Skocz do zawartości

Czy ktos wymienial wentylator dmuchawy w e39???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jakis czas temu padla mi dmuchawa. Po diagnozie stwierdzilem ze problem tkwi w samym wentylatorze i stad moje pytanie w jak najszybszy i najmniej inwazyjny sposob dostac sie do dmuchawy? Moze ktos juz sie w to bawil. Z gory dzieki za pomoc.
Opublikowano
klucz 32,lewy gwint i odkręcasz visko(klucz na śrube,pare razy młotkiem i powinno puścić)lub same śmigło,giętki łapy,imbus(nie pamiętam jaki)i między łopatkami,od strony chłodnicy 4 śruby
Opublikowano
klucz 32,lewy gwint i odkręcasz visko(klucz na śrube,pare razy młotkiem i powinno puścić)lub same śmigło,giętki łapy,imbus(nie pamiętam jaki)i między łopatkami,od strony chłodnicy 4 śruby

Kolego Dirty.73 czytaj ze zrozumieniem :duh: chodzi o wentylator dmuchawy a nie visko.

co do wymiany nie znam żadnego prostego sposobu bo tego nigdy nie robiłem ale rozmawiałem z chłopakami co mają szrot z BMW i aby to uczynić to trzeba rozmontować całą deskę i zabawy jest do zaje....nia.

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano

Trzeba zdemontowac deske rozdzielcza. Jesli szukasz kogos kto zrobi ci to w Bialymstoku to odezwij sie na priv.

pozdr.

Opublikowano

kolego jak juz zadajesz pytanie to sprecyzuj o co ci chodzi.... bo wentylatorów w e39 to kilka jest....

wentylator nawiewu klimatyzacji

wentylatorek chlodzenia panelu klimatronika

elektryczny wentylator chlodnicy klimatyzacji

wentylator chlodzenia silnika ze sprzęgłem wiskotycznym

w opcji wystpeuje tez dodatkowy wentylator nawiewu na tylne siedzenia

są tez bmw z wentylatorami elektrycznymi bez visco na chłodzeniu silnika (niektóre modele silników)

PS... zapewne chodziło ci o wentylator klimatyzacji.... ma podwójne wirniki ....powiem tak.. jest naprawdę dużo roboty przy demontażu

champion

e53 3.0dA 2005

e53 3.0dA 2004

Opublikowano

Kolego Dirty.73 czytaj ze zrozumieniem :duh: chodzi o wentylator dmuchawy a nie visko.

co do wymiany nie znam żadnego prostego sposobu bo tego nigdy nie robiłem ale rozmawiałem z chłopakami co mają szrot z BMW i aby to uczynić to trzeba rozmontować całą deskę i zabawy jest do zaje....nia.

o w morde-sorki,chyba jeszcze spałem :mad2: