Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM,

MAM BMW7 TAK JAK W OPISIE, POPRZEDNI WŁAŚCICIEL ZAŁOŻYŁ NOWE KLOCKI DO TYŁU, JAK OD NIEGO WZIĄŁEM TE AUTO TO PO JAKIMŚ CZASIE ZACZĘŁY PISZCZEĆ KLOCKI, WYMIENIŁEM TE Z PRZODU BO PRZECIEŻ Z TYŁU SĄ NOWE, TERAZ NADAL KLOCKI PISZCZĄ, NIE WIEM CO MYSLEC CZY TO PISZCZY TYL CZY PRZOD, PRZY HAMOWANIU ZACISKAJA SIE I TE Z PRZODU I Z TYLU CZY JAK BO JESTEM ZIELONY ZE TAK POWIEM, NAWET JAK LEKKO NADUSZE PEDAL HAMULCA TO I TAK PISZCZA, CHOC MUSZE POWIEDZIEC ZE NIE ZAWSZE SA TAKIE DNI ZE WCALE NIE PISZCZA

Opublikowano

Nie uzywaj duzych liter w swoich postach bo strasznie raza w oczy :P

Jezeli chodzi o piszczace klocki to chyba bylo kilka razy o tym na forum.

Zlokalizuj ktore kola piszcza czy przod ktory wymieniles czy tyl ktory byl juz wymieniony. Pisk spowodowany jest glownie wibracjami klocka na nierownej powierzchni tarczy. Wymieniajac klocki dobrze jest rowniez wymienic tarcze lub przynajmniej je przetoczyc. Jezeli zalozyles nowe klocki na "podjezdzone" juz tarcze to pisk szczegolnie w poczatkowej fazie hamowania murowany. Do tego dochodzi twardosc klocka ktory jezeli jest kiepskiej jakosci podroba rowniez ma wplyw na pisk. Czasami wystarczy tylko odpowiednio dotrzec klocki do tarczy i problem zniknie, lub osadzic klocek w zacisku za pomoca wyciszaczy klockow. Istnieje kilka rodzajow tego typu wyciszaczy w spray-u lub na bazie smaru.

Opublikowano

dzieki za szybka odpowiedz, bede juz uzywal malych liter :D zrobilem juz ponad 2tys km i jak piszczaly tak piszcza czasem mniej czasem wiecej, wiec juz nie ma co liczycz na jakies dotarcie czy cos, pytanie tylko jak sprawdzic ktore piszcza przod czy tyl, i jeszcze ponowne pytanie jak hamuje to zaciska sie i przod i tyl czy jak to jest bo nigdy nikt mi nie umial dokladnie na to odpowiedz jesli oczywisce wiesz o co mi chodzi:)

pozdrawiam

Bartas

Opublikowano
w 90% przypadkow piszczace klocki swiadcza o tym ze sa jakiejs lipnej firmy ja tak mialem u siebie w poprzednich autach jak sie kupowalo tanioche to piszczalo moze zobacz jakiej sa firmy i moze bedzie trzeba zmienic na cos nowego i lepszego

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano
, i jeszcze ponowne pytanie jak hamuje to zaciska sie i przod i tyl czy jak to jest bo nigdy nikt mi nie umial dokladnie na to odpowiedz jesli oczywisce wiesz o co mi chodzi:)

pozdrawiam

Bartas

Przy normalnym hamowaniu oczywiscie ze zaciska sie przod i tyl.

Wyjatkiem, przy ostrej jezdzie na granicy poslizgu jest sytuacja kiedy kiedy zadziala DSC oraz wtedy kiedy zaparkujesz samochod i zaciagniesz hamulec reczny.

Opublikowano
NO z tym że piszczą klocki tylko gorszej jakości się nie zgodzę miałem już ATE teraz Ferodo i też piskają a jak miałem Lucasy to ani jednego pisku. Pytanie jaki dobry środek w sprayu bo już mam dość wymiany i wydawania kasy.
Opublikowano
NO z tym że piszczą klocki tylko gorszej jakości się nie zgodzę miałem już ATE teraz Ferodo i też piskają a jak miałem Lucasy to ani jednego pisku. Pytanie jaki dobry środek w sprayu bo już mam dość wymiany i wydawania kasy.

Kiedys uzywalem tego:

http://www.meteor.com.ua/images/foto/permatex/80077.jpg

Nie jestem pewien czy znajdziesz cos takiego w Polsce

Opublikowano
powiem szczerze ze te klocki juz mi na psyche dzialaja bo auto jest naprawde igielka a jak podjezdzam to te klocki mi psuja efekt:)
Opublikowano
nie mam pojecia jutro jade do tego mechnika ktory mi wstawial klocki na przod, kolega mi powiedzial ze u mnie ewidentnie przod piszczy, a sprawa wyglada tak tyl jest nowy poprzedni wlasciciel zakladal, a ja zalozylem przod bo byly juz w oplakanym stanie zaplacilem mechnikowi 190zl nie wiem czy to duzo czy malo ale pewnie jakies gowna mi wsadzil, wiem ze piszczalo zanim ja wymienilem ale moze to wlasnie przod piszczal i piszczy nadal, jutro tz dzis rano jade i zobaczymy co da sie zrobic
Opublikowano

Kiedys uzywalem tego:

http://www.meteor.com.ua/images/foto/permatex/80077.jpg

Nie jestem pewien czy znajdziesz cos takiego w Polsce

Dzięki Łukasz dziś pojeżdże po sklepach i może znajde, tak dla Innych znalazłem stronke z siecią dystrybucji tego środka:

http://www.k2.com.pl/produkty.php?PHPSESSID=3961c915c239a111f63b76d534780a18&k2_produkt_k2_marka1Page=11&produkt_id=98&PHPSESSID=3961c915c239a111f63b76d534780a18

• Członkowie klubu
Opublikowano
w 90% przypadkow piszczace klocki swiadcza o tym ze sa jakiejs lipnej firmy ja tak mialem u siebie w poprzednich autach jak sie kupowalo tanioche to piszczalo moze zobacz jakiej sa firmy i moze bedzie trzeba zmienic na cos nowego i lepszego

Dobrze że napisałeś że 90% piszczących kloców to lipna firma. Bo w tych pozostałych 10% niestety mieszczą się również oryginalne klocki BMW... :? Żeby nie piszczały w ASO są smarowane/nasączane jakimś preparatem.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
ja załozyłem na przod ATE , na tył Delphi i nic mi nie piszczy , bez zadnych preparatów :roll:

Delphi nie polecam, miałem je na przodzie, ale krótko bo sie starły :!: :!: :!: , założyłem textary i na "dodtarciu" były z 3 razy mocniejsze hamulce niż na delphi....

60 też mi sparawia przyjemność ;-) hehe

http://img57.imageshack.us/img57/4166/avatar2ym6.jpg

Opublikowano

Na bank piszcza przednie. Piszczenie tylnych jest raczej rzadko spotykane (tylne chamuja slabo i sluza raczej do utrzymywania prostego toru jazdy niz do hamowania)

Na piszczenie nie ma zasady czasami super klocki piszcza a czasami jest cisza na najtanszym badziewiu.

Tak jak napisal LukaszPL piszczenie to wibracje klocka podczas ocierania (hamowania) o tarcze.

Wiec jezeli danej firmy klocki z tarcza nie wspolpracuja to beda wydawac takie wlasnie piski.

Co do srodkow na piszczenie to nie mam do nich zaufania - raczej jest to chwilowe dzialanie.

Pozdro

Opublikowano

Bart3k, ja stawiam na tylnie klocki, bo skoro piszczało przed i po wymianie przednich ....

ale głowy sobie uciac nie dam

DELPHI na tył - ok 75 zł - mozesz poprobowac

Opublikowano
Bart3k, ja stawiam na tylnie klocki, bo skoro piszczało przed i po wymianie przednich ....

ale głowy sobie uciac nie dam

DELPHI na tył - ok 75 zł - mozesz poprobowac

a gdzie je dostane w poznaniu od reki?? tez mi sie tak wydaje ze tyl, ale jak podjezdzalem do kumpla ktory stal na parkinku to mowil do mnie ze ewidentnie mi przod piszczy ale ile w tym prawdy zobaczymy:)

Opublikowano

a nawet nie wiem gdzie, bo swoje akurat kupowałem w wakacje na mazurach u znajomego. Ale pewnie w kazdej hurtowni są.

jeszcze tylko jedno - w jakim stanie są przednie tarcze ?? bo jesli mają głeboki rowek to kazde klocki bedą piszczec i moze niepotrzebnie sie tu głowimy :?

Opublikowano

Delphi nie polecam, miałem je na przodzie, ale krótko bo sie starły :!: :!: :!: , założyłem textary i na "dodtarciu" były z 3 razy mocniejsze hamulce niż na delphi....

no własnie dlatego delphi mam z tyłu :wink: w 730 zrobiłem na nich ( tez włozyłem na tył ) 30 tys km i z nimi sprzedałem , a klocki na przod to juz zupełnie inna bajka :wink:

Opublikowano
a wlasnie musze zerknac na te tarcze ale mechnik mi mowil ze nie sa w takim zlym stanie ale kto tam mechanikow slucha:) a jesli okaze sie ze to przez tarcze to czy moge z tymi starymi cos zrobic czy musialbym nowe kupowac i jaki jest koszt nowych bo bylem w sklepie bmw na glogowskiej tam maja wszystkie czesci oryginalne made in germany ale ceny tez sa made in germany:)
Opublikowano
a wlasnie musze zerknac na te tarcze ale mechnik mi mowil ze nie sa w takim zlym stanie ale kto tam mechanikow slucha:) a jesli okaze sie ze to przez tarcze to czy moge z tymi starymi cos zrobic czy musialbym nowe kupowac i jaki jest koszt nowych bo bylem w sklepie bmw na glogowskiej tam maja wszystkie czesci oryginalne made in germany ale ceny tez sa made in germany:)

taaa, mam nawet rabat stałego klienta u tego pana :) 2 tarcze na tył - - 428 zł :D tarcze nowe - np lockheed to ok 135 za sztuke

ale trzeba to najpierw sprawdzic - usuwanie usterki wymienianiem wszystkiego po kolei to droga impreza :8)

Opublikowano
czyli krotko mowiac jak bede cos kupowal to polecasz tego pana z glogowskiej, czy gdzies indziej jeszcze w poznaniu dostane dobre czesci po dobrej cenie??? gdzie radzisz robic zakupy o moze tak:)
Opublikowano

Pan z Głogowskiej tylko jak masz nadmiar kasy i chcesz sie wozic szeroko ,ze masz oryginalne czesci :8) albo jesli nie mozna dostac tego nigdzie indziej (99,9 % wszystkich plastikowych pierdoł) - dlatego czesto tam bywam

co do zakupów - osobiscie nigdy w samym Poznaniu zamienników nie kupowałem , zawsze graty mi zwozi znajomy , ktory sie zajmuje handlem czesciami ( jak ostatnio pompe paliwa) - po prostu zostawiam mu auto jak cos powazniejszego tzreba zrobic i on sie tym zajmuje - a mowiac szczerze niewiele tego do tej pory było ( na szczescie :D ) a Ty gdzie naprawiasz auto ? sam ? bo samemu sie nie oplaca nic kupowac , warsztaty mają z reguły spore rabaty ... :wink: