Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ori byc nie musi , ale wyprowadzając sygnał z radia będziesz musiał zastosować konwerter Helixa za jakieś 250 zł lub urządzenie ktore ci to zrobi cyfrowo za 2 tys zł.

Głośniki hifi tak jak stereo sa 2 ohm wiec nawet z samego radia zagrają lepiej .

Trzeba było kupic zestaw Alpine do tego suby hifi i nawet w porównaniu z indywidualem wstydzić byś sie nie musiał .

Swoja droga bang olufsen z audi a5 za 4 tys zł miażdży indywiduala :(

Po posluchaniu wczoraj indywiduala w e91 troszkę sie zawiodłem . Jest super , ale nie za te pieniądze ...

Ja zdecydowałem ze koło września skompletuje taki zestaw :

Gladen 201 extreme + mosconi 120.4 DSP + komwerter cyfrowy sygnału

do tego cos co juz mam - wzmacniacz groundzero + skrzynia audiosystem .

Woofery przytne na paśmie jako klocki a bas pójdzie ze skrzyni. Ot taki projekt ;)

Opublikowano

Bang& Olufsen miażdży, gdzieś widzialem nowe M6 z tym systemem, czyzby wkładali teraz Banga zamiast L7?

wrzuce hifi w drzwi, w półke z tweeterami hifi i suby pod siedzenie bez wzmacniacza i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Opublikowano

Witam,

Panowie poradźcie. Zdiagnozowano mi uszkodzenie procesora dzwięku - radio professional z idrive, e90, 2006r (nie było dźwięku z głośników).

Podobno muszę wymienić całe CCC. Tak przeglądałem forum i natrafiłem na ten wątek. Pytanie jakie mam to czy warto szukać używanego CCC (około 1500 zł) czy może da się i warto zrobić inaczej ??...

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

Krzysztof

7 ostatnich cyfr VIN: KS96596

Opublikowano
Ori byc nie musi , ale wyprowadzając sygnał z radia będziesz musiał zastosować konwerter Helixa za jakieś 250 zł lub urządzenie ktore ci to zrobi cyfrowo za 2 tys zł.

Głośniki hifi tak jak stereo sa 2 ohm wiec nawet z samego radia zagrają lepiej .

Trzeba było kupic zestaw Alpine do tego suby hifi i nawet w porównaniu z indywidualem wstydzić byś sie nie musiał .

Swoja droga bang olufsen z audi a5 za 4 tys zł miażdży indywiduala :(

Po posluchaniu wczoraj indywiduala w e91 troszkę sie zawiodłem . Jest super , ale nie za te pieniądze ...

Ja zdecydowałem ze koło września skompletuje taki zestaw :

Gladen 201 extreme + mosconi 120.4 DSP + komwerter cyfrowy sygnału

do tego cos co juz mam - wzmacniacz groundzero + skrzynia audiosystem .

Woofery przytne na paśmie jako klocki a bas pójdzie ze skrzyni. Ot taki projekt ;)

Ja do stereo wrzucilem tweetery i przednie midy hifi. Tweetery ladnie graja, ale brak bassu wiec chyba jednak stereo to 4ohm, hifi 2ohm i radio niestety nie wydala. Trzeba naprawde mocno pokrecic zeby byl bass.

Blaupunkt robi/robił ampy serii THA z adaperem do radia e90 i 5m wiązka do E90 wszystko P&P, amp mozna dalej wyrwac na ebayu, ale nie ma nigdzie tych adapterów.

Znacie jakies 4kanalowe ampy P&P czyli bez ciecia kabli?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie głośników hifi (niebieska nalepka) do e90 w tylną półkę. Udało mi się kupić głośniki o numerze 65 13 9 143 153.

Głośnik o numerze 65 13 9 143 153 występuje w serii 1 oraz 3 tylko jako głośnik w tylną półkę, natomiast w serii 5 i 7 głośnik o tym numerze występuje zarówno w tylnej półce jak i w drzwiach przednich.

Czy ktoś się orientuję czy głośniki w przednich drzwiach (inny numer części - 65 13 9 143 147) oraz w tylnej półce (które zakupiłem - 65 13 9 143 153) w e90 mają taką samą moc?

Dążę do tego, że zakupiony sprzęt chciałbym zainstalować w przednie drzwi do e90 stąd pytanie.

Opublikowano
Mam pytanie odnośnie głośników hifi (niebieska nalepka) do e90 w tylną półkę. Udało mi się kupić głośniki o numerze 65 13 9 143 153.

Głośnik o numerze 65 13 9 143 153 występuje w serii 1 oraz 3 tylko jako głośnik w tylną półkę, natomiast w serii 5 i 7 głośnik o tym numerze występuje zarówno w tylnej półce jak i w drzwiach przednich.

Czy ktoś się orientuję czy głośniki w przednich drzwiach (inny numer części - 65 13 9 143 147) oraz w tylnej półce (które zakupiłem - 65 13 9 143 153) w e90 mają taką samą moc?

Dążę do tego, że zakupiony sprzęt chciałbym zainstalować w przednie drzwi do e90 stąd pytanie.

Sam sobie odpowiem na pytanie, może na przyszłość komuś się przyda. Głośniki z tylnej półki nie pasują w drzwi przednie w e90. Głośnik z drzwi ma większą plastikową obudowę, dzięki której można go przykręcić do drzwi.

Opublikowano
Gdyby ktoś był zainteresowany to mam na sprzedaż zestaw Gladen One :)

byles zadowolony z tych glosnikow ponoc , to czemu je gonisz? jednak nie sa za dobre? bo chyba nie powrociles do seryjnego naglosnienia :lol:

Opublikowano

byles zadowolony z tych glosnikow ponoc , to czemu je gonisz? jednak nie sa za dobre? bo chyba nie powrociles do seryjnego naglosnienia :lol:

czarne e92 mam na sprzedaż, to nie będę komuś głośników prezentował, bo przed sprzedazą i tak kilka tysi włożyłem w mechanikę by było cacy (miał dalej zostać ze mną..:)

a w nowym mam karman/kardon

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

czarne e92 mam na sprzedaż, to nie będę komuś głośników prezentował, bo przed sprzedazą i tak kilka tysi włożyłem w mechanikę by było cacy (miał dalej zostać ze mną..:)

a w nowym mam karman/kardon

a jak porównanie ? Harman vs Gladen ??

Opublikowano

a jak porównanie ? Harman vs Gladen ??

Też mnie to ciekawi. Sam mam zamontowane głośniki Harmana w jedynce z 2009roku. Miałem tem zestawe base stereo, który przekodowałem na HiFi, dołożyłem dobry ale nie megapotężny wzmacniacz i głośniki z oryginalnego zestawu BMW Harmana i jestem zadowolony na tyle, że nie chce wozić subwoofera. Góra gra znacznie lepiej niż w przypadku Logic7 z trójki z roku 2006, którą też mam i w trójce zamieniłem tylko głośniki na AudioSystem.

Wszystko naprawdę nabiera życia, jak się dostarczy mocy ze wzmacniacza. Eksperymentowałem z subwooferem, ale nie miałem ani procesora, ani filtra band pass dla woofera pod siedzeniami. W takiej konfiguracji trudno zapanować nad nachądzącym się dźwiękiem z subwoofera i tych wooferów pod siedzeniami, co powoduje "wolny, zlewający i trudny w kontrolu bas'. Mimo, że mam bardzo dobry monoblok Alpine 1KW, to wymontowałem to, bo wkurzął mnie dźwięk, którego nie kontrolowałem.

Opublikowano

Gladen jest ok, jeżeli macie zwykłe audio i nie chcecie mieć dużo roboty by poprawić dźwięk, tylko głośniki bez wzmaka i jest naprawdę dobrze. Naprawdę warto tego gladena kupić.

Jednak teraz mogę porównać do Harmana i jest przepaść :) Harman jest naprawdę rewelacyjny.

Opublikowano

Słuchajcie pytanie - zagadka. Poniżej 2 głośniki wysoko-tonowe od zestawu individual. Pierwszy z e60 drugi z e90. Czy ktoś ma pomysł czym one sie różnią , oprócz nr katalogowych ? Wymiary fizyczne identyczne.

http://crystalis.pl/zdjecie1.JPG

http://crystalis.pl/zdjecie2.JPG

• Członkowie klubu
Opublikowano
Słuchajcie pytanie - zagadka. Poniżej 2 głośniki wysoko-tonowe od zestawu individual. Pierwszy z e60 drugi z e90. Czy ktoś ma pomysł czym one sie różnią , oprócz nr katalogowych ? Wymiary fizyczne identyczne.

Jedyne różnice to długość przewodów oraz nr ETK :)

Opublikowano (edytowane)

Drodzy,

Podłączam sie pod temat,

Moja kobieta zakupila E90 320xd z 2009 sedan, radio wygląda na jakieś podstawowe (Business czy cos tam), w drzwiach przednich są 2 głośniki które w porównaniu do mojego auta grają marnie (też mam serie), pod siedzeniami nie ma wooferów, w tylnych drzwiach nawet nie ma miejsca na głośniki, tylnych głośników tych pod szybą również nie ma, są tylko zaślepki plastikowe. Szukam czegoś w rozsądnej cenie, może być używany oryginał, ale totalnie nie wiem jakie tam powinny sie znaleźć głośniki. Nie wiem też czy BMW montowało okablowanie. Prośba o pomoc co mógłbym założyć, żeby jednostka sterująca wytrzymała (Zakładam, że radio które jest to nie jest jakiś demon mocy i zapewne ma na wyjściu 4x10W, bądź trochę więcej. Pytanie czy jak zamontuje głośniki pod siedzeniami i głośniki z tyłu to czy będzie to grało jakoś sensownie. )

Edytowane przez Panasonix
Opublikowano
ale wytrzymala co ?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Za jakiś czas będę sprzedawał swój zestaw doposazeniowy alpine + suby z wersji hifi. Myśle ze gra to dużo lepiej niż fabryka jakby co pisz na Priv.
Opublikowano

Panowie... Siedzi u mnie business plus audio stereo.

Kupiłem sobie suby harmana bez tych plastikowych misek i wsadzilem je w te po tych oryginalnych... nie bylo to to samo ale 4 wkrety w miejsca otworow i trzyma, jest dziura gniazdem glosnika bo ta miska jest inna :( .

-do wtyczki przychodza dwa kable grube sygnalowe i wychodza cienkie do sredniotonowych.

-wtyczka obcieta a do jej pinow odpowiadajacyh za suby podpiety bedzie wzmacniacz (wyjscie).

-kable ktorymi przychodzi sygnal zostaly polaczone z tymi co ida na srednie w drzwi plus kable ktore ida z sygnalem do wzmacniacza.( zachowana polaryzacji i bedzie Konwerter sygnałowy Hollywood HLC-2).

W bardzo złym kierunku idę? Jakaś podpowiedź czy dobrze tak będzie??

Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.