepiej z elastyczna przedluzka. Czekam na cieplejsze dni i bede atakowal te odme.

Powodzenia i daj znac jak cos zdzialasz.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

jak dostaniesz się do odmy, to wyczyść/wymień jej wężyki, zwłaszcza spływowy do miski. Koniecznie wyjmij bagnet i przeczyść baaaaaaaardzo dokładnie kanał, w który wchodzi wężyk spływowy z odmy. Jest zwężenie w tej rurce od bagnetu i często się zatyka i dlatego olej z odmy nie spływa. Tak miałem w swapowanym M54:

http://img265.imageshack.us/img265/5176/img0005zd.jpg

To mi wyleciało z wężyka spływowego. Nie spływało do miski przed zatkany kanał w rurce od bagnetu.

Na zdjęciu poniżej widać rurkę bagnetu, a na jego dole widać rurkę odchodząca w bok, tam się zatyka.

http://img832.imageshack.us/img832/9217/img0018ja.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
no ja mam m54 i cieszko to dostrzec...

wiem gdzie szukac ale nie widze :)

moze sie starzeje :)

Kolego po palcu, po palcu!!:)

A na poważnie jak będziesz miał problemy co i jak to służę na PW. Robiłem to samemu, bo chciałem mieć pewność, że wszystko jest odpowiednio przeczyszczone:D

Do wymaganych narzędzi (jeżeli chcesz ocalić stare wężyki) dolicz sobie brzeszczot:D Robota prosta ale czasochłonna..

Pozdr