Skocz do zawartości

320d - problem z temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam bmw e46 320d 2001r i mam nastepujacy problem: auto bardzo wolno sie nagrzewa, czasami potrzebuje przejechac okolo 17-20 km przy temperaturze powietrza okolo 0 stopni C by auto sie nagrzalo do optymalnej temperatury, a w dniach gdy temperayura spadala do -10 stopni auto nie nagrzewalo sie do konca tylko do okolo 60 moze 70 stopni. Dzis wymienilem termostat glowny i nic a nic sie nie zmienilo auto nagrzewa sie tak wolno jak przed wymiana. Pozostaje mi jeszcze wymienic termostat egr... Co Waszym zdaniem powinienem zrobic by auto nabieralo temperatury w odpowiedni sposob?
''Impossible is nothing''
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przede wszystkim właśnie wymienić termostat EGR.
Opublikowano
Potwierdzam to co napisał kolega wyżej. U mnie przynajmniej pomogła wymiana termostatu chłodniczki spalin i teraz elegancko trzyma 90 stopni
Opublikowano
pierwszą procedurą jaką moim zdaniem powinieneś wykonać to FABRYCZNE odpowietrzenie układu.
Opublikowano
  • Autor
Układ jest odpowietrzony, wszystkie przewody układu chłodzenia sa ciepłe, w kabinie auta tez robi sie cieplo w miare szybko ale ogolnie silnik wolno sie nagrzewa w tym tygodniu zmienie termostat egr i wtedy zobacze czy cos sie zmienilo.
Opublikowano
A sprawdziłeś czy nie ma błędu podgrzewacza dodatkowego?? ja bym obstawiał że płytka w podgrzewaczu się przepaliła.

Pozdrawiam,

Maciek

Sprzedaje swoją perełkę, jak ktoś zainteresowany to pw.

Opublikowano

A ja dopiero co wyszedłem na prostą z tym problemem i stawiam na termostat EGR. Przy lekko dodatniej obecnie temperaturze od zera do temp. znamionowej silnik potrzebuje mniej niż 5km.

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Yoshi, ja wyszedłem z założenia, że kolega układ odpowietrzył, inaczej nie ma się co brać za dalszą robotę :twisted:
Opublikowano
Zielo nie miałem zamiaru podważyć Twojej rady i wiem, że wziąłeś odpowietrzenie układu za priorytet o którym nawet nie ma co wspominać ponieważ jest tak oczywisty. pozdrawiam :handshake:
Opublikowano
  • Autor
ok a powiedzcie mi prosze gdzie znajduje sie podgrzewacz wody? I jeszcze jedno czym zajmuje sie termostat egr? Jakie jest jego glowne zadanie.