Skocz do zawartości

E39 JAKI OLEJ? WSZYSTKO O OLEJU DO SILNIKA.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
w temacie chyba już wszystko zostało opisane, marki też. Znaczna część osób jest na Liqui Moly, Motulem, Valvoline, Mobil1 z pewnego źródła.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Przy drugiej wymianie zalałem Castrol Edge 0w40. Wcześniej miałem coś co mechanik nazwał Castrol syntetyk 100% 5w30 z beczki. Tym razem miałem zamówiony w opakowaniach 2x4L. W sumie muszę przyznać, że jest różnica rano na zimnym i na wysokich obrotach - po odpaleniu odrazy chodzi równo (a zdarzały mu się delikatne wachania obrotów w pierszej minucie) wchodzi na obroty trochę ciszej i bardziej gładko, że się tak wyrażę.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Kupiłem bmw e39 523i, mam problem bo chce wymienic olej ale nie wiem na jaki bo nie mam zadnej karteczki na silniku a sprzedawca nie potrafil sie okreslic. czy moge uzyc LIQUI MOLY ENGINE FLUSH 0,3l PŁUKANKA SILNIKA 2640 http://allegro.pl/liqui-moly-engine-flush-0-3l-plukanka-silnika-2640-i3116710074.html a pozniej zalac olej LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W40 http://allegro.pl/liqui-moly-top-tec-4100-5w40-4-1-5l-mega-promocja-i3059190968.html Prosze o pomoc.
Opublikowano
Tylko tego Engine Flush może nie starczyc jedna butelka,sprawdź dozowanie (wg.ilości oleju w silniku).
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ten engine flush to naprawdę coś daje, czy to taki koleny ceramizer, czy inne wynalazki działające co najwyżej dobre samopoczucie właściciela samochodu (na zasadzie: może pomoże, może nie zaszkodzi)?
Opublikowano
jak zalejesz i zobaczysz że zlany olej ma konsystencje smoły to uwierzysz. U mnie w innym samochodzie zlałem czarno brązowe gluty, a silnik po 7min pracy na tym specyfiku zaczął ciszej pracować, słychać było moment jak wypłukał jakiś nagar co powodował dziwną głośniejsza pracę jednostki. Być może nagar z pierścieni tłokowych.
Opublikowano
jak zalejesz i zobaczysz że zlany olej ma konsystencje smoły to uwierzysz. U mnie w innym samochodzie zlałem czarno brązowe gluty, a silnik po 7min pracy na tym specyfiku zaczął ciszej pracować, słychać było moment jak wypłukał jakiś nagar co powodował dziwną głośniejsza pracę jednostki. Być może nagar z pierścieni tłokowych.
Opublikowano

Witam.

Może ktoś coś powie dobrego albo złego o oleju;Total Quartz 9000 5w40. Chcę taki wlać do swojej :D jeździł ktoś może na taki oleum? :D

Opublikowano
odnawiam temat ; ) ja mam twz 530i i LPG..zalalem valvoline 5w30 i niezbyt dobry ;) teraz chce wymienic olej i chyba zakupie mobile ; ) chociaz mechanik mi wspominal cos o castrolu ; ) nawet napisze ze otrzymalem informacje od niego zeby lac polsyntetica z racji ze do 120tys leje sie full a pozniej i tak silnik juz swoje przejechal i semisyntetica mozna smialo lac ; ) dziwne teorie..ja pomimo tego zostane na fullsyntetic i wezme chyba 5w40 zamiast 5w30 oczywiscie marki mobile ; )
Opublikowano
otrzymalem informacje od niego zeby lac polsyntetica z racji ze do 120tys leje sie full a pozniej i tak silnik juz swoje przejechal i semisyntetica mozna smialo lac ; ) dziwne teorie..ja pomimo tego zostane na fullsyntetic i wezme chyba 5w40 zamiast 5w30 oczywiscie marki mobile

Zapewne chodzi Ci o Mobil. Jeżeli już tak chcesz tego Mobila to poszukaj z pewnego źródła.

5W40 jak najbardziej i nie wierz w te bzdury,że od jakiegoś przebiegu trzeba lac semi.

Opublikowano
odnawiam temat ; ) ja mam twz 530i i LPG..zalalem valvoline 5w30 i niezbyt dobry ;) t

Spełniał normy narzucone prze BMW? Jaki dokładnie to był valvoline? Ja miałem synpower 5w40, ale narzekać nie mogłem. Po rozruchu nie klepał po kilkuset km trasach w lato i w korkach też cicho i od wymiany do wymiany (ok 16-18tys bo nie pamiętam) nie wciągnął więcej niż litr. Coś powyżej pół l.

• Moderatorzy
Opublikowano
otrzymalem informacje od niego zeby lac polsyntetica z racji ze do 120tys leje sie full a pozniej i tak silnik juz swoje przejechal i semisyntetica mozna smialo lac ; ) dziwne teorie..ja pomimo tego zostane na fullsyntetic i wezme chyba 5w40 zamiast 5w30 oczywiscie marki mobile

Zapewne chodzi Ci o Mobil. Jeżeli już tak chcesz tego Mobila to poszukaj z pewnego źródła.

5W40 jak najbardziej i nie wierz w te bzdury,że od jakiegoś przebiegu trzeba lac semi.

Znajomy miał 200k km w samochodzie (coprawda daewoo jeśli ma to jakieś znaczenie) i po namowie mechanika na zimę zalał mineralnym, bo przy takim przebiegu to już tak powinno się robić, bo uszczelnia lepiej i tym podobne bzdety. Silnik był całkiem w porządku (jak na markę i przebieg), oleju brał może 0,5L na okres między wymianami, bo całe życie na dobrym pół-syntetyku jeździł (ma go od nowości). Minęło trochę zimy i tak mu mineralny pomógł, że po paru tysiącahc dymi na siwo-błękitno, ma problemy z odpalaniem, nie ma mocy i wciągnął już prawie litr dolewki, a do kolejnej wymiany jeszcze trochę.

Tak więc ja w brednie o laniu coraz gorszego oleju do silnika w miarę przebiegu nie wierzę, chyba, że ktoś ma ochotę dorżnąć swoją furę. :P

Wystarczy spojrzeć na testy zobaczyć co się dzieje z mineralnymi w ujemnych temperaturach..

Opublikowano
Wystarczy spojrzeć na testy zobaczyć co się dzieje z mineralnymi w ujemnych temperaturach..

I wystarczy zdjąc i obejrzeć dekiel od zaworów silnika eksploatowanego na mineralu.

Ci którzy niegdyś rozbierali silniki maluchów,duzych fiatów itp.wiedzą o czym pisze.

Opublikowano
uuu kiedy to było :wink:

Kiedys to było,ale było :cool2: a efekty używania minerala są nadal takie same.

Opublikowano

Mam e39 530d 2003 r przebieg 167 tys.- autentyczny

Muszę zmienić olej, niestety nie mam pojęcia jaki był lany do tej pory. Tzn. nie wiem czy był syntetyk, czy półsynetyk.

Chcę zakupić i wlać olej CASTROL EDGE FST 5W40 TURBO DIESEL - jest to oczywiście olej syntetyczny

Czy może się stać coś poważnego jeżeli zaleję taki olej a samochód do tej pory jeździł na półsyntetyku?

Proszę o jednoznaczną odpowiedź, ponieważ na różnych forach znajdowałam, różne odpowiedzi.

Co mam robić?

Pozdrawiam

Opublikowano
jeśli to naprawdę oryginalny przebieg to sama sobie stwarzasz problemy, zalej syntetyk 5w30/40 i po sprawie. Silniki z przebiegami rzędu 300tys km nadal jeżdżą na syntetyku i jest OK. Co do marki to można poczytać w tym wątku, najlepiej niech to będzie sprawdzona, co do Castrola to najlepiej bezpośrednio od dystrybutora albo z Niemiec opryginał.
Opublikowano
a czy jest sens abym inwestowała w olej CASTROL EDGE 0w30, czy wystarczy CASTROL EDGE 5W40. czym one się różnią i czy oba są równie do mojego auta (530d 2003r)?
Opublikowano
a czy jest sens abym inwestowała w olej CASTROL EDGE 0w30, czy wystarczy CASTROL EDGE 5W40. czym one się różnią i czy oba są równie do mojego auta (530d 2003r)?

Witam

Sam nie dawno zmieniłem olej z 10w40 na 5w40.Przebieg mam 300tyś. z czego polowa przejechana na półsyntetyku.

Teraz na lato wlej 5W40 i często sprawdzaj olej czy nie ubywa.Jak nie będzie brać oleju i wszystko będzie ok.to na zimę możesz wlać 0W30 .

Nie stosuj żadnych płukanek tylko olej wymieniaj co 10tś.

Co do marki oleju to to nie musisz wydawać kasy i brać olej np. valvoline.Wystarczy że wlejesz Texaco tak jak ja i też będzie ładnie silnik chodził.Castrola nie polecam.

Pozdrawiam

-i częściej zapraszamy na forum :D bo kobiet tu jak na lekarstwo :cry:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
bo kobiet tu jak na lekarstwo

Spoko. Zawsze coś ciekawego podrzucę :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

-wlaśnie :lol: kolega CIHY525 nieraz coś podrzuci :mrgreen:

Zdarza się że sobie pogawędzimy na luzie nie koniecznie o BMW i motoryzacji. :roll: