Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam BMW 520 z silnikiem M20 (E34) i ostatnio jak ruszałem ze świateł to silnik przestawał pracować na jednym cylindrze, więc pomyślałem, że trzeba wymienić świece i tak zrobiłem na chwilę problem znikł, ale już po kilkunastu kilometrach zaczęło dziać się to samo tylko z mniejszym nasileniem. Na wyższych obrotach chodzi już na wszystkich garach. Co może być przyczyną?????

Przed i po wymianie świec problemy są z tym samym cylindrem.

Opublikowano
jezeli zasysalby lewe powietrze to by obroty falowaly itp , a jezeli nie pali na ktoryms cylindrze to w M20 dochodzi jeszcze kopolka , palec rozdzielacza i przewody , ja bym obejrzal kopolke i palec , moze wystarczy przeczyscic , a wieczorem najlepiej jeszcze zeby deszczyk popadal , otworzyc maske i obejzec przewody czy iskry nie tańczą , tylko nie pchaj po ciemku paluchow pod maske bo mozesz zlapac za przewod ktory bedzie mial przebicie :!: , niech ktos wsiadzie i "przygazuje"
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
jeśli chodzi o świecę to nie patrzyłem jak wygląda nowa, ale stara faktycznie była zalana olejem. jeśli z nową jest to samo to co robić?
Opublikowano
domyślam się, że trzeba będzie wymienić uszczelniacz, ale czy mogę sam to zrobić, tak żeby niczego nie popsuć przy okazji? jeśli mógłby mi ktoś napisać jak to się robi to byłbym wdzięczny.
Opublikowano

Standartowo zdejmuje się do tego celu głowice, ale są też spece co bez zdejmowania potrafią wymienić uszczelniacze.

Ja w mmoim M20B25 miałem problemy na 4 i 5 cylindrze. świece były zasyfione i palił olej 1l/1000km. Strasznie mnie kieszeń bolała bo musiałem zdejmować głowice, wymieniać uszczelniacze i w dodatku wymieniłem wszystkie pierścienie.

Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
Strasznie mnie kieszeń bolała bo musiałem zdejmować głowice, wymieniać uszczelniacze i w dodatku wymieniłem wszystkie pierścienie.

Jakiego rzedu byla to kwota, bo mnie chyba niedlugo tez to czeka :cry:

Opublikowano
Mam jeszcze taki pomysł, spróbuję zamienić 2 przewody, tzn. kolejność, i zobaczę, co się wtedy będzie działo, czy dalej będzie problem na tym samym cylindrze, to chyba pozwoli mi zdiagnozować przebicia na przewodach, prawda?
Opublikowano

Po zamianie przewodów problem będzie ten sam na tym cylindrze, bo przyczyna tkwi w kopułce.

Napisz może jeszcze, że to świeca na drugim lub piątym cylindrze i wszystko się wyjaśni.

Załóż kopułkę nową lub pożycz od znajomego na próbę i praca silnika się wyklaruje.

Opublikowano
Jeżeli silnik zarzuca już trochę olejem, to świeca która nie pali będzie nim zarzucona. Zeby wyeleminować inną przyczynę to przemierz kompresję i jak będzie w porządku to po prostu wymień tą kopułkę.
Opublikowano

Wielkie dzięki Panowie. Wszystko już jest ok!!!! :D Faktycznie to było coś z kopułką, albo z palcem rozdzielacza bo był ponadpalany więc też go wymieniłem. Ale przewody są ok. Pewnie żeby nie wy to wymieniłbym najpierw przewody (i wydałbym tylko niepotrzebnie ok 200zł).

Pozdro i jeszcze raz wielkie dzięki!!!

• 1 rok później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Strasznie mnie kieszeń bolała bo musiałem zdejmować głowice, wymieniać uszczelniacze i w dodatku wymieniłem wszystkie pierścienie.

Jakiego rzedu byla to kwota, bo mnie chyba niedlugo tez to czeka :cry:

Skąd wiesz, że Cię to czeka :?:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
witam mam problem wczoraj zmieniałem światła w samochodzie i gdy patrzyłem czy wszystko jest ok to cały czas był na zapłon kluczyk nastawiony .po skoczeniu roboty wsiadłem do samochodu odpaliłem i zaczął chodzić na 3 cylindrach co to ,oze byc za przyczyna z góry dziękuje za pomoc :mad2: