Skocz do zawartości

Problem z szybko rosnącą temperaturą... !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum, także proszę o wyrozumiałośc.

Mam problem z moją bawarią (e39 525 Tds)Wczoraj pierwszy raz zagrzało mi się auto, w trasie zobaczyłem że wskazówka doszła do czerwonego pola... otworzyłem maskę i okazało sie że ucieka płyn ze zbiorniczka płynu chłodzącego z węzyka który nie jest nigdzie podłączony z drugiego końca( nie wiem jak to nazwac ) . jakoś dojechałem do domu.

Dzisiaj po dosłownie przejechaniu 4km sytuacja powtorzyła się. Niektórzy twierdzą, że może to by wydmuchnięta uszczelka pod głowicą. :/ ma ktoś inne pomysły?? Moze to byc cos innego ?

Pomóżcie!!!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A dziś przed wyruszeniem naprawiłeś ten przeciek i uzupełniłeś płyn?

Do uszczelki pod głowicą dokładam pękniętą głowicę.

Ale na początek podstawowe sprawy trzeba ustalić. Czy nie jest zapowietrzony , czy działa termostat , czy działa pompa wody ...

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Witam, wysil się trochę i poszukaj, o TDSach napisano już nie jeden esej. Miałem do czynienia dużo z tym silnikiem, ponieważ mój dobry znajomy ma taki, straszny smieć niestety. Szykuj się na głowicę+uszczelkę i może pogięty blok. Chyba, że miałeś szczęście to tylko pompa, termostat, chłodnica lub nieszczelność w układzie.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
jestem laikiemm ale czemu glowica lub uszczelka pod nia jak kolega pisze ze plyn ucieka ze zbiorniczka i jakiegos wezyka? czy jak glowica lub uszczelka poszla to nie powinno cieknac gdzies indziej lub powinien znikac plyn mieszac sie z olejem czy cos takiego?
Opublikowano
  • Autor

NO właśnie panowie...

sprawdzałem olej, jest czarny jak zawsze, nie dymi na bialo, plyn od chlodnicy jest czysty...

zaczynam myslec ze to termostat! Chlodnica jest zimna i nie ma ogrzewania( leci caly czas zimne powietrze.... )

Co wy na to ?

Opublikowano
no to odpowietrz dobrze układ,i zobacz co będzie(zapowietrzony napewno),ewentualnie termostat nie otwiera dużego obiegu
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
U mnie bylo to samo jak sie ukrecil wirnik pompy wody.Sprawdz czy masz strumien w zbiorniku wyrownawczym.