Skocz do zawartości

Tryb transportu - nie działa iDrive i wiele innych funkcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy i potrzebuję pomocy.Posiadam auto BMW E61 2004r. 3.0d 218PS. Do tego momentu wszystko działało sprawnie, aż do dziś. Kolega próbował podłączyć mi auto pod komputer, był błąd poduszki, soft Inpa, w momencie skomunikowania się kompa z autem, rozładował sie akumulator :cry: (Bosch 110Ah roczny). Odpaliliśmy auto z kabli,ale od tego czasu nie działa mnóstwo funkcji w samochodzie - iDrive,radio,navi,lampki,szyby tylne+pasażera,działa natomiast szyba kierowcy normalnie.Wyświetlacz cały czarny,zero głosu,na desce nie pokazuje żadnych błędów,klima działa poprawnie,auto jedzie normalnie.Po podłączeniu pod urządzenie diagnostyczne obd(jakimś Boxem) okazało sie, iż auto cytuje "działanie w trybie transportu". Bezpieczniki sprawdzone, próbowaliśmy odłączyć aku, ale nic nie pomogło.

Dodam, iż już kiedyś zdarzyło mi się tak,że rozładował sie dziwnie na postoju 2 godzinnym akumulator, ale auto z ledwością odpaliło, mimo wszystko obyło sie bez błędów,iDrive i inne działało, aż do teraz. Koledzy, co może być ? Od czego zacząć ? Gdzie szukać ?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc

Opublikowano

czytałem ten post, niewiele z tego wynika, ale zawsze to coś, ASO to ostateczność. Myślicie,iż auto jest w Transport Mode i można to wyłączyć Inpa ? Istnieje jakaś inna metoda na wyłączenie tego ? tzw. bezinwazyjna ? W ogóle co mogło być przyczyną tego, iż auto przełączyło sie w ten tryb ? słaby aku czy podłączenie pod kompa (nie było mowy o diagnozowaniu)

Dzięki za odpowiedź

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli roczny akumulator padł tzn. że masz niewłaściwe ładowanie albo jakiś pobór na postoju. Gdy rok temu zmieniłeś akumulator robiłeś jego adaptacje ? Wydaje mi się że funkcje nie działają przez zbyt słabe napięcie, naładuj aku prostownikiem i sprawdz.
Opublikowano

tak koledzy, już to zrobiliśmy przez inpe

wielkie dzięki za podpowiedzi, a w szczególności dla kruczi za linka który okazał się bardzo pomocny....

pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
  • 5 lat później...
Opublikowano
Nic sie złego nie dzieje. Tryb jak sama nazwa wskazuje służy do transportu samochodu z fabryki na plac, z placu do dealera, czasem to może trwać nawet kilka tygodni, gdyby za każdym razem wszystkie urządzenia nie potrzebne do wjeżdżania na wagon lub lawetę miały działać, to istnieje ryzyko ze przy którymś tam przeładunku akumulator by padl.
Opublikowano

dawno już ten tryb wyłączyłem

nie działa mi teraz centralny zamek z pilotów i pamięć foteli

Jak zamykam drzwi kluczem wsadzając go w zamek to se ryglują i jak otwieram kluczem to się odryglowują ale jak chwycę za klamkę i otwieram drzwi to włącza się alarm. Dopiero jak przekręcę kluczyk w stacyjce to alarm się wyłącza.

Opublikowano

tak oryginał

historia jest taka

włączył się tryb transport, jak nie pytaj sam nie wiem.

W tym czasie przestało działać otwieranie i zamykanie z kluczyków.

Zanim do tego doszedłem(że jest aktywny tryb transport) to odłączyłem akumulator na około 30min

Po podłączeniu akumulatora dalej był tryb transport i nie działały kluczyki.

Przeanalizowałem wszystkie błędy z inpa i znalazłem winowajce .:)))

Następnie wyłączyłem w INPA tryb transport i wszystko ożyło, za wyjątkiem pilotów w kluczykach i pamięci w fotelach same sterowanie fotelami dział.

Opublikowano

Pojawiły się nowe fakty

Sprawdziłem kluczyki i są OK akumulator mocny wysyła sygnał o odpowiedniej częstotliwości. Więc kluczyki wykluczam

Więc co teraz mam sprawdzić jakiś wzmacniacz a w ucie , antenę? czy jakiś moduł przekodować?

• 1 miesiąc temu...