Skocz do zawartości

320i - przy jakiej tem zalacza sie wiatrak elek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przy jakiej tem wlacza sie wentylator chlodnicy bo u mnie na posoju dosyc czesto go slysze nawet zima grzac sie nie grzeje ale zastanawiam sie czy tak ma byc, a jak jest u was ?
Opublikowano
W dieslu to przy 105stopniach, gdzieś czytałem o tym ale czy w benzynie jest tak samo to nie wiem. Zrób test 7 i sprawdź kiedy ci się włącza.

Pozdrawiam,

Maciek

Sprzedaje swoją perełkę, jak ktoś zainteresowany to pw.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz włączoną klime to chodzi cały czas, jak wyłączoną to wentylator właczy się jak temp na dolnym wężu osiągnie ~90 stopni. Najczęsciej ma to właśnie miejsce na postoju bo wtedy nie ma chłodzenia wywołanego powietrzem które wpada przez nerki na chłodnice.
Opublikowano
A jak dajmy pierwszy bieg się wł przy 93 C za drugim razem już nie 93C a np 100 C póżniej zaś nie zał sie w ogóle przy 100.. i nigdy nie słyszałem aby samoczynnie wł się drugi bieg, inpą sprawdzałem i chodzi wtyczke z czujnika wyciągnąłem i też chodzi.. czy mrozy czy nie temp trzymie w okolicach 105 C, termo nowe z granicznym otwarciem 105 C pompa nowa płyn wymieniony nie wiem co będzie w lato w korkach.. próbuje zrozumieć zasady działania chłodzenia ale jakoś nie logicznie to działa
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdzieś czytałem, że wentylator w BMW nie ma "biegów" tylko prędkość jest regulowana płynnie i sterowana jest z 'komputera'. DIS-em można włączyć i wyłączy wentylator, sprawdza on wtedy pełen zakres obrotów. Można też obserwować temp. w silniku i na wyjściu płynu z chłodnicy. U mnie silnik utrzymywał temp ok 94 stopnie, temp na wyjściu zmieniała się od ~95 i spadała do 50-60 jak ruszył wentylator.
Opublikowano
Mhy to ja już nie wiem u mnie nawet jak bywały temp 116 to sie 2 bieg nie wł.. wymienię czujnik temp jak to nie pomoże to bede w lato jeździł z wyciągniętą wtyczką z czujnik temp żeby chodził na max wiem że to brzmi jak druciarstwo ale nie będe ryzykował drugim zbiornikiem wyrównawczym i holowaniem a mówię to w tle że trudno znaleźć mechanika który by to ogarnął na necie nawet nie idzie znaleźć konkretnych danych że ma chodzić dajmy przy 94 i koniec a tu raz sie wł raz sie nie wył 116 C bywało a wskaźnik na desce w pionie :mad2:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

normalnie powinien sie zalączyc gdy temp płynu wychodzacego z dolu chłodnicy osiagnie 103stopnie

nie ma zadnych biegów wiatraka działa płynnie wprostproporcionalnie do wzrostu temp

a z własnego doswiadczenia dodam ze inaczej się załacza na róznych rodzajach płynów ,a i jeszcze inaczej na koncentratach mieszanych z woda

nie jest to powód do paniki jezeli masz sprawny korek w zbiorniku to nie ma prawa nic sie stac z tym zbiornikiem

a temp pracy silnika od 90C-105C to normalna temperatura pracy

płyn to nie woda on w 100C sie nie zagotuje

Opublikowano
w starszych bmw były 1 i 2 bieg wentylatora , ale wtedy wiatraki nie miały modułów sterowania , teraz jest troszeczkę inaczej i to właśnie moduł wentylatora decyduje o pracy i prędkości obrotowej wiatraka!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
normalnie powinien sie zalączyc gdy temp płynu wychodzacego z dolu chłodnicy osiagnie 103stopnie

nie ma zadnych biegów wiatraka działa płynnie wprostproporcionalnie do wzrostu temp

a z własnego doswiadczenia dodam ze inaczej się załacza na róznych rodzajach płynów ,a i jeszcze inaczej na koncentratach mieszanych z woda

nie jest to powód do paniki jezeli masz sprawny korek w zbiorniku to nie ma prawa nic sie stac z tym zbiornikiem

a temp pracy silnika od 90C-105C to normalna temperatura pracy

płyn to nie woda on w 100C sie nie zagotuje

Właśnie że wiatrak ma 2 biegi.Tak jak kolega TC napisał :cool2: