Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio spotkała mnie dość dziwna sytacja po szybki przelocie po krótkiej trasie ok 10km prędkość do 250km/h i powrocie do domu zorientowałem się ,że coś stało się z chłodnicą. Mianowicie chłodnica wypaczyła się od góry tak że aż podniosła obudowę do wisca.

Tempertaure trzymał dobrze, wskaźnik na środku.

Czy powodem może być uszkodzony korek wlewu płynu chłodniczego ? Dodam że płyn nie ucieka.

Co może być powodem takiego uszkodzenia chłodnicy ?

Opublikowano

Dziwna sprawa, a w jakim sensie się chłodnica wypaczyła? Wygląda jakby ją napompowano? Rozepchnięto od środka?

Jeśli coś w tym guście to może ciśnienie wody ją tak załatwiło ale to chyba nie jest możliwe bo pompa nie powinna takiego ciśnienia dawać, a nawet jeśli to prędzej by przewody popękały.

No bo co innego mogłoby spowodować odkształcenie się chłodnicy? Albo temperatura albo ciśnienie ewentualnie czynnik mechaniczny ale raczej słyszałbyś, że coś walnęło w chłodnicę, albo silnik by stanął bo byłaby to poważna awaria gdyby po komorze silnika latały jakieś części.

Dziwna sprawa, aż sam jestem ciekaw co jest przyczyną.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano

Ja myślę, że to raczej chodzi o napór powietrza na chłodnicę, który ją podniósł do góry.

W końcu prędkość nie była mała.

Może coś się z którymś z uchwytów chłodnicy stało, albo się odkręciła jakaś śruba mocująca chłodnicę.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Za niski poziom płynu spowodował, że zrobiła sie poduszka powietrzna, która wypchnęła chłodnicę.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

nie ma takiej możliwości by chłodnice wypaczyło ciśnienie a węża gumowego nie rozerwało.

Najlepiej autor niech zamieści zdjęcie, to będzie można ocenić...

• Członkowie klubu
Opublikowano
Wybrzuszonych chłodnic na złomie mam całe stado. Poduszka powietrzna nie jest w stanie przerwać węża. Zawsze pęka króciec lub wybrzusza się chłodnica. Gdyby była to wina zaworu w korku a stan płynu byłby w normie wówczas strzeliłby wąż lub zbiorniczek.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań