Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od kilku dni wycieka mi olej z pod filtra , czytałem ze tam są dwa oringi i uszczelka do wymiany , ale mam juz przejechane na tym oleju z 9 tys i przymierzam sie do wymiany , teraz do sedna :) gdy na bagnecie stan oleju wskazuje mi minimum , zadna kontrolka sie nie swieci a na takim stanie oleju nic mi nie cieknie , czy musze dolac oleju zeby zrobic jeszcze ten tysiąc km czy tez moge narazie zostawic ten stan mimimum az do wymiany caego oleju razem z tymi uszczelakmi >?

Pozdrawiam

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

ślicznotka :)

Opublikowano

Jeśli poziom nie spadnie poniżej minimum to możesz śmiało jeździć, chociaż pytanie czy jeśli to twój samochód i chcesz nim się dłużej cieszyć po co czekać i odliczać aż magiczne 10tys stuknie?

Pytanie z mojej strony, wie ktoś może przy jakiej ilości oleju zapala się kontrolka ostrzegawcza w e46?

Opublikowano

Jeśli poziom nie spadnie poniżej minimum to możesz śmiało jeździć, chociaż pytanie czy jeśli to twój samochód i chcesz nim się dłużej cieszyć po co czekać i odliczać aż magiczne 10tys stuknie?

Bo ten 1000 zrobie w niecały miesiac i tak sie składa ze za ten nie cały miesiąc bede maił dopiero kase na olej i inne planowane podreperowania :) czyli rozumoe ze jak kontrolka sie nie zapali to moge spokojnie zrobic sobie ten "kobelek"

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niemasz kasy na caly olej to kup 1litr i dolej,masz fajne auto to dbaj o nie a nie dziaduj.
Opublikowano
Niemasz kasy na caly olej to kup 1litr i dolej,masz fajne auto to dbaj o nie a nie dziaduj.

jak doleje to z 2 dni znowu spadnie to poziomu minimum bo wycieknie ,a tak nie wycieka :)

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

Opublikowano

Pytanie z mojej strony, wie ktoś może przy jakiej ilości oleju zapala się kontrolka ostrzegawcza w e46?

U mnie podczas jazdy zapaliła się przy minimum - czyli ostrzegawczo do sprawdzenia, a po zgaszeniu auta jak już było poniżej minimum - czyli dolewka

Opublikowano
Nie wiem ja tam nigdy niue maiłem problemu z tym wyciekeim z pod filtra :( moze to byc spowodowane zmiana oleju z 10W40 na 0W40 ?

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

Opublikowano
To tobie wycieka litr oleju w 2 dni i nic z tym nie robisz ? Wymień tą uszczelke i oringi w obudowie filtra a nie jeździsz jak jakiś burak z lejącym się olejem.Przecież ta wymiana to groszowa sprawa a w tej chwili to wstyd takim samochodem jeździć.Jak tak ci cieknie ten olej to obojętnie jaki być nie wlał to i tak będzie się lało.Więc czy 10w40 czy 0w40 żadna różnica
Opublikowano
Nie wiem gdzie kolega ten olej wymienia i czy sam ale u mnie jak wymieniam olej to zawsze do filtra mam w komplecie te 2 oryngi i nigdy nie ma problemów z jakimiś wyciekami spod filtra.
Opublikowano
Koledze nie chodzi o te oringi ,które są na trzpieniu pod wkładem filtra oleju tylko o oringi na tulei obudowy filtra oleju.Na tym rysunku jest to nr. 5 (są 2 sztuki) i 6 tez trzeba wymienić http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP31&mospid=47661&btnr=11_1568&hg=11&fg=30 Co do oringów wkładu olejowego to powinieneś mieć 3 oringi a nie 2.Dwa małe i jeden duży tak jak w załączonym linku-rysunek po prawej stronie
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mialem ten sam objaw (pomaranczowa kontrolka przez kilkanascie sekund, mniej wiecej po pol minucie po starcie auta).

kolego sprawdz bezpiecznik nr 30, u mnie byl przepalony :8)

... pomoglo :D