Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam E30 316i 1.8 M10 coupe, rok 88 i mam zegarek zamiast obrotomierza a właśnie chciałbym to drugie więc planuję wymienić zegary stąd moje pytanie: czy muszą być dokładnie z silnika 1.8 M10 czy wystarczy że są od 4 cylindrowego i wyglądaja tak samo, czyli mają 240 km/h itd.?

Pozdrawiam

zinnoberrot coupe - bawarka browarka

http://img522.imageshack.us/img522/8581/1006088forum2ii8.jpg

Opublikowano
musza byc od 4 cylindrowego , obrotomierze sa w pewnym sensie uniwersalne , na 4 , 6 ,8 itd cylindrow , pojemnosc nie ma znaczenia , no i predkosciomierz musi byc chyba tak samo wyskalowany
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano

Za ilość cylindrów odpowiedzialny jest koder w liczniku - biała kostka wtykana z przodu licznika.

Do pracy obrotomierza jest potrzebny przede wszystkim sam obrotomierz i płyta główna ( ta na której znajdują się ogniwa). Koder może zostać z Twojego licznika, gdybyś kupił licznik od sześciocylindrówki.

Różnice w obrotomierzu występują tylko pomiędzy starszymi licznikami do E30 i niektóre modele z Ety miały mniejszą maksymalnie liczbę obrotów silnika.

Opublikowano

Witam. Możesz wymienić całą deske, od właściwie dowolnego E30 bądź wmontować sam obrotomierz w miejsce zegarka (ja tak właśnie zrobiłem)

z pewnością za sam obrotomierz zapłacisz mniej, może trafisz na jakąś uszkodzoną deche z obrotkiem, przekłada się go bez problemu.

Całe deski z obrotomierzem chodzą po 100 złotych.

Poza obrotkiem dostajesz ekonomizer :arrow: kolejny bajer, wszystko od razu działa, nie potrzeba nic grzebać w kablach :norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
Witam. Wlasnie wymienilem deske z zegarem na deske z obrotomierzem i ekonomizer'em. Mam problem z wzkazaniami obrotomierza, wzkazuje mi okolo 1000 wiecej, gdy jest ok +-800 wzkazuje +-1500 itd.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Dzisiaj dokonalem zamiany zegara na obrotomierz.,tzn dalem drugie zegary,ktore kupilem na allegro. cena 5o pln/chyba niedrogo

Po uruchomieniu silnika obrotomierz zaczal wskazywac 500 obr/min

A ekonomizer polecial do 30 l.

Doszedlem do wniosku,ze trzeba wlozyc kostke od moich i pomoglo :cool2:

Obroty + _ 750/800 bardzo ladnie trzyma.Przejechalem sie kawalek i ekonomizer dziala ok.

Obejrzalem ta kostke i zobadzylem,ze na niej sa dane dot rocznika!

Na starej bylo 10/86 a na mojej 3/90

pozdrawiam milosnikow obrotomierzy

Opublikowano

Witam

Faktycznie widzialem takie zegary.

To,ze nie maja z przodu tej kostki ,nie swiadczy o tym,ze jej wogole nie

ma.Musi byc jakies inne rozwiazanie.

Pewnie gdzies na plytce albo w poblizu,ale dokladnie nie wiem.

Moze w ASO cos wiedza?

pozdrawiam

Opublikowano
dokladnie tak moze zrobic - u mnie zadzialalo. ale fakt ze w nowszych zegarach z kostka z przodu. wogole to kupilem z allegro ciekawe zegary do e30 - przebieg 44 tys km hehehhe. i faktycznie na tyle wygladaly :)