Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem ostatnio mój samochodzik dużo pali. Zwykle palił w okolicach 10.5-11.5L Pb95 na100km po mieście. Teraz na 16 litrach benzyny robie 65-70Km czyli spalanie wychodzi gdzies 24L na 100Km a jezdze spokojnie. Czy wie ktoś może czym spowodowane może być tak duże spalanie?? Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
Opublikowano

Aby nie było zbędnych wydatków podjedź na kompa. niech podłączą i będzie wiadomo choć nie musi na 100% wywalić błąd sondy ale..

Koszt ok 50 zł. Gdyby się jednak okazała sonda to polecam oryginał albo nowy albo używany koszt od 100 w górę.

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Aby nie było zbędnych wydatków podjedź na kompa. niech podłączą i będzie wiadomo choć nie musi na 100% wywalić błąd sondy ale..

Koszt ok 50 zł. Gdyby się jednak okazała sonda to polecam oryginał albo nowy albo używany koszt od 100 w górę.

Kolega dobrze mówi podjeź i zobaczysz co w trawie piszczy. Być może ciągnie gdzieś odrobine lewego powietrza i to równiez może zwiększyć spalanie. Nie chcę nikogo straszyć ale być może masz wypalone gniazda zaworów którymi ucieka mieszanka. Podaj jaki masz przebieg.

Opublikowano

Powietrze, może zwiększyć spalanie, ale przy tak wysokim spalaniu wątpię żeby to się nie objawiło w inny też sposób

Tym bardziej, że przy nieszczelnym dolocie wahania obrotów na luzie są duże, a o tym kolega nie wspomniał, chyba że zapomniał ;)

Ja bym obstawiał układ elektryczny, chociaż jak na niesprawne świece/kable WN/cewka to byłby dosc imponujacy wynik.

Opublikowano
A i tu niespodzianka ponieważ znajomy w megance miał wyłamany narożnik filtra powietrza (sam był winny tej usterce) i zakleił go taśmą, która po czasie się odkleiła i nie zauważył żadnych zmian w charakterystyce pracy silnika. Wzrosło mu natomiast spalanie o niecałe 4litry przy silniku 1.6
Opublikowano

Tak Witku, ale tu wzrosło o 14 litrów. I tak się składa że wiem jak się zachowuje 316i z nieszczelnym dolotem =D

Z mojego przynajmniej doświadczenia wynika, że sama nieszczelność w dolocie nie może tak drastycznie zwiększyć spalania jednocześnie umożliwiając normalnie użytkowanie wozu.

Za to niesprawne świece potrafią podnieść spalanie nawet o 50%.

Oba przypadki(nieszczelności i świec miałem wątpliwą przyjemność przetestować na swoich samochodach).

Opublikowano
nie bylem jeszcze na podlaczeniu pod kompa ale spalanie spadło tak do 15 -17 litrow Pb95 na 100km po miescie przy delikatnej jeździe ale dzisiaj odczulem delikatnie "zamulenie" silnika gdy jechalem tak koło 60km/h i trzymalem predkosc samochod tak jakby sie zadławil delitkanie ale tylko raz a na ekonomizerze spalanie pokazywalo 8 litrow ale ekonomizer nigdy nie pokaze prawdziwego spalania. Obroty na luzie nie zwiekszaja sie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Bylem dzisiaj u dwoch majstrow aby podlaczyc autko pod kompa i u obydwu wynik taki sam - wszystko dobrze a spala dalej 15 litrów jak spokojnie jezdze. Co najlepsze jeden z majstrow powiedzial ze to chyba normalne ze tyle pali bo widzial nie jedna 1.6 ktora tyle palila a wszystko bylo z nimi wporzadku. Sam już nie wiem co myślec i co robic.
Opublikowano
Napisz, czy wymieniałeś jakieś części i czy coś było robione przy aucie od czasu napisania pierwszego postu, bo z tego co napisałeś wynika że pewnego dnia spalanie spadło samo z siebie...
Opublikowano
Może być coś z sondą, zawiesza się, nie chodzi w pełnym zakresie

A co za tym idzie, sprawdzenie sondy pod kompem [rozumiem, że sprawdzałeś ją na "diagnostyce komputerowej"] nie jest podstawą, by stwierdzić, że sonda jest sprawna.

Chyba, że sprawdzałeś ją na oscyloskopie podpiętym pod kompa - wtedy zupełnie inna rozmowa.

Nie mówię, że na 100% sonda jest uwalona, ale nie można też powiedzieć, że jeśli komp nie pokazał błędu, to jest na 100% sprawna - sonda jest na 100% sprawna, kiedy silnik pracuje równo, spalanie jest bliskie katalogowemu i komputer nie zwraca błędu sondy.

Sonda powinna płynnie pracować na całym zakresie napięcia wyjściowego [o ile się nie mylę, Bosch - do 1V, Siemens - do 5V]. Mówiąc kolokwialnie - jeśli sonda jest trochę uszkodzona, to jest też trochę sprawna, a to trochę wystarcza, by komputer myślał, że sonda działa.

To taka refleksja. Jeśli jesteś pewien, że sonda działa, to temat sondy można zamknąć.

Mimo wszystko, ja jednak uważam, że najpewniejszym sposobem sprawdzenia tejże sondy jest wymiana jej na egzemplarz 100% sprawny, ewentualne wykasowanie błędu [co Ciebie nie dotyczy, bo wg DME sonda jest sprawna - czyli błędu w pamięci brak] i obserwacja.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam i często gęsto ma sonda lambda to, do siebie w BMW że, potrafią się przetrzeć przewody od sondy do masy nadwozia i wówczas, wychodzą różne szobki z pracą silnika, czy spalaniem i nawet na kompie wychodzi że, sonda w takim przypadku jest zła, więc proponuję zajrzeć, pod spód auta i sprawdzić koszulkę przewodów, blisko jest blachy osłony z boku skrzyni i to wsio jeśli chodzi o Sondę Lambda.

A sprawdzanie sondy odbywa się tylko, skanerem który jest wyposażony w oscyloskop i dokładnie nam pokaże sprawność Sondy lambda jak już kolega BIZON8000 wcześniej wspomniał i jego pozdrawiam oraz wszystkich na forum.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam...

A ja mam taki problem ze Sondę mam sprawna autko ma na budziku 139tyś a autko pali mi ponad 20L w trasie nie przekraczając 120km/h wiec czego w takiej sytuacji można się przyczepić i na co zwrócić szczególna uwagę bo z takim spalaniem jeździło nie będzie a mam silnik m40b16 wiec proszę o pomoc... Pozdrawiam ;]