Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Problem mam z obsługą tylnej wycierajki w moim touringu.

Daję wajchę wycieraczek "od siebie" - jak przytrzymam to psika + załącza wycieraczkę. Jak lekko ją "pacnę" to się tylko załącza bez psikania.

Za to nie potrafię jej wyłączyć :oops:

Może ktoś pomóc? W instrukcji jest to bardzo enigmatycznie opisane:

http://img13.imageshack.us/img13/4545/wycieraczkatylnae36.jpg

I może przy okazji ktoś mi opowie jak tę pracę przerywaną (dla przednich) ustawić?

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem otrzymasz ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano

jak ją pacniesz drugi raz to zetrze i się wyłączy

Dla przednich wycieraczek nie ustawia sie pracy przerywanej:

1-bieg praca przerywana

2-bieg praca uzależniona od prędkości lub też tego czy pojazd jest w ruchu czy stoi

3-bieg praca ciągła

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

No właśnie o ten I. bieg mi chodzi - da się jakoś ustawić odstęp pomiędzy machnięciami piór?

Wg instrukcji trzeba załączyć bieg 1, potem 0 i potem jak dam 1 to ma być niby przerwa taka jak między 0-1 (max 25s), ale chyba coś nie działa albo ja to źle robię.

Opublikowano

Z położenia 0 przełączyć na chwilę na 1 i z powrotem na 0. Czas przełączenia z 0 na 1 jest nastawionym czasem przerwy.

Ja to widzę tak:

1) Masz wyłączone wycieraczki [ustawione 0].

2) Wrzucasz 1.

3) Od razu wrzucasz z powrotem 0.

------ tutaj czekasz n sekund, gdzie n <= 25 sek. ----

4) Wrzucasz 1. Wycieraczki pracują w trybie przerywanym, gdzie przerwa wynosi n sekund.

Jeżeli teraz wrzucisz z powrotem 0, bądź wyłączysz silnik, n zostanie ustawione na wartość fabryczną.

Przy czym, to jest tylko interpretacja powyższej instrukcji, sam tego nigdy nie robiłem i przed chwilą usłyszałem o tym po raz pierwszy. Co więcej, tam jest zapis, że takiego ustawienia można dokonać jeśli w wyposażeniu są spryski reflektorów.

Opublikowano
a czy macie spryskiwacze reflektorów?bo tam wyraźnie pisze w których można ustawiać przerwy
Opublikowano

U mnie w Touringu tak to właśnie działa - jak napisał Tomko.

Ustawiasz przerwę i wycieraczki "pamiętają" ten czas do następnej zmiany.

Nie wiem czy to ma znaczenie - ale mam (miałem :cry: ) sprysk reflektorów.

R.

R6 + V4 = :)
Opublikowano
U mnie w Touringu tak to właśnie działa - jak napisał Tomko.

Ustawiasz przerwę i wycieraczki "pamiętają" ten czas do następnej zmiany.

Nie wiem czy to ma znaczenie - ale mam (miałem :cry: ) sprysk reflektorów.

R.

no niestety to ma znaczenie,jak nie masz spryskiwaczy reflektorów to nie masz regulacji przerwy

Opublikowano

Dziękuję za pomoc - tylną już się naumiałem obsługiwać :)

Co do sprysków reflektorów... Teoretycznie, wg dokumentacji jak mam zbiornik na płyn do wycieraczek 5L to mam i spryskiwacze (ale takowych nie mam - może poprzedni właściciel coś majstrował...)...

Ta przerwa programowalna u mnie coś nie działa (albo nadal coś źle robię). Trudno - da się żyć bez tego :)

Dzięki raz jeszcze.

Opublikowano
każdy touring ma zbiornik 5 litrów bo ma spryskiwacz tylnej szyby.Nawet w Z3 mam taki bo jest spryskiwacz tylnej szyby.