Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla zainteresowanych podaję ile realnie pali 20d aut., nie z komputera tylko liczone przy tankowaniu do pełna:

- mieszany 8,2

- miasto 9,7

Jazda normalna, ani specjalnie oszczedna, ani sportowa. Bez cisniecia ale w raczej sprawnie, troche szybciej niż ruch.

Wg katalogu:

- mieszany 5,6

- miasto 6,1

Nawet biorac poprawke na to ze auto musi sie dotrzec, wydaje mi sie ze producent troche przesadza.

Jak wasze wyniki? Tez kolo 8-9?

• Odpowiedzi 169
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja miałem okazję testować przez dobę i maksymalnie mi spalał 9 z groszem. Wyniki które podajesz jak dla mnie są bardzo dobre jak na mało opływowe auto ważące prawie 2 tony :D
Opublikowano

Witam,

W moim przypadku, licząc realne zuzycie paliwa pomiędzy tankowaniami, przy jeździe szybkiej (25% miasto, 75% trasa) spalił 7,5 l.

Na trasie, wg wskazań komputera, przy jeździe rekreacyjnej na tempomacie, nie udało mi się zejść poniżej 6,0 - inna rzecz, że trzeba mieć na prawdę dużo cierlpiwości, aby uzyskać taki wynik.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Mi pali tak między:

7,5 - 9,8 litra....

w zależności jak jeżdże i jakie proporcje miasto/trasa

I tak to właśnie wychodzi. Jazda superrekreacyjna w trasie to 6,0 l. Jednak realne spalanie podczas normalnej jazdy, kiedy trzeba się zatrzymać, ruszyć, przyspieszyć to uogólniając 8-10 l. Nigdy jeszcze nie wyjeździłem baku po mieście, sądzę że byłoby grubo powyżej dychy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W spalaniu w moim 2.o d f 25 ważne jest skąd jest paliwo ! Ale poniżej 8.0 w mieszanej nie ma prawa zejść. Przy bardzo słabej nodze ale to bardzo słabej w testach pokazal 7.5 l , tylko w tym przypadku lepiej jeździć rowerem.
Opublikowano
mnie komputer pokazuje 7,4. jak tankowałem kilka razy wychodzi koło 7,8 litra w mieszanym. Z tymi reklamami przesadzili. Teraz tez niby 520d pali 5litrów.
Opublikowano

duzo wazy kobyła!!!!!!!!

pozatym na dużych kołach jezdzi....

teraz posmigałem troche autostradami z pełnym bagażem to spalanie ponad 11 litrów jak na 2.0d to zdecydowanie zadużo :duh: :duh:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W jednym i drugim przypadku gratuluję cierpliwości :D

a co to ma z cierpliwością wspólnego,takie zużycie pokazał komputer.

Osobiście drugie zużycie podoba mi się bardziej :lol:

Opublikowano
Trzeba mieć anielską cierpliwość aby 7km jechać 40min [korek?] i 243km ze średnią 87 km/h przez 2h51min [skandynawska autostrada ?]
Opublikowano
W jednym i drugim przypadku gratuluję cierpliwości :D

Hm... średnia bliska 90 km/h w poslkich warunkach jest wysoka, przy braku sensownej sieci dróg ekspresowych i autostrad.

Weźmy drogę krajową nr 7, odcinek z Warszawy do Krakowa - pogonić można praktycznie na odcinku z Grójca do Radomia, dalej to już tylko w trybie rekreacyjnym. Obwodnica Kielc w remoncie, droga Kielce - Kraków to też nieporozumienie.

Pewnie, że na odcinku Grójec-Radom można pochwalić się średnią 140 km.h, tyle że nie oddaje to stanu faktycznego 'naszych' dróg.

Dojazd z Warszawy do Gdańska... autostradą? Też pomyłka, najpierw trzeba się do tej autostrady doturlać.

Warszawa - Poznań? No cóż, dojazd do Strykowa też nie jest ani szybki, ani wygodny.

PS

Jeszcze pół roku temu widziałem śmigające furki 170-180 km/h, teraz praktycznie nie widuję juz takich ścigantów. Zazwyczaj grzecznie 120 km/h, no może 130. Sam tak ostatnio jechałem, pomiędzy BMW 7 a 5. Pewnie wszycy właczyliśmy tempomat i jechaliśmy na 'lenia'.

Bramki na '7' z Grójca do Radomia - system odcinkowego pomiaru prędkości miał być uruchomiony w drugim kwartale br, ostatnio czytałem, że na przełomie 2011/2012 roku - już sam nie wiem, mierzą czy nie mierzą?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Moje pierwsze 500 km, miasto 20% i 80% autostrada - jest 8l/100, ale jeździłem raczej spokojnie, średnio 120-130
Opublikowano

Po ok. 15 tyś. przebiegu auto spala zauważalnie mniej.

"Na dotarciu" komputer pokładowy prognozował średni przebieg na zbiorniku ~800 km, obecnie ~900-950 km. Sposobu jazdy nie zmieniłem, a pali faktycznie mniej. Przy spokojnej jeździe mogę te 950 km na zbiorniku zrobić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A na jakim paliwie jeździsz? Zwykły ON czy BP Ultimate/Verva/V-Power. Piszą, że każde z tych paliw ma trochę wyższą liczbę cetanową i dodatki powodujące utrzymanie w czystości układu paliwowego. Te dodatkowe 20 groszy na litrze mnie nie przeraża, tylko czy faktycznie warto, czy może jest to placebo? Co sądzisz?
Opublikowano

jeśli chodzi o zwiększenie zasięgu przez "lepsze" paliwo to nie spodziewał bym się rewelacji, moim zdaniem jest tak samo, w każdym razie nie ma sposobu żeby to sprawdzić na 100% bo trzeba by było jeździć w tych samych warunkach, z tą samą prędkością itd..

poprzednim autem jakie posiadałem był galaxy z silnikiem VW 1,9 tdi na pompo wtryskach, zrobiłem nim 280 tyś lałem tylko v-powera na shellu, i choć padło turbo itd, to pompo wtryski były do końca OK choć było podejrzenie że jeden z nich jest winny dziury w tłoku, nie wiem czy to zasługa paliwa ale w każdym razie te awaryjne wtryskiwacze u mnie przetrwały.

jeszcze jeden przykład, znajomy tankuje na Neste, podczas ostatniej zimy zdarzyło mu się że paliwo zamarzło pomimo tego że dawał jakiś specyfik uszlachetniający ON, ja nic nie dawałem i nigdy mi się takie coś nie przytrafiło.

pozdrawiam

Opublikowano

1500 km - 7,4 l/100 km; w tym ok. 500 km po autostradzie A4 - 130 - 149 km/h :-) i reszta 70-110 km/h częściej 80 km/h.

Paliwo - zwykły ON. Z mojego wywiadu wynika, że lejąc ten lepszy ON można często nalać wody!!!. Pewnie dla tego, że jest to paliwo rzadko kupowane.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Jadąc naprawdę spokojnie bez unisień za wszystkimi spala mi 6,4 l /100 a jak jadę normalnie to 7,8 - 8.0 l na 100 tylko że auto jest na dotarciu i nie przekraczam 3,5 obrotów..