Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie do czego służy kontrolka w predkosciomierzu na koncu licznika przy 260km/h jest taka lampka kiedy sie zapala i do czego służy?

Będe wdzieczny za podpowiedz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak na końcu prędkościomierza, to może kontrolka nie schowanego podwozia i włącza się, kiedy zapomnisz o schowaniu podwozia w trakcie podrywania się do lotu :)

A tak na poważnie, to sam jestem ciekaw :)

Kai
Opublikowano
No dobra to jak juz wszyscy nie wiecie to wam powiem :norty: Nie wiem czy ktos zwrócił uwage ze wyswietlacz przebiegu w nocy swieci ciemniej niz w dzien- i to nie zaleznie od wlaczonych swiatel - jak w wiekszosci wózków. Dzieje sie tak wlasnie za sprawą tej "kontrolki" - która tak naprawde zadna kontrolką nie jest, tylko po prostu jakimś elementem świałoczułym , regulującym swiecenie wyświetlacza przebiegu. Kto nie wierzy niech w dzień zasłoni ręką to opisywane miejsce i zauważy że wyświetlacz się przyciemni. Pozdrawiam :)
Opublikowano

no łądnie jusz trzech poszło i żaden nie wrócił :cry2:

NIE SPRAWDZAJCIE TEGO TO PODSTEP

TO WCIĄGA JAK CHODZENIE PO BAGNACH :mrgreen:

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano
no łądnie jusz trzech poszło i żaden nie wrócił :mrgreen:

i slad po nich zaginal - wierna zona(od devro) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano

dajcie spokuj.. wsadzilem tam palca i mi go urwalo.. :liar:

a tak powaznie to zapomnialem tego sprawdzic

sorry za male odejscie od tematu :wink:

• Członkowie klubu
Opublikowano
No dobra to jak juz wszyscy nie wiecie to wam powiem :norty: Nie wiem czy ktos zwrócił uwage ze wyswietlacz przebiegu w nocy swieci ciemniej niz w dzien- i to nie zaleznie od wlaczonych swiatel - jak w wiekszosci wózków. Dzieje sie tak wlasnie za sprawą tej "kontrolki" - która tak naprawde zadna kontrolką nie jest, tylko po prostu jakimś elementem świałoczułym , regulującym swiecenie wyświetlacza przebiegu. Kto nie wierzy niech w dzień zasłoni ręką to opisywane miejsce i zauważy że wyświetlacz się przyciemni. Pozdrawiam :)

Faktycznie tak jest :D :cool2:

Sprawdziłem i działa. Ściemnianie trwa kilkanaście sekund więc trudno zauważyć ale jak się odsłoni tą "diodkę" to rozjaśnia się na tyle szybko że dobrze to widać.

Dzięki buulee za wyjaśnienie.

Skoro sprawa została rozmwiązana to może temat zamknąć? :roll: Bo jak znam życie to zaraz pojawi się 10 postów o treści mniej więcej "faktycznie, u mnie też działa..." :mrgreen:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Nooo - u mnie też działa ;) - sprawdzałem to jakieś .... kilka miesięcy temu :8) - tylko w E38 ten czujnik jest dyskretniej schowany - pomiędzy kontrolkami. Dodatkowo np. w E39/38/46 X5 ... taki czujnik jest też w wyświetlaczu komputera na środkowej konsoli lub w monitorze nawigacji - to tak dla bardziej dociekliwych ... ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
a u mnie sie zapala ta kontrolka jak swoją 316 zamykam licznik na A4.. :dance: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
DARK SIDE OF POWER!