Skocz do zawartości

330d 204 PS upalanie - ładowanie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wróciłem niedawno z przejażdżki , i tak jak mocne pocisnę - czyli pedał non stop w podłodzę i to tak dość długo upalanie pedał w podłogę zapala mi po jakimś czasie kontrolka ładowania akumulatora , tak mniej więcej na 3-4 s , odpuszczam ciśnięcie i gaśnie , przy normalnej jeździe nigdy się nie zapala , nawet przy dynamicznej , tylko to mi się pojawia jak ekstremalnie cisnę i upalam , zmusza w zasadzie mnie do opuszczania a tego nie chce :)

od czego zacząć ?

kończy się aku ? a może alternator nie ładuje jak trzeba , a może pasek się ślizga ?

Opublikowano
podejrzewam regulator napięcia przy alternatorze
Opublikowano
  • Autor

a jak to sprawdzić , muszę jeszcze przetestować czy to tylko przy obciążeniu mi się dzieje , czy na luzie jak silnik pokręce po obrotach to mi to się zadzieje ,

nikt nigdy takiego przypadku nie miał ????

Opublikowano
Ja mialem podobny przypadek, do wymiany mialem szczotki w alternatorze, po wymianie wszystko bylo ok :D
''Impossible is nothing''
Opublikowano
  • Autor
a jak to sprawdzić

Możesz obserwować napięcie ładowania w ukrytym menu.

który to test i jakie wartości powinny być ?

Opublikowano
  • Autor
no i jednak Bunia zachorowała , jeździłem nią dzisiaj specjalnie żeby obadać kiedy co i jak , i problem się nasila , obecnie przy normalnej jeździe zapala i gaśnie mi co chwila kontrolka , więc już nie będe kombinował - jadę do lekarza - elektryka samochodowego
Opublikowano
kolego miałem podobnie, okazało się że kabel który idzie w komorze silnika ten czerwony do tej małej skrzyneczki na której jest narysowany znak "+" się zluzował. finał był taki że alternator się zchajcował, a był dobry. kabel się zruszył podczas grzebania przy silniku, odkręcani obudowy filtra itd. Co gorsza o mało nie spaliłem drugiego alternatora, po założeniu dopiero przez przypadek dotknąłem ten kabel a on gorący, i dopiero zauważyłem że ten kabel jest luźno. U ciebie może padać regulator tak jak kolega wcześniej pisał , ale warto sprawdzic wszystkie połączenia, alternator daje 150A więc musi być wszystko mocno dokręcone.

Pozdrawiam,

Maciek

Sprzedaje swoją perełkę, jak ktoś zainteresowany to pw.

Opublikowano
  • Autor

kabelki sprawdziłem są oki , jutro jestem umówiony na wyjęcie alternatora , najprawdopodobnie poleciało łożysko , szczotki lub regulator napięcia , jak wyjmie się alternator wszystko będzie jasne .

dzięki za pomoc

Opublikowano
który to test i jakie wartości powinny być ?

Test 9.0, powinny być tam wartości rzędu 14 - 14,4.

Ja teraz Ci się nie przyda to na przyszłość.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=160388 <--- Meine BeeMWe.

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.

Opublikowano
  • Autor

Hey

Beja naprawiona , wczoraj ją testowałem ,

zatarte miałem łożyska w alternatorze,regulator napięcia miałem stopiony , więc do wymiany łożyska i regulator napięcia , koszt 450 zł , nie wiem czy to dużo czy mało , sami oceńcie ale alternator mam zrobiony na tip top i myślę że zapomnę o nim na długi czas

w sumie to nie wiem może to są tylko moje nieobiektywne odczucia albo się sporo poprawiło , wcześniej coś mi się wydawało że samochód słabiej ciągnie ale stwierdziłem że już się przyzwyczaiłem do mocy i szukam dziury w całym

teraz

- beja ładnie ciągnie od dołu i na wysokich obrotach ( wcześniej zwłaszcza z wysokimi obrotami miałem wrażenie że nie jedzie tak jak trzeba)

- szybka reakcja na gaz - bardzo agresywna - dla mnie bomba , dotkniesz lekko gaz i natychmiastowa reakcja

- wyciszył się silnik i jakoś tak ładniej pracuje

- ładniej gasi

wczoraj pojeździłem sobie i banan na twarzy , najlepsze ze wszystkiego jest to że bardzo równo ciągnie i moc :)

więc już zapomniałem o tych 450 zł :)

dzięki wszystkim za pomoc

p.s.

a swoją drogą to dobrze jest czasem poupalać samochód - mam na myśli mocno pocisnąć go w miejscu zamieszkania, gdyby tego nie zrobił to w trasie by mnie ta awaria spotkała bo raczej to była kwestia czasu kiedy łożyska staną , :) szczęście w nieszczęściu :)

Opublikowano

Wydane 450 zł ale jazda sprawnym BMW bezcenna :)

takie łożysko zatarło się z przebiegu >250k km czy ktoś mył Ci silnik?

brokat_
Opublikowano
  • Autor

myć nigdy nie myłem silnika , nie wiem jak poprzedni właściciel

a zatarło się pewnie od soli bo sporo jeździłem w zimę i tak jak pisałem często na masce mogłem siać trawę ,czy masz cały w soli , a na myjni przez całą zimę to może ze 3 razy byłem :) jakoś nie widzę sensu mycia skoro raz zrobisz trasę i wygląda tak samo, no i przebieg też już swój ma .

na wiosnę ją sobie umyłem łącznie z podwoziem .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To ciekawe, ja mam zabudowane wszelkie osłony pod silnikiem i mój alternator zawsze jest czysty i suchy, nie wiem skąd by ci tyle soli wpadało do alternatora, może nie masz osłony silnika?

Ja mam przejechane 225 tysięcy i po moim alternatorze widać że jest stary, więc nie wymieniany, ciekawe jest natomiast to co napisałeś na temat wymiany, że po wymianie jest poprawa na przyspieszeniu i lepiej się zbiera, zastanawiam się bo ja pod Inpą sprawdzałem i pokazuje mi ładowanie na poziomie 14,17 V ale właśnie coś mi muli autko przy ruszaniu. Czyżbym miał również alternator do roboty, choć u mnie ani razu nie zapaliła się kontrolka ładowania. Może to tylko twoje złudzenie napisz ile pokazuje ci po wymianie alternatora wartości? I gdzie kupiłeś alternator bo na allegro jest kilka ogłoszeń. Pozdro Mario.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Na forum ogrodniczym napisali, że siac trawy na soli nie można.

Wszystkie objawy po naprawie alternatora wskazują na to, że masz już benzynowy silnik. Ta reakcja na gaz, wyciszenie i spokojne gaszenie. Widzisz ile traciłes jeźdżąc klekotem.

Opublikowano
  • Autor
Na forum ogrodniczym napisali, że siac trawy na soli nie można.

Wszystkie objawy po naprawie alternatora wskazują na to, że masz już benzynowy silnik. Ta reakcja na gaz, wyciszenie i spokojne gaszenie. Widzisz ile traciłes jeźdżąc klekotem.

ostatnio jak jechałem do Zakopca to miałem piach a w zasadzie czarny piach - więc siać mogłem trawę - oczywiście jest to pisane w przenośni (przykro mi że tak wszystko dosłownie bierzesz i ważysz), a sól swoją drogą bywało że samochód był dosłownie biały w soli - ale Jakub jak zwykle chciałeś być dowcipny , cóż widać że twoja benzyna za dużo tras nie robi skoro dla ciebie to takie dziwne i niespotykane :)

ja mam klekota a ty najlepszy samochód na świecie - combi hehe :) ja mówiłem o klekocie ale co ja będe z tobą polemizował , ty wyjeżdżasz o benzynie , może o elektrycznym poopowiadaj tylko proszę oszczędź mnie tymi dywagacjami - mam klekota - piszę o klekocie

a reakcja na gaz jest 240 KM swoje robi - ale ja wiem wiem ty masz reakacje lepszą bo masz benzynę :mad2: - zwłaszcza ta reakcja na wolnych obrotach masz oszałamiającą - mam bardzo dobry humor bo naprawdę jestem bardzo zadowolony znowu z klekota , pewnie też to był problem z odpalaniem poniżej -5 , brakowało prądu , raz palił na dotyk a raz brzydko odpalał , kupiłem już nawet świece :duh: , teraz nie przetestuje bo dodatnie temperatury :) więc humor mam dobry , wal Jakub śmiało co jeszcze jest beznadziejne w klekocie :)

To ciekawe, ja mam zabudowane wszelkie osłony pod silnikiem i mój alternator zawsze jest czysty i suchy, nie wiem skąd by ci tyle soli wpadało do alternatora, może nie masz osłony silnika?

Ja mam przejechane 225 tysięcy i po moim alternatorze widać że jest stary, więc nie wymieniany, ciekawe jest natomiast to co napisałeś na temat wymiany, że po wymianie jest poprawa na przyspieszeniu i lepiej się zbiera, zastanawiam się bo ja pod Inpą sprawdzałem i pokazuje mi ładowanie na poziomie 14,17 V ale właśnie coś mi muli autko przy ruszaniu. Czyżbym miał również alternator do roboty, choć u mnie ani razu nie zapaliła się kontrolka ładowania. Może to tylko twoje złudzenie napisz ile pokazuje ci po wymianie alternatora wartości? I gdzie kupiłeś alternator bo na allegro jest kilka ogłoszeń. Pozdro Mario.

powiem ci tak - przed naprawą oglądałem na tyle ile się znam ten alternator - i nie wyglądał za specjalnie za brudny , alternatora nie kupywałem bo nie było takiej potrzeby , jest oki , łożyska się w nim zatarły i stanął - poszedł łuk i zjarał się regulator napięcia (na tyle ile mi to elektryk wyjaśnił i pokazywał mi stopiony regulator napięcia) dlaczego łożyska się zatarły - może po prostu przyszedł na nie czas

tak jak pisałem może to moje subiektywne odczucia ale w tedy kiedy upalałem autko i mi się ta kontrolka pojawiła ładowania to miałem właśnie wrażenie że na wysokich obrotach nie ciągnie tak jak trzeba , z wolnymi obrotami miałem oki , po naprawie oczywiście pojechałem przetestować auto i sżło "przysłowiowa na dotyk" różnica spora między tym co było a jest , do tego silnik jakoś tak ładniej chodzi i się wkręca na obroty , oczywiście banan na twarzy i chyba o to chodzi by autko cieszyło a nie smuciło :)

jutro wrzucę test 9.0 i zobaczę co mi pokaże , szkoda że z przed awarii nie zobaczyłem sobie jak mi ładuje alternator