Skocz do zawartości

Czy w warunkach domowych wymienie tarcze i klocki w 530d 08r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Orientujecie się czy zużycie tych tulei ma też jakiś wpływ na jakieś odgłosy z zawieszenia? stuki/puki itd?

Nie ma wpływu na stuki raczej. Ja przynajmniej miałem tak, że zawieszenie tłumiło wszystko i nie wydawało dźwięków.

czyli pewnie bardziej na "noszenie" auta po drodze... :?:

Opublikowano
No najbardziej czuć to przy szybkim przyspieszaniu lub nagłym hamowaniu. Wtedy właśnie auto zaczyna się zachowywać minimalnie niestabilnie. Oczywiście wszystko zależy od stopnia zużycia. Natomiast jeśli chodzi o tarcze i bicie kierownicy to te objawy występują nawet gdy jest minimalnie wywalona tuleja.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Te tuleje to nie droga sprawa więc się chyba umówię na ich wymianę.. tak profilaktycznie.. bo nie chce zwichrować niedawno założonych nowych tarcz :P

i przy okazji też pływające.. bo mam wrażenie że auto czasami się niestabilnie zachowuje.

Opublikowano
ale to co na rysunku z nr 12 to chyba tuleja wahacza górnego

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Być może, lecz ten wahacz wszyscy tak nazywają :). Na pewno chodzi o tuleje z nr 12.

Opublikowano

w celu wymontowania tego wahacza potrzebny jest kanał/podnośnik kolumnowy, czy wystarczy lewarek ?

występują jakieś trudności, czy wystarczy odkręcić dwie śruby ?

tulejki mają trzy frezy w wewnętrznym otworze

podczas montażu w wahaczu trzeba je odpowiednio ustawić, czy nie ma to znaczenia ?

pozdrawiam

Opublikowano
w celu wymontowania tego wahacza potrzebny jest kanał/podnośnik kolumnowy, czy wystarczy lewarek ?

podczas montażu w wahaczu trzeba je odpowiednio ustawić, czy nie ma to znaczenia ?

pozdrawiam

W e90 trzeba było ustawić, z tego co pamiętam. Pewnie w e60 też tak będzie.

Podnośnik dobry wystarczy. Banalnie się to odkręca, ale uważaj, aby nie przekręcić wahacza przy kolumnie.

Opublikowano

pozdrawiam

WITAM.Samo wykręcenie i zamątowanie wahacza nie sprawi ci większych kłopotów,możesz to zrobić z lewarka,łatwiej jest jednak odkręcać jak cały przód jest podniesiony, a na pewno łatwiej mątować, bo nie ma wtedy naprężeń.Żeby to było fachowo to powinieneś użyć prasy do wyćągnięcia tuleji z gniazda i ponownego wprasowenia-niektórzy uzywają młotka , ale jest ryzyko że uszkodzisz tuleje lub wahacz.Pamiętaj że majstrujesz w układzie który ma spory wpływ na twoje bezpieczęństwo, więc jak masz obawy to lepiej jedż do mechanika.POZDRAWIAM :cool2:

Opublikowano
Jeśli ktoś sam wymieniał tarcze i klocki to kolejny raz nie będzie stanowiło dla niego problemu.Co do temperatury,warunków atmosferycznych, one równiez maja wpływ na tarcze. Tarcze się nagrzewają wjazd w zimną wodę/kałuże i szok termiczny metalu, tzw zwichrowanie tarczy. Oczywiście nie mozna popadac w paranoję, ze to się bedzie działo za każdym razem, ale jest to jak najbardziej możliwe .
Opublikowano

WITAM.Samo wykręcenie i zamątowanie wahacza nie sprawi ci większych kłopotów,możesz to zrobić z lewarka,łatwiej jest jednak odkręcać jak cały przód jest podniesiony, a na pewno łatwiej mątować, bo nie ma wtedy naprężeń.Żeby to było fachowo to powinieneś użyć prasy do wyćągnięcia tuleji z gniazda i ponownego wprasowenia-niektórzy uzywają młotka , ale jest ryzyko że uszkodzisz tuleje lub wahacz.Pamiętaj że majstrujesz w układzie który ma spory wpływ na twoje bezpieczęństwo, więc jak masz obawy to lepiej jedż do mechanika.POZDRAWIAM :cool2:

witam

prasy mam i wiem jak ich użyć :)

demontaż i montaż wygląda na pikuś

pozostaje kwestia frezów w otworach tulei

trzeba je odpowiednio ustawić przed wprasowaniem, czy ustawienie nie ma jakiegokolwiek znaczenia ?

pozdrawiam

Opublikowano
Zobacz czy w koło nie ma jakiejś prowadnicy,jak by była to inaczej nie wejdzie tuleja,szczerze to nie pamiętam jak jest w e61
Opublikowano
co do montażu tego wahacza to zwracam uwage, że skręcamy go/dokręcamy w pozycji wahacza neutralnej, czyli w takiej pozycji jakby koło stało na ziemi. Wiele osób robi bardzo częsty błąd z tym wahaczem, ze skręcają go na poniesionym aucie kiedy koło swobodnie wisi, wtedy wahacz jest w najniższej możliwej pozycji i jeśli zostanie skręcony a auto stanie na własnych kołach to juz się napreża co powoduje szybsze zużycie i zerwanie tulei o jeżdzie po wybojach już nie wspomne.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
a ja mam pytanie takie czy ods BMW E60 M5 bedzie pasował wydech do E60 3.0D???

To pytanie jest w odpowiednim poście :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a ja mam pytanie takie czy ods BMW E60 M5 bedzie pasował wydech do E60 3.0D???

To pytanie jest w odpowiednim poście :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

To jest pierwszy post nowego kolegi,tak więc spokojnie :wink: .

Kolego jeżeli chcesz uzyskać odpowiedź nie związaną z tym tematem , na którego nie znalazłeś odpowiedzi wykorzystując wcześniej opcję " Szukaj", załóż nowy temat.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam , mam jeszcze pytanko czy klocki textara tak jak któryś z was zachwalał to są miekkie tzn nie popierniączą tarcz. Wiem że tarcze textara albo ate a klocki textara ,. Co o tym sądzicie????
Opublikowano
Witam , mam jeszcze pytanko czy klocki textara tak jak któryś z was zachwalał to są miekkie tzn nie popierniączą tarcz. Wiem że tarcze textara albo ate a klocki textara ,. Co o tym sądzicie????

Ja mam klocki ATE i jest OK, ale mam 520D :mrgreen: